Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ
Δύσκολα νυχτέρια με χαμηλές αμοιβές

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του σωματείου των αποκλειστικών νοσοκόμων

Η χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Η χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι δραματικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία δε δημιουργούν μόνο προβλήματα στη νοσηλεία των ασθενών και τη νοσηλεία των ίδιων των νοσηλευτικών μονάδων: Δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και στις αποκλειστικές νοσοκόμες, που καλύπτουν αυτά τα κενά.

Οπως κατήγγειλε χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων στη συνάντησή της με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, οι αποκλειστικές νοσοκόμες πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης, κυρίως από διάφορα μεσιτικά γραφεία, ενώ οι αμοιβές τους - μετά την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών - για το δύσκολο νυχτοκάματο είναι χαμηλές. Στη χτεσινή συνάντηση πήραν ακόμα μέρος η Μαρία Λαμπρινού και η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλη των Τμημάτων Υγείας - Πρόνοιας και Συνδικαλιστικού, αντίστοιχα, της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως επισήμανε η πρόεδρος του Σωματείου Ελένη Τουλάτου, οι αποκλειστικές νοσοκόμες πέφτουν πολύ συχνά θύματα κάποιων γραφείων, τα οποία κάνουν το μεσίτη ανάμεσα στον ασθενή και τις ίδιες, παίρνοντας για τις «υπηρεσίες» τους ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του νυχτοκάματου των αποκλειστικών νοσοκόμων. «Ο νόμος 2519/97, ο οποίος ορίζει ότι οι αποκλειστικές νοσοκόμες θα εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές μέσα από τις λίστες που θα καταρτίζουν οι διευθύνουσες της νοσηλευτικής υπηρεσίας και ο οποίος απαγορεύει στα μεσιτικά γραφεία να παίρνουν ποσοστό του μεροκάματου των αποκλειστικών νοσοκόμων, καταστρατηγείται», τόνισε η Ε. Τουλάτου.

Οπως εξήγησαν οι αντιπρόσωποι του σωματείου, η αμοιβή των μεσιτικών γραφείων θα έπρεπε να είναι 10% του συνολικού ποσού που καταβάλλει ο ασθενής. Τελικά όμως, τα μεσιτικά γραφεία εισπράττουν 15% απ' τις αποκλειστικές νοσοκόμες.

Το μεικτό βασικό ημερομίσθιο είναι 12.423 δραχμές και το καθαρό - μετά τις εισφορές και τις άλλες κρατήσεις - είναι 7.271 δραχμές. Τις αργίες το μεικτό μεροκάματο είναι 21.738 δραχμές και το καθαρό 12.725 δραχμές. Τα μεικτά νυχτερινά είναι 15.529 δραχμές και τα καθαρά 9.080. Τις νύχτες των αργιών το μεικτό μεροκάματο είναι 24.845 και το καθαρό 14.542 δραχμές.

Τα μέλη του ΔΣ του σωματείου αναφέρθηκαν και στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που προκύπτουν απ' το γεγονός ότι το επάγγελμά τους δεν είναι αναγνωρισμένο από το κράτος, ενώ επισήμαναν ότι το κράτος «σπρώχνει» ουσιαστικά και νέους ανθρώπους σε αυτό το είδος απασχόλησης, καθώς δεν προσλαμβάνει στα δημόσια νοσοκομεία τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών.

Από την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες εντάσσονται στην ταχύτατη φθορά του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα σταθεί αλληλέγγυο στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ