ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2000
Σελ. /56
1944: Η σφαγή του Διστόμου

Στις 10 Ιούνη, αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 114 άνδρες και 114 γυναίκες (μερικές μαζί με τα μωρά τους). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν τα σπίτια. Το Δίστομο ξεκληρίστηκε. Οι ναζί εγκληματίες άφησαν πίσω τους Κρανίου Τόπο.

«Μία από τις χειρότερες ωμότητες ολόκληρου του πολέμου», χαρακτηρίζει το ολοκαύτωμα του Διστόμου ο ιστορικός Mark Mazower και δεν είναι ο μόνος. Παρόμοια είναι η εκτίμηση και άλλων μελετητών, ενώ δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη πως πρόκειται για το φρικιαστικότερο των εγκλημάτων, το πιο απάνθρωπο και πιο βάρβαρο, που διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής στον ελλαδικό χώρο. «Αι σφαγαί του Διστόμου και η καταστροφή του ωραίου τούτου χωριού - γράφει, για παράδειγμα, ο Δ. Μαγκριώτης που μελέτησε τα εγκλήματα της Κατοχής - υπερβαίνουν εις αγριότητα και εις απανθρωπίαν όλα τα απαίσια εγκλήματα των Γερμανών που διέπραξαν ούτοι εις την Ελλάδα».

1999: Ο φρικτός απολογισμός της ΝΑΤΟικής επιδρομής

Πριν από λίγο, μια από τις βόμβες του ΝΑΤΟ σκότωσε ολόκληρη την οικογένειά του. Ενα παιδί από το Κόσσοβο

Associated Press

Πριν από λίγο, μια από τις βόμβες του ΝΑΤΟ σκότωσε ολόκληρη την οικογένειά του. Ενα παιδί από το Κόσσοβο
Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 1999 έχουμε το τέλος του πρώτου σταδίου της επιδρομής του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υιοθέτησε την πρόταση του G-8 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ρωσία), στο Κουμάνοβο ένα χωριό στη μεθόριο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας με το Κοσσυφοπέδιο υπογράφεται η στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι εντός 11 ημερών θα έχουν αποχωρήσει από το Κόσσοβο όλες οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, ενώ το ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η εισβολή των δυνάμεων της «KFOR». Καθορίζεται επίσης μια αεροπορική ουδέτερη ζώνη ασφαλείας 25 χιλιομέτρων εντός του εναέριου χώρου της Γιουγκοσλαβίας από τη μεθόριο του Κοσσυφοπεδίου και μια ουδέτερη ζώνη στο έδαφος, έκτασης 5 χιλιομέτρων. Το ΝΑΤΟ ανακοινώνει τη λήξη των βομβαρδισμών μετά από μια εβδομάδα.

Στις 78 μέρες της επιδρομής τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν 35.788 «εξόδους» εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. Η Πρίστινα δέχτηκε 374 επιθέσεις και το Βελιγράδι βομβαρδίστηκε 212 φορές. Συνολικά ρίχτηκαν περίπου 2.500.000 βόμβες και απ' αυτές οι 500.000 περιείχαν «εξασθενημένο» ουράνιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων οι βόμβες «εξασθενημένου» ουρανίου θα προκαλέσουν μέσα στα επόμενα χρόνια 10.000 θανάτους από καρκίνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΝΑΤΟ πάνω από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απ' τους βομβαρδισμούς. Το 30% των θυμάτων ήταν παιδιά, ενώ παιδιά ήταν και το 40% των τραυματιών. Πάνω από 300.000 παιδιά της Γιουγκοσλαβίας θα μεγαλώσουν με τα ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα που υπέστησαν από τους βομβαρδισμούς.

Η οικονομία της Γιουγκοσλαβίας υπέστη ζημιές άνω των 100 δισ. δολαρίων, περίπου 600.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν ούτε τα προς το ζην. Μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων στη Γιουγκοσλαβία υπολόγιζε ότι η ανεργία στο τέλος του 1999 θα ξεπερνούσε το 32,6%.

Οι ΝΑΤΟικές βόμβες κατέστρεψαν 480 εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η UNICEF υπολόγισε ότι καταστράφηκε το 50% των σχολείων στο Κοσσυφοπέδιο.

Και η επιδρομή συνεχίζεται...

Καιρός

Στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Από το βράδυ και από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς εώς μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι έως ισχυροί και από το μεσημέρι στο Αιγαίο πολύ ισχυροί με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15-30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-34, στα νησιά από 20-29 και στη Θεσσαλονίκη από 19-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και από το απόγευμα τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς.

ΤΗ ΜΙΑ νικηφόρα «μάχη» μετά την άλλη δίνουν οι οικοδόμοι σε διάφορα μεγάλα και μικρά εργοτάξια στην Αττική, υποχρεώνοντας τις τεχνικές εταιρίες, τους εργολάβους και τους υπεργολάβους να συμφωνούν σε διμερείς συμβάσεις εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και με ικανοποίηση των θεσμικών αιτημάτων τους. (σελίδα 12)

ΚΑΘΟΛΙΚΗ συμμετοχή είχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, για δεύτερη μέρα χτες, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ. (σελίδα 13)

ΠΑΡΑΝΟΜΗ και καταχρηστική επιχειρεί να χαρακτηρίσει την κινητοποίηση που εξήγγειλαν για σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της Πάρνηθας, η πολιτική ηγεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. (σελίδα 14)

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ οι εργασίες του 23ου τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ την υποταγή της ηγετικής συνδικαλιστικής ομάδας στην ΟΜΕ, στις απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας. (σελίδα 43)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια του δημάρχου Νικαίας, να ξεπουλήσει το δήμο σε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο, αλλά και ενημέρωσης των δημοτών, τόσο για τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, όσο και για τις «εν κρυπτώ» μεθοδεύσεις της διοίκησης, διοργανώνει την Πέμπτη η «Δημοκρατική Ενότητα». (σελίδα 45)

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ να μείνει 11 ολόκληρους μήνες στη φυλακή, για να καταλάβει η «τυφλή» Δικαιοσύνη ότι κακώς του «φόρτωσε» το κακούργημα της ληστείας, για το οποίο μάλιστα, όχι μόνο διέταξε την προσωρινή του κράτηση, αλλά και αποφάσισε «ελαφρά τη καρδία» την παράτασή της, όταν συμπληρώθηκε το εξάμηνο! (σελίδα 46)

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και εύλογα ερωτήματα θέτει η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης, σχετικά με την εξαγγελία της ίδρυσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «Τμήματος Επιστημών της Τέχνης», το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβρη. (σελίδα 47)

ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ, προκλητικοί και σχεδόν ειρωνικοί ήταν οι Βρετανοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του Μουσείου, προχτές, στη διάρκεια της εξέτασης από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για θέματα παράνομης κατοχής πολιτιστικών αγαθών. (σελίδα 48)

Η ΛΑΜΨΗ των «αστέρων» που θα παραστούν σήμερα στα 16α «Βαρδινογιάννεια» αναμένεται να... φωτίσει για ακόμα μία χρονιά την Κρήτη. (σελίδα 55)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 10 ΙΟΥΝΗ

1822 Οι οχυρωμένοι στην Ακρόπολη Τούρκοι της Αθήνας παραδίδονται στους επαναστάτες.

1825 Συνεχίζοντας την προέλασή τους στην Πελοπόννησο, ο Ιμπραήμ και τα αιγυπτιακά στρατεύματα ξαναπαίρνουν την Τρίπολη.

1924 Απάγεται και δολοφονείται από τους φασίστες ο Τζιάκομο Ματεότι, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

1942 Οι ναζί καταστρέφουν το Κίντιτσε της Τσεχοσλοβακίας και εξοντώνουν όλους τους κατοίκους.

1967 Τελειώνει ο πόλεμος των έξι ημερών, με το Ισραήλ να κυριεύει εδάφη της Συρίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Οχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Χερσονήσου του Σινά.

1971 Οι ΗΠΑ τερματίζουν επισήμως, μετά από 20 χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ