ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Επιμένουν στα τελεσίγραφα

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη στο νομό, με αφορμή το πογκρόμ κατά των Τσιγγάνων

Καζάνι που βράζει θυμίζει τις τελευταίες 25 μέρες ο Νομός Αργολίδας, αφού απ' όσο δείχνουν τα πράγματα, η Νέα Κίος και τα όσα έχουν διαδραματιστεί έως σήμερα σ' αυτή την προσφυγούπολη των 3.000 κατοίκων, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Το συμπέρασμα μπορεί και βγαίνει αβίαστα μετά τη χτεσινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη, στην περιοχή. Μια περιοδεία που ανέδειξε πως η υποδαυλιζόμενη αντιπαράθεση Τσιγγάνων και ντόπιων πολιτών δεν έχει αναπτυχθεί μόνο στη Ν. Κίο, αλλά συστηματικά καλλιεργείται και σε τουλάχιστον τρεις ακόμα δήμους: Στη Νέα Τύρινθα, στη Μιδέα και στο Ασκληπιείο.

Είναι ίσως ενδεικτικό πως μετά την επιεικώς απαράδεκτη στάση του δημάρχου της Ν. Κίου, Γιώργου Κατριλιώτη, ήρθε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Τυρίνθου να αποφασίσει και να στείλει τελεσίγραφο στους Τσιγγάνους του δήμου: «Εχετε περιθώριο έως τις 31 Αυγούστου να τα μαζέψετε και να φύγετε απ' την περιοχή!». Κι αν σ' όλα αυτά προστεθούν και οι απόψεις της δημάρχου Μιδέας, Γεωργίας Νάσσου, που ζητά «εδώ και τώρα» διευθέτηση του προβλήματος, γιατί «η κατάσταση με τους Τσιγγάνους - ειδικά στο δήμο μας - έχει φτάσει στο απροχώρητο», τότε καταλαβαίνει κανείς πως τα πράγματα στην περιοχή είναι πολύ, μα πάρα πολύ σοβαρά.

Η σοβαρότητα της κατάστασης ήταν που ανάγκασε την κυβέρνηση να προσπαθήσει να βγάλει απ' έξω την ουρά της, παρότι επικεφαλής του πογκρόμ κατά των Τσιγγάνων εμφανίζονται στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. Το Σάββατο ήρθε στο νομό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Τάκης Βασιλείου, συναντήθηκε με το νομάρχη, Τάσο Σαλισιώτη και σύμφωνα με τα λεγόμενα του νομάρχη συνέστησε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να βρεθεί λύση. Ζήτησε «να σταματήσουν να παίρνονται αυτές οι πρωτοβουλίες από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να κοπούν τα εκδιωκτικά τελεσίγραφα των δημάρχων και να κινητοποιηθούμε ώστε να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα των Τσιγγάνων», είπε ο νομάρχης. Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που ακολούθησε, «χρεώθηκε» στους δήμους «που έχουν πρόβλημα» να καταθέσουν εντός 60 ημερών συγκεκριμένες προτάσεις που θ' αφορούν το χώρο και τον τρόπο μετεγκατάστασης όλων των υπαρχόντων τσιγγάνικων καταυλισμών. «Θα δημιουργήσουμε οικισμούς - πρότυπο για όσους Τσιγγάνους αποφασίσουν να μείνουν μόνιμα στην Αργολίδα», ήταν η υπόσχεση που έδωσε στον Π. Κοσιώνη ο νομάρχης.

Ομως ακόμα και σ' αυτή την κατεύθυνση ο δρόμος δείχνει να είναι στρωμένος με αγκάθια κι αυτό φάνηκε λίγο αργότερα, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη δήμαρχο της Μιδέας και το Δημοτικό Συμβούλιο. «Δυο μήνες είναι πάρα πολλοί. Σαν δήμος έχουμε επιδείξει μεγάλη ανοχή - όλα αυτά τα χρόνια - απέναντι στην παραβατικότητα των Τσιγγάνων και δεν πάει άλλο. Ο,τι λύση δοθεί, πρέπει να δοθεί τώρα», υποστήριξε η Γ. Νάσσου. Αν και η συγκεκριμένη δήμαρχος προσπάθησε - και ως ένα σημείο τα κατάφερε - να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας απ' την ανεκδιήγητη στάση του δημάρχου της Ν. Κίου, δημοτικός σύμβουλος δεν κρατήθηκε και το... εκστόμισε: «Τα γεγονότα στην Κίο είναι απόρροια μιας 10ετούς καταπίεσης των ντόπιων απ' τους Τσιγγάνους και την παραβατικότητά τους»! Μ' αυτά και μ' αυτά, λοιπόν, σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο της Μιδέας θα συναντηθούν οι δήμαρχοι που εμπλέκονται σ' αυτή την άνευ ορίων κόντρα, με στόχο να... διασταυρώσουν τις απόψεις τους και να δώσουν λύση.

Πάντως, καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του Π. Κοσιώνη στο νομό, και σε όλες τις συναντήσεις που είχε, φάνηκε η προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων με την υπόθεση να βγάλουν από πάνω τους τη ρετσινιά του ρατσισμού. «Εντάξει οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της Ν. Κίου και Ν. Τυρίνθας είναι λίγο παρατραβηγμένες, αλλά καμία σχέση δεν έχουν με το ρατσισμό», είπε η Γ. Νάσσου. «Δεν είμαστε ρατσιστές, ρατσισμός με ρατσισμό έχει διαφορά!», είπε από την πλευρά του ο νομάρχης. Τι έμεινε ως αχτίδα φωτός απ' τη χτεσινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ; Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της Μιδέας, Δημήτρη Χατζόπουλου, ο οποίος με τη σοφία των άσπρων μαλλιών του, είπε προς τη δήμαρχο - όταν αυτή ζητούσε αύξηση της αστυνόμευσης στην περιοχή και προέβλεπε πως «λόγω της ιδιορρυθμίας της φυλής, δε νομίζω ότι θα ενταχθούν ποτέ οι Τσιγγάνοι στην κοινωνία μας»: «Πριν πολλά χρόνια είχαμε στην Αργολίδα τους χωριάτες, τους κατοίκους των ορεινών χωριών που κατέβαιναν στον πλούσιο κάμπο κι απ' τη φτώχεια τους άρπαζαν κι έκλεβαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Το πρόβλημα - που τότε ήταν πολύ έντονο - επιλύθηκε όταν ανέβηκε το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο αυτών των ανθρώπων. Οταν δηλαδή δεν υπήρχε λόγος να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τότε. Μήπως και για τους Τσιγγάνους αυτό πρέπει να γίνει; Μήπως μόνο έτσι θα σταματήσει η παραβατικότητά τους; Γιατί στην παραβατικότητα οδηγείται αυτός που αντιμετωπίζει οξυμένα κοινωνικά προβλήματα»...

Η δεύτερη... ηλιαχτίδα ήρθε νωρίς χτες το πρωί απ' την τοποθέτηση που έχει απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Ναυπλίου, Γιώργος Πέτρου, ο οποίος ζήτησε από τον Π. Κοσιώνη να βρεθεί η χρυσή τομή, ξεκαθάρισε πως ποτέ κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τους Τσιγγάνους και αναρωτήθηκε για τα απαράδεκτα γεγονότα της Ν. Κίου: «Ενα προσφυγικό χωριό, με τόσο βαθιές δημοκρατικές ρίζες, πώς το φτάσανε σ' αυτό το σημείο;».

Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Με το ρατσισμό αποπροσανατολίζουν τον κόσμο

Συνέντευξη Τύπου στο Ναύπλιο χτες

«Αυτοφυή είναι αυτά τα φαινόμενα ή υποδαυλιζόμενα;», αναρωτήθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης. Κι αυτή δεν ήταν η μόνη ερώτηση που έθεσε χτες ο βουλευτής στους δημοσιογράφους της περιοχής, οι οποίοι - και αξίζει αυτό να αναφερθεί - δέχονται απειλές και ανεκδιήγητους εκβιασμούς, γιατί χαρακτήρισαν «ρατσιστή» τον δήμαρχο Ν. Κίου και προασπίστηκαν τα δικαιώματα των Τσιγγάνων!

«Γιατί τόσο ξαφνικά και με τόση έξαρση παρουσιάστηκαν τώρα αυτά τα φαινόμενα;», «Να 'ναι άραγε τυχαίο;», συνέχισε να αναρωτιέται ο βουλευτής, δίνοντας σταδιακά τις απαντήσεις στα ερωτήματά του: «Εμφανής λόγος για όλα αυτά δεν υπάρχει. Λόγοι συγκεκριμένοι που υποδαυλίζουν, όμως, την κατάσταση υπάρχουν και στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης απ' τα ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα».

Ο Παν. Κοσιώνης στη συνέχεια υπογράμμισε πως μέχρι και πριν λίγο καιρό οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς στην περιοχή δεν μπορούσαν να φανταστούν πως θα γίνονταν τέτοια πράγματα στον τόπο τους. «Για όσα συνέβησαν έως σήμερα κύρια ευθύνη φέρνει ο δήμαρχος Ν. Κίου. Αυτά τα φαινόμενα φασιστικής έκφρασης κι αντικομμουνισμού, οι προπηλακισμοί και οι απειλές δεν πρόκειται να κάνουν τους κομμουνιστές να απομακρυνθούν από τις αρχές και τα καθήκοντά τους», είπε ο βουλευτής, απαντώντας ουσιαστικά μ' αυτό τον τρόπο στο σύνθημα: «Το καλύτερο σαπούνι γίνεται από κομμούνι», που ακούστηκε πριν λίγες μέρες στην Κίο. «Αυτό το σύνθημα είχα να τ' ακούσω 40 χρόνια κι αυτό πρέπει να βάλει σε σκέψεις και το λαό του Ναυπλίου και πολύ περισσότερο τους πρόσφυγες της Νέας Κίου».

Οσον αφορά την κόντρα και τη σύγκρουση που έχει αναπτυχθεί αυτό το διάστημα μεταξύ των ντόπιων και των Τσιγγάνων της Νέας Κίου, ο βουλευτής επισήμανε πως σ' όλη τη διαδρομή της Ιστορίας δεν υπήρξε κανένα κοινωνικό πρόβλημα, που να επιλύθηκε χωρίς την αναζήτηση των αιτιών που το προκαλούν. «Οταν πάει κανείς κατευθείαν στο επιφαινόμενο και δε σκύβει στην ουσία του προβλήματος, έχει διαπράξει ήδη ένα σοβαρό λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Για την παραβατικότητα - που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τους επίδοξους διώκτες των Τσιγγάνων - ο Π. Κοσιώνης ξανααναρωτήθηκε: «Τι κοινωνική υποδομή δίνουν οι αρμόδιοι ώστε να μην έχουν παραβατικότητα αυτοί οι άνθρωποι;». Προειδοποίησε ακόμα πως οι υπεραπλουστεύσεις και οι γενικεύσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στο νομό «κρύβουν μέσα τους στοιχεία ολοκληρωτισμού», ξεκαθάρισε πως οι κομμουνιστές θα αγωνίζονται πάντα όπου εντοπίζουν δείγματα ρατσισμού, αλλά επισήμανε πως οι Τσιγγάνοι οφείλουν και έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. «Είμαστε υπέρ της ένταξης των Τσιγγάνων στην κοινωνία. Αλλο ένταξη όμως κι άλλο αφομοίωση. Αφομοίωση των Τσιγγάνων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κι ούτε είναι σωστό να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως ό,τι αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να αγκαλιάσουν ουσιαστικά τις ανάγκες αυτής της φυλής για στέγαση, υγιεινή, μόρφωση και απασχόληση. «Χρειάζεται αυστηρότητα απέναντί τους, χρειάζεται όμως και κατανόηση. Γιατί η αυστηρότητα χωρίς κατανόηση δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το αντίθετο θα προκαλέσει», είπε ο Π. Κοσιώνης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σχεδιάζουν επέκταση του πογκρόμ

Σημάδια σχεδιασμένης επέκτασης, εμφανίζει το πογκρόμ κατά των Τσιγγάνων που ξεκίνησε από την Αργολίδα. Σε τοπική εφημερίδα της Μεσσηνίας, δημοσιεύεται επιστολή κάποιων «αγανακτισμένων» κατοίκων, οι οποίοι «διαμαρτύρονται» για την «υποβάθμιση» που προκαλεί ο καταυλισμός των Τσιγγάνων στη Δυτική Καλαμάτα. Οι κάτοικοι που υπογράφουν την επιστολή και την κοινοποιούν προς τον δήμαρχο Καλαμάτας και τον νομάρχη Μεσσηνίας «απαιτούν την άμεση απομάκρυνση των Τσιγγάνων σε περιοχή τέτοια που η ιδιαιτερότητα του τρόπου ζωής τους δε θα ενοχλεί».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει για όλους τους εργαζόμενους από την επέκταση τέτοιων φαινομένων. Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Ενώ ο ρατσισμός και ο αντικομμουνισμός καλά κρατεί, στην Αργολίδα, σε βάρος και των Τσιγγάνων και όσων αντιπαλεύουν αυτά τα φαινόμενα, φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο να επεκταθούν κι εδώ τέτοια κρούσματα. Καλούμε όσους υπέγραψαν το κείμενο, αλλά και όλον το λαό της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να επαγρυπνούν, γιατί κάποιος οργανώνει ρατσισμό και τρομοκρατία, πατώντας στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Ας δουν όλοι την πείρα της Αργολίδας.

Ας ενοχλούνται ορισμένοι κύκλοι πιο πολύ κι ας βλέπουμε πιο συχνά την ευαισθησία τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης ΕΕ - ΟΝΕ - ΝΑΤΟ, που ρημάζει τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας, σπέρνοντας την ανεργία, τα ναρκωτικά, την πορνεία και την καταστροφή των λαϊκών οικογενειών. Γι' αυτά δε λένε τσιμουδιά.

Το ΚΚΕ θα αντιταχθεί αποφασιστικά στο ρατσισμό, όπως πάντοτε. Απαιτεί δικαιώματα για όλους. Μέτρα στέγασης, εκπαίδευσης, δουλιάς για όλο το λαό. Μέτρα κοινωνικής ανάπτυξης - ένταξης - στήριξης των Τσιγγάνων και κάθε μειονοτικής ομάδας, αλλά και όλων των εργατών - Ελλήνων και ξένων - που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης».

Αποφασιστική απάντηση

Με τα συνθήματα «ο ρατσισμός είναι φασισμός» και «ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει», οι κομμουνιστές του Ναυπλίου πραγματοποίησαν χτες αργά το απόγευμα πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με τον τρόπο αυτό δήλωσαν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στα όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Ν. Κίο, δίνοντας παράλληλα και την υπόσχεση πως θα αγωνιστούν ως το τέλος και με όποιο τίμημα ενάντια στο ρατσισμό και στους εμπνευστές του. «Καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση γιατί η κυβέρνηση και ορισμένοι άλλοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν το ρατσισμό και προωθούν την τρομοκρατία με τα ΜΑΤ σε βάρος των Τσιγγάνων στην Αργολίδα», είπε στην ομιλία του ο Ανδρέας Βασιλείου, γραμματέας της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ