Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις Νομαρχίες 25 νέες αρμοδιότητες

Τον «άχαρο» ρόλο της διεκπεραίωσης κρατικών υποθέσεων, που αποδίδει η κυβέρνηση στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), ήρθε να επιβεβαιώσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο μεταφέρει στις Νομαρχίες 25 αρμοδιότητές της.

Το σχέδιο ΠΔ που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπεται νόμου (για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες) που αφαιρούσε από τις Νομαρχίες όλες τις αρμοδιότητες σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες των νομαρχών και οι συναντήσεις του θεσμικού οργάνου τους με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος τελικά «εμπνεύστηκε» το εν λόγω σχέδιο ΠΔ για να αποδείξει την «αποκεντρωμένη» λογική του.

Μια ματιά στις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις Νομαρχίες (κάποιες ήδη ανήκουν στη ΝΑ) επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον όρο αποκέντρωση: Η «λάντζα» των υποθέσεων του κράτους μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση. Η χάραξη πολιτικής ανήκει αποκλειστικά στο κράτος - στρατηγείο, όπως το έχει ονομάσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι δαπάνες για τις περισσότερες από τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις Νομαρχίες, αντλούνται από χρήματα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, την οποία η κυβέρνηση θέλει απλό διεκπεραιωτή υποθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στη ΝΑ αφορούν ως επί το πλείστον εγκρίσεις επιτροπών, διορισμούς διοικητικών οργάνων, εγκρίσεις για την τοποθέτηση τηλεφωνικών συσκευών και εγκατάστασης τηλετύπων, μισθώσεις ακινήτων, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων, εποπτεία και έλεγχος συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ