ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ
Δύσκολα νυχτέρια με χαμηλές αμοιβές

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του σωματείου των αποκλειστικών νοσοκόμων

Η χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Η χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι δραματικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία δε δημιουργούν μόνο προβλήματα στη νοσηλεία των ασθενών και τη νοσηλεία των ίδιων των νοσηλευτικών μονάδων: Δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και στις αποκλειστικές νοσοκόμες, που καλύπτουν αυτά τα κενά.

Οπως κατήγγειλε χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων στη συνάντησή της με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, οι αποκλειστικές νοσοκόμες πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης, κυρίως από διάφορα μεσιτικά γραφεία, ενώ οι αμοιβές τους - μετά την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών - για το δύσκολο νυχτοκάματο είναι χαμηλές. Στη χτεσινή συνάντηση πήραν ακόμα μέρος η Μαρία Λαμπρινού και η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλη των Τμημάτων Υγείας - Πρόνοιας και Συνδικαλιστικού, αντίστοιχα, της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως επισήμανε η πρόεδρος του Σωματείου Ελένη Τουλάτου, οι αποκλειστικές νοσοκόμες πέφτουν πολύ συχνά θύματα κάποιων γραφείων, τα οποία κάνουν το μεσίτη ανάμεσα στον ασθενή και τις ίδιες, παίρνοντας για τις «υπηρεσίες» τους ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του νυχτοκάματου των αποκλειστικών νοσοκόμων. «Ο νόμος 2519/97, ο οποίος ορίζει ότι οι αποκλειστικές νοσοκόμες θα εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές μέσα από τις λίστες που θα καταρτίζουν οι διευθύνουσες της νοσηλευτικής υπηρεσίας και ο οποίος απαγορεύει στα μεσιτικά γραφεία να παίρνουν ποσοστό του μεροκάματου των αποκλειστικών νοσοκόμων, καταστρατηγείται», τόνισε η Ε. Τουλάτου.

Οπως εξήγησαν οι αντιπρόσωποι του σωματείου, η αμοιβή των μεσιτικών γραφείων θα έπρεπε να είναι 10% του συνολικού ποσού που καταβάλλει ο ασθενής. Τελικά όμως, τα μεσιτικά γραφεία εισπράττουν 15% απ' τις αποκλειστικές νοσοκόμες.

Το μεικτό βασικό ημερομίσθιο είναι 12.423 δραχμές και το καθαρό - μετά τις εισφορές και τις άλλες κρατήσεις - είναι 7.271 δραχμές. Τις αργίες το μεικτό μεροκάματο είναι 21.738 δραχμές και το καθαρό 12.725 δραχμές. Τα μεικτά νυχτερινά είναι 15.529 δραχμές και τα καθαρά 9.080. Τις νύχτες των αργιών το μεικτό μεροκάματο είναι 24.845 και το καθαρό 14.542 δραχμές.

Τα μέλη του ΔΣ του σωματείου αναφέρθηκαν και στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που προκύπτουν απ' το γεγονός ότι το επάγγελμά τους δεν είναι αναγνωρισμένο από το κράτος, ενώ επισήμαναν ότι το κράτος «σπρώχνει» ουσιαστικά και νέους ανθρώπους σε αυτό το είδος απασχόλησης, καθώς δεν προσλαμβάνει στα δημόσια νοσοκομεία τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών.

Από την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες εντάσσονται στην ταχύτατη φθορά του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα σταθεί αλληλέγγυο στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το νέο υπολειτουργεί και το παλιό μαραζώνει

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Γ. Πατάκη στα δύο νοσοκομεία

 

Τις έντονες ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Νομαρχιακού και Περιφερειακού Νοσοκομείου Λάρισας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων σ' αυτά, σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - αποτελούμενη από τον βουλευτή Γιάννη Πατάκη, τον Χρήστο Χαλκιά μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τους Θανάση Σερδένη και Λίτσα Ούντρια μέλη του ΝΓ Λάρισας του ΚΚΕ, που επισκέφτηκαν χτες τα δύο νοσοκομεία.

Οπως επισήμαναν, το ενδεχόμενο της συγχώνευσης ενισχύεται, τόσο από την πορεία υποβάθμισης του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, όσο και από την υπολειτουργία του Περιφερειακού Νοσοκομείου, που δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κανονική λειτουργία του και την ανάπτυξη και άλλων κλινικών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του ότι «το νοσοκομείο οδεύει προς το κλείσιμο». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο νοσοκομείο, από τότε που μεταφέρθηκαν κλινικές του στο Περιφερειακό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Κατήγγειλε, επίσης, ότι το 22% των οργανικών θέσεων των γιατρών παραμένει κενό, τα κρεβάτια της χειρουργικής κλινικής μειώθηκαν από 44 σε 33, στην κλινική δεν υπάρχουν γραφεία για τους γιατρούς, στο νοσοκομείο έχουν να γίνουν πάνω από ένα χρόνο αυτοψίες και ότι μια σειρά υπηρεσιών παραδίδεται σε ιδιώτες, όπως, για παράδειγμα, η φύλαξη του κτιρίου και η καθαριότητα. Υπογράμμισε, δε, ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης περί λειτουργίας και των δύο νοσοκομείων ήταν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και σε άλλα εργασιακά προβλήματα, αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κατερίνα Δερβένη. Προηγουμένως, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου Γιώργο Λυτροκάπη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη για κοινή διοίκηση των δύο νοσοκομείων.

Στο Πανεπιστημιακό

Στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Μεσσήνη, ο οποίος, ενώ ισχυρίστηκε πως το νοσοκομείο λειτουργεί ικανοποιητικά, τόνισε στη συνέχεια ότι, αν συνεχιστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση και, προπάντων αν δεν προσληφθεί το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, τότε το νοσοκομείο κινδυνεύει να οδηγηθεί σε τέλμα.

Στη συνέχεια, έγινε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στην οποία αναφέρθηκαν οι ελλείψεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ καταγγέλθηκε ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι δεδουλευμένες υπερωρίες από τον Γενάρη μέχρι σήμερα.

Την επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής λειτουργίας και αναβάθμισης και των δύο νοσοκομείων, επισήμανε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε, δε, τους αγώνες του Κόμματος, εκτός και εντός Βουλής, για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν υγείας προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών παρουσίασε σχέδιο ψηφίσματος για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, αλλά και των λειτουργών της στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που έγινε στις 10-11 Ιουνίου 2000.

Η ΓΣ του ΠΙΣ είχε ως θέματα τις ιατρικές αμοιβές, το ΙΚΑ, τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το ΤΣΑΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Προεδρικό Διάταγμα για τα Διαγνωστικά Κέντρα και την εκπαίδευση - μετεκπαίδευση των γιατρών. Ωστόσο όμως η ΓΣ δεν ψήφισε το σχέδιο της Πανεπιστημονικής, στο οποίο υπογραμμιζόταν ότι «οι αλλαγές που σχεδιάζονται παραδίδουν την υγεία από την ευθύνη του κράτους και τα χέρια των γιατρών στα χέρια των επιχειρηματιών υγείας με ολέθριες συνέπειες. Μετατρέπουν την υγεία σε εμπόρευμα και το γιατρό από λειτουργό σε υπάλληλο των επιχειρηματιών και μοχλό αύξησης του επιχειρηματικού τους κέρδους».

Η Πανεπιστημονική υποστηρίζει τις παρακάτω θέσεις:

  • Την αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ.
  • Την ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΥ που περνάει μέσα από τη διατήρηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων του ως ΝΠΔΔ, τη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη διαφάνεια στις προμήθειες και την πάταξη της διαφθοράς, τον τεχνολογικό εξοπλισμό του και την απαγκίστρωσή τους από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα και - τέλος - την αναγνώριση μιας και ενιαίας σχέσης εργασίας των γιατρών αυτής της μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε αυτόν.
  • Την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κύρια μονάδα τα κέντρα υγείας και την αξιοποίηση της υποδομής του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων με όρους και προϋποθέσεις που δε θα βλάπτουν τα ταμεία ούτε τους γιατρούς και τους άλλους εργαζομένους που εργάζονται σε αυτά.
  • Τη δημιουργία ισχυρών και υποχρεωτικών κανόνων λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα υγείας.
  • Τη στήριξη του παραδοσιακού ιατρείου.
  • Τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, του ΙΚΑ, του ΤΣΑΥ και των άλλων ταμείων.
  • Την αύξηση των ιατρικών αμοιβών και πράξεων. Την τακτή αναμόρφωσή τους με βάση τον πληθωρισμό και τις αλλαγές στην ιατρική και την τεχνολογία.
  • Δημιουργία ενός συστήματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης όλων των κλάδων των γιατρών μέσα από τη δημιουργία θεσμών στις κρατικές δομές. Τη χρηματοδότησή της από το κράτος και την αποδέσμευση της διαδικασίας αυτής από τις πολυεθνικές του φαρμάκου και υψηλής ιατρικής τεχνολογίας.
Ο ΠΙΣ

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ αναφέρει ότι η ΓΣ είχε μεγάλη επιτυχία συμμετοχής, υπήρξε γόνιμος προβληματισμός και οι συμμετέχοντες διακήρυξαν την απόφασή τους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναπληρώνουν τα μεγάλα κενά

Μετά το τέλος της συνάντησης η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, και πραγματικά έχουμε καθυστερήσει να προβάλλουμε, να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, τους ασθενείς, για τα σοβαρότατα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες, οι οποίες κάνουν άγριο νυχτοκάματο σε δύσκολες συνθήκες. Αναπληρώνουν με τη δουλιά τους τα δραματικά κενά, που υπάρχουν στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό προσωπικό. Και τα προβλήματά τους πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτή τη στιγμή έχουν ξεπηδήσει σαν τα μανιτάρια διάφορα μεσιτικά γραφεία, τα οποία κόβουν ένα σημαντικό κομμάτι από τη φέτα των αποκλειστικών νοσοκόμων, παρεμβαίνοντας με διάφορους ύποπτους τρόπους, προκειμένου να διασφαλίσουν την απασχόλησή τους στα νοσοκομεία. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται απευθείας με ευθύνη των νοσοκομείων και δε χρειάζονται μεσίτες, ούτε μεσιτείες. Ενδεχομένως ένα κομμάτι του λαού ξέρει πολύ καλά τις ανάγκες των γυναικών αυτών και πόσα προσφέρουν. Ισως όμως δεν παίρνει υπόψη ότι στο μεροκάματο που παίρνουν οι ίδιες, έχουν να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος σε ασφάλιστρα, αν θέλουν να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη».

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Αρα μαζί με τα προβλήματα της υγείας θα πρέπει να προβληθεί και αυτή η κατηγορία των γυναικών, που ίσως μέχρι τώρα ήταν ο μεγάλος άγνωστος για τους πολλούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ