Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Με το ρατσισμό αποπροσανατολίζουν τον κόσμο

Συνέντευξη Τύπου στο Ναύπλιο χτες

«Αυτοφυή είναι αυτά τα φαινόμενα ή υποδαυλιζόμενα;», αναρωτήθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης. Κι αυτή δεν ήταν η μόνη ερώτηση που έθεσε χτες ο βουλευτής στους δημοσιογράφους της περιοχής, οι οποίοι - και αξίζει αυτό να αναφερθεί - δέχονται απειλές και ανεκδιήγητους εκβιασμούς, γιατί χαρακτήρισαν «ρατσιστή» τον δήμαρχο Ν. Κίου και προασπίστηκαν τα δικαιώματα των Τσιγγάνων!

«Γιατί τόσο ξαφνικά και με τόση έξαρση παρουσιάστηκαν τώρα αυτά τα φαινόμενα;», «Να 'ναι άραγε τυχαίο;», συνέχισε να αναρωτιέται ο βουλευτής, δίνοντας σταδιακά τις απαντήσεις στα ερωτήματά του: «Εμφανής λόγος για όλα αυτά δεν υπάρχει. Λόγοι συγκεκριμένοι που υποδαυλίζουν, όμως, την κατάσταση υπάρχουν και στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης απ' τα ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα».

Ο Παν. Κοσιώνης στη συνέχεια υπογράμμισε πως μέχρι και πριν λίγο καιρό οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς στην περιοχή δεν μπορούσαν να φανταστούν πως θα γίνονταν τέτοια πράγματα στον τόπο τους. «Για όσα συνέβησαν έως σήμερα κύρια ευθύνη φέρνει ο δήμαρχος Ν. Κίου. Αυτά τα φαινόμενα φασιστικής έκφρασης κι αντικομμουνισμού, οι προπηλακισμοί και οι απειλές δεν πρόκειται να κάνουν τους κομμουνιστές να απομακρυνθούν από τις αρχές και τα καθήκοντά τους», είπε ο βουλευτής, απαντώντας ουσιαστικά μ' αυτό τον τρόπο στο σύνθημα: «Το καλύτερο σαπούνι γίνεται από κομμούνι», που ακούστηκε πριν λίγες μέρες στην Κίο. «Αυτό το σύνθημα είχα να τ' ακούσω 40 χρόνια κι αυτό πρέπει να βάλει σε σκέψεις και το λαό του Ναυπλίου και πολύ περισσότερο τους πρόσφυγες της Νέας Κίου».

Οσον αφορά την κόντρα και τη σύγκρουση που έχει αναπτυχθεί αυτό το διάστημα μεταξύ των ντόπιων και των Τσιγγάνων της Νέας Κίου, ο βουλευτής επισήμανε πως σ' όλη τη διαδρομή της Ιστορίας δεν υπήρξε κανένα κοινωνικό πρόβλημα, που να επιλύθηκε χωρίς την αναζήτηση των αιτιών που το προκαλούν. «Οταν πάει κανείς κατευθείαν στο επιφαινόμενο και δε σκύβει στην ουσία του προβλήματος, έχει διαπράξει ήδη ένα σοβαρό λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Για την παραβατικότητα - που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τους επίδοξους διώκτες των Τσιγγάνων - ο Π. Κοσιώνης ξανααναρωτήθηκε: «Τι κοινωνική υποδομή δίνουν οι αρμόδιοι ώστε να μην έχουν παραβατικότητα αυτοί οι άνθρωποι;». Προειδοποίησε ακόμα πως οι υπεραπλουστεύσεις και οι γενικεύσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στο νομό «κρύβουν μέσα τους στοιχεία ολοκληρωτισμού», ξεκαθάρισε πως οι κομμουνιστές θα αγωνίζονται πάντα όπου εντοπίζουν δείγματα ρατσισμού, αλλά επισήμανε πως οι Τσιγγάνοι οφείλουν και έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. «Είμαστε υπέρ της ένταξης των Τσιγγάνων στην κοινωνία. Αλλο ένταξη όμως κι άλλο αφομοίωση. Αφομοίωση των Τσιγγάνων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κι ούτε είναι σωστό να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως ό,τι αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να αγκαλιάσουν ουσιαστικά τις ανάγκες αυτής της φυλής για στέγαση, υγιεινή, μόρφωση και απασχόληση. «Χρειάζεται αυστηρότητα απέναντί τους, χρειάζεται όμως και κατανόηση. Γιατί η αυστηρότητα χωρίς κατανόηση δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το αντίθετο θα προκαλέσει», είπε ο Π. Κοσιώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ