Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερευνα για την πώληση προσωπικών δεδομένων

Προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με αφορμή το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με τίτλο «Πωλούνται όλα τα προσωπικά μας στοιχεία. Για 10.000 δρχ. όλα τα στοιχεία - και οι γείτονες του πρωθυπουργού!». Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημ. Ασπρογέρακας, προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα ή μη του δημοσιεύματος και αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι «η μέχρι πρότινος απόρρητη βάση δεδομένων, που βρισκόταν στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και στην οποία είχαν πρόσβαση μόνο οι αστυνομικές αρχές, φαίνεται πως... πουλήθηκε. Τα στοιχεία της είναι πλέον διαθέσιμα και πρόσβαση σ' αυτά μπορεί να έχει όποιος διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή (...) Ενας προς έναν οι Αθηναίοι είναι ήδη φακελωμένοι, μαζί και οι ιδιοκτήτες οχημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ολοι οι φάκελοί τους χωρούν σε ένα απλό CD-ROM. Με ένα απλό "κλικ" μπορεί κανείς να βρει τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της Αθήνας και μαζί εκείνα των γειτόνων ή των συγγενών τους, τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους, το χρώμα των οχημάτων, τον αριθμό πλαισίου και μηχανής, την ημερομηνία αγοράς και την ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας. Σε μια νέα έκδοση ο ίδιος οδηγός περιλαμβάνει λίστες με τα στοιχεία των μελών όλων των Επιμελητηρίων της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τα στοιχεία των απόδημων Ελλήνων, όπως καταγράφονται στις μητροπόλεις και στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού. Αντίστοιχα CD ή δισκέτες περιλαμβάνουν πιο εξειδικευμένες λίστες με τα μελλόνυμφα ζευγάρια, τα νεογέννητα, τα παχύσαρκα άτομα, τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τους κατόχους σκαφών αναψυχής ή ακινήτων, τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου. Η "επίσημη" έκδοση των "ηλεκτρονικών οδηγών" κοστίζει από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές. Σ' έναν "πειρατή" όμως μπορεί κανείς εύκολα να βρει και να αγοράσει τα αντίστοιχα "σπασμένα" αρχεία έναντι 10 ή 15.000 δρχ.».

Το CD-ROM για τους οδηγούς αυτοκινήτων φέρει τον τίτλο «Athens Navigator» και το εξέδωσε εταιρία που εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το ίδιο δημοσίευμα πληροφορεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των οδηγών διέρρευσαν από το υπουργείο Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ