Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΛΟΣ
Λαϊκή οργή για τον «εφιάλτη»

Η νέα καταστροφή που λέγεται «έρευνα και εκμετάλλευση χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων» στη Μήλο δεν πρόκειται να περάσει! Το διαδήλωσαν και το υπέγραψαν με την αποφασιστικότητά τους οι κάτοικοι του νησιού, που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στον Καρόδρομο Μήλου, στη μεγαλύτερη ίσως συγκέντρωση-συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στο νησί με πρόσκληση των τοπικών αρχών, του επάρχου και του δήμου, της επιτροπής μαζικών φορέων του νησιού.

Ηταν εκεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι έφθασαν από όλα τα σημεία του νησιού με όλα τα μέσα, για να διατρανώσουν με την παρουσία και την αποφασιστικότητά τους τη θέλησή τους να βάλουν τέρμα στα σχέδια αφανισμού της Μήλου. Σχέδια που απεργάζεται η εταιρία «Μίδας ΑΕ» (θυγατρική της «Εταιρίας Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης»), με την άδεια και τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία και έδωσε την άδεια για την έρευνα και για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής χρυσού. Κι αυτό σε ένα νησί που είναι, ήδη, βαριά πληγωμένο από την, επί δεκαετίες, ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του από την παραπάνω εταιρία.

Ομως, τώρα, ενόψει της νέας εγκληματικής σε βάρος του νησιού επιχείρησης εξόρυξης και παραγωγής χρυσού, που προωθείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι κάτοικοι αφυπνίστηκαν! Κατανοώντας τον τεράστιο κίνδυνο αφανισμού του νησιού τους με τη μόλυνση που το απειλεί, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει η μονάδα χρυσού και να σταματήσει κάθε σχετική έρευνα. Γιατί, όπως τονίστηκε στην κεντρική ομιλία του δημάρχου, αν προχωρήσει η δημιουργία μονάδας χρυσού, «όλος ο Χάλακας θα ξεριζωθεί και θα γίνει ένα μπάζο - και τι μπάζο! - ό,τι πιο επικίνδυνο κρύβει στα σπλάχνα του αυτός ο πλανήτης, από αρσενικό και ραδιενεργά υλικά, βαριά μέταλλα και άλλα δηλητηριώδη υλικά». Και τότε, δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, «η πνευμονοκονίαση, το "χαρτζιλίκι" που χρόνια τώρα παίρνανε οι Μηλιοί για τη ζωή που "ακουμπούσαν" στις στοές και τα νταμάρια, μπροστά σ' αυτά θα μοιάζει με απλό κρυολόγημα!».

Καθώς, ωστόσο, η εταιρία βρήκε χρυσό και δεν παραιτείται και η κυβέρνηση, στην ανησυχία των κατοίκων του νησιού, απαντά πως είναι τάχα συμφέρον... για τους κατοίκους του νησιού και για την εθνική οικονομία η δημιουργία της μονάδας, οι Μηλιοί είναι αποφασισμένοι οι ίδιοι να σταματήσουν το έγκλημα που εξελίσσεται. Γι' αυτό και στις ομιλίες τους όλοι καταδίκασαν την επιχείρηση και απαίτησαν εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε έρευνα, τα πράγματα να μείνουν εδώ που είναι. Και το δηλώνουν στο ομόφωνο ψήφισμά τους: «Θα 'μαστε πάλι εδώ, όποτε χρειαστεί».

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και την υποκριτική τακτική κυβερνητικών εκπροσώπων που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους Μηλιούς, ενώ στηρίζουν και την κυβερνητική πολιτική..., κατάγγειλε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μιχάλης Μαύρος, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση. Ενώ δήλωσε την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα σωτηρίας των κατοίκων της Μήλου. Παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Λεβογιάννης και της ΝΔ Γ. Χωματάς και εκπρόσωπος του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ