ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Παρέμβαση για τις αστυνομικές επιχειρήσεις καταστολής

Ανακοίνωση - καταγγελία για το κυνηγητό σε βάρος μεταναστών, τις καθημερινές επιχειρήσεις - «σκούπα» στα Εξάρχεια και την προσαγωγή φοιτητή, μέλους της ΚΝΕ, την περασμένη Τρίτη

Την «πράσινη» κρατική τρομοκρατία καταγγέλλει στον ελληνικό λαό η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», σημειώνοντας πως όπως και η «γαλάζια» προκάτοχός της, εκπορεύεται από το ίδιο αστικό αντιλαϊκό κράτος και στοχεύει στην τρομοκράτηση του λαού και στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Οτι το ΠΑΣΟΚ των τρομονόμων, της καταστολής, των χαφιέδικων μηχανισμών, του χτυπήματος του δικαιώματος στη διαδήλωση και της «μηδενικής ανοχής» στους μετανάστες είναι εδώ, άξιος συνεχιστής της ΝΔ, άξιος συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ είναι πάλι εδώ, πιο αντιδραστικό και αυταρχικό.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την επιχείρηση λίφτινγκ του ΠΑΣΟΚ και την αλλαγή της βιτρίνας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τη μετονομασία σε υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη", λίγα 24ωρα μετά τις υπουργικές δηλώσεις για κατάργηση των επιχειρήσεων - σκούπα, για "φιλική και δημοκρατική αστυνομία", λίγες ώρες μετά τις πομπώδεις διαβεβαιώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη για αποβολή από το αστυνομικό σώμα όποιου αστυνομικού ακουμπήσει παράνομα πολίτη και "λαθρομετανάστη"

Η νέα κυβέρνηση έδωσε απτά δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα:

1) Συνεχίζονται με αμείωτη αυταρχικότητα οι "επίσημες" εβδομαδιαίες επιχειρήσεις - σκούπα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ στην περιοχή της Ομόνοιας σε βάρος κυρίως μεταναστών. Στην βίαιη και εκτεταμένη επιχείρηση που έγινε το βράδυ της Τρίτης 13 Οκτώβρη, συλλαμβάνονταν κάθε περαστικός με "σκούρα" επιδερμίδα, ακόμη και υπήκοοι κρατών - μελών της ΕΕ. Εγιναν εκατοντάδες συλλήψεις και βίαιες προσαγωγές, αρκετοί προπηλακισμοί και ξυλοδαρμοί.

2) Εχουν ενταθεί οι "ανεπίσημες" καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις - σκούπα στα Εξάρχεια, όπου εκατοντάδες ανυποψίαστοι περαστικοί ή θαμώνες (κυρίως νεολαίοι) υφίστανται εξευτελιστικές έρευνες, προσάγονται, φακελώνονται και περνούν τη νύχτα στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων ή της ΓΑΔΑ.

3) Στο πλαίσιο μιας τέτοιας επιχείρησης, το βράδυ της Τρίτης 13 Οκτώβρη, αστυνομικοί οδήγησαν με χειροπέδες στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας (!) της ΓΑΔΑ, φοιτητή μέλος της ΚΝΕ, γιατί υπερασπίστηκε το στοιχειώδες δικαίωμά του να αρνηθεί να υποστεί σωματική έρευνα, εφόσον δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις (ένταλμα εισαγγελέα, να θεωρείται ύποπτος για συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη ή να τελείται αυτόφωρο αδίκημα).

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την "πράσινη" κρατική τρομοκρατία που, όπως και η "γαλάζια" προκάτοχός της, εκπορεύεται από το ίδιο αστικό αντιλαϊκό κράτος και στοχεύει στην τρομοκράτηση του λαού και στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ των τρομονόμων, της καταστολής, των χαφιέδικων μηχανισμών, του χτυπήματος του δικαιώματος στη διαδήλωση και της "μηδενικής ανοχής" στους μετανάστες είναι εδώ, άξιος συνεχιστής της ΝΔ, άξιος συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καμία επανάπαυση, καμία πίστωση χρόνου, καμία εξοικείωση με τον αυταρχισμό. Λαϊκή επαγρύπνηση, συσπείρωση και πάλη. Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες, από τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του λαού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσίασε σχέδιο για μεγαλύτερο χτύπημα των μεταναστών

Σύσκεψη με θέμα την ένταση της καταστολής έγινε χτες στην έδρα του Λιμενικού Σώματος

Το κυνηγητό που περιμένει τους μετανάστες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε χτες ο αρμόδιος υπουργός. Ενωμένοι Ελληνες και μετανάστες εργάτες πρέπει να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα καταστολής και επίθεσης στα δικαιώματά τους

Eurokinissi

Το κυνηγητό που περιμένει τους μετανάστες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε χτες ο αρμόδιος υπουργός. Ενωμένοι Ελληνες και μετανάστες εργάτες πρέπει να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα καταστολής και επίθεσης στα δικαιώματά τους
Το άγριο πρόσωπο της καταστολής, το οποίο θα επιδείξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους μετανάστες που αναζητούν στη χώρα μας μια καλύτερη ζωή, περιέγραψε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (το πρώην Δημόσιας Τάξης) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μετά από σύσκεψη που έγινε στην έδρα του Λιμενικού Σώματος με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας, είπε ο υπουργός:

  • «Πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να γίνουμε ισχυρά αποτρεπτικοί στους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα».
  • «Η νέα πολιτική είναι μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα. Που σημαίνει επιχειρησιακή αναδιάταξη όλων των δυνάμεων».
  • Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η αναδιάταξη της επιχειρησιακής δράσης Αστυνομίας και Λιμενικού στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα «με στόχο να μεγιστοποιηθεί η επιτήρηση, ο έλεγχος για την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης», όπως είπε ο υπουργός.
  • Το Λιμενικό «θα μετατραπεί σε μια επιχειρησιακή δύναμη με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες ακτοφυλακής».
  • «Από εδώ και στο εξής όλοι οι παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα θα καταγράφονται, θα δακτυλοσκοπούνται και θα ταυτοποιούνται». Η πολιτική αυτή, τόνισε, θα θωρακίζει την ασφάλεια της χώρας επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή, αλλά και τα ...ανθρώπινα δικαιώματα των εξαθλιωμένων που αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε και η δημιουργία εθνικού πλαισίου κινήτρων για τον εθελούσιο επαναπατρισμό «αυτών που διαβιώνουν παράνομα στη χώρα». Προς «αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός, «αξιοποιούνται οι πόροι του ευρωπαϊκού ταμείου επιστροφών σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις». Πρόσθεσε ακόμα: «Συνάντησα τους εκπροσώπους του Οργανισμού διεθνούς μετανάστευσης οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει αρκετές εκατοντάδες άτομα και σε συνεργασία και με αυτές τις οργανώσεις θα προχωρήσουμε στον εθελούσιο επαναπατρισμό με δαπάνες της χώρας μας. Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ευρωπαϊκό ποσό που θα χρησιμοποιηθεί γι' αυτό το σκοπό».

Ο υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, πως «δεν μπορεί λοιπόν να είναι μόνο χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων αλλά μεγάλες πολιτικές, επιχειρησιακές και διπλωματικές δράσεις. Θα θέσουμε πολύ σύντομα το ζήτημα σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το τελευταίο επίπεδο του Συμβουλίου Κορυφής». Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβρη του 2008 ενέκρινε την εφαρμογή αυστηρότερων αντιμεταναστευτικών μέτρων.

Εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα απελευθέρωσης 1.200 κρατούμενων αλλοδαπών που είναι υπό απέλαση, ενώ οι μετανάστες δεύτερης γενιάς υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους δε θα απελαύνονται για τυπικούς λόγους μέχρι τα θέματά τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Βιάζεται να προχωρήσει τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»

Με την ΕΝΑΕ συναντήθηκε χτες ο Γ. Ραγκούσης

Βιάζεται η κυβέρνηση να προωθήσει την περιβόητη Διοικητική Μεταρρύθμιση - γνωστή και ως «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2» - όπως επιβεβαιώνουν άλλωστε οι διαβουλεύσεις που έχει τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης με τις Ενώσεις των ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού αλλά και η κινητικότητα που παρατηρείται ώστε να διασφαλιστεί η συγκατάθεση των «πράσινων» δημάρχων στις τελικές κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες θα συγκεκριμενοποιηθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Χτες, ο Γ. Ραγκούσης συναντήθηκε με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (σ.σ. προχτές είχε συναντηθεί με την ΚΕΔΚΕ), όπου ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν κεντρική θέση είχε το ζήτημα του νέου Καποδίστρια. «Αναφερθήκαμε - δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Δράκος - και στο μέγα ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εμείς, όπως γνωρίζετε, με συνέδρια τα οποία ήδη έχουμε κάνει, έχουμε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις για να πάμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, με αιρετό πρόεδρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και δομές περιφερειακές - διοικητικές. Οπως μας είπε ο υπουργός Εσωτερικών εμμένουν στις εξαγγελθείσες μέσα από το πρόγραμμα της κυβέρνησης θέσεις τους και θα έχουμε λεπτομέρειες στις αμέσως προσεχείς ημέρες».

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός με δηλώσεις του ανέφερε ότι το πολιτικό μήνυμα είναι η ομόφωνη και ομόθυμη - όπως είπε - θετική γνώμη των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο ίδιος δε θέλησε να αποσαφηνίσει αν ο δεύτερος Καποδίστριας θα περάσει άμεσα από τη Βουλή ώστε να ισχύσει στις τοπικές εκλογές του 2010 ή αν θα καθυστερήσει με αποτέλεσμα η εφαρμογή του να πάει στο 2014. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστεί στις προγραμματικές δηλώσεις είτε με την ομιλία του πρωθυπουργού είτε κατά τη δική του παρέμβαση.

Την παραπάνω εικόνα της κυβερνητικής πρεμούρας να προωθήσει τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2» συμπληρώνει το γεγονός ότι προχτές το βράδυ - σύμφωνα με πληροφορίες - υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και σε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ΤΑ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως μετά τη συνάντηση άρχισε πυρετώδης προσπάθεια για να βολιδοσκοπηθούν όλοι οι τοπικοί άρχοντες που ανήκουν ή πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και να διαγνωστεί η άποψή τους αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση και το χρόνο που αυτή πρέπει να προωθηθεί.

ΠΑΜΕ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΟΜΑΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, αναμένεται να έχουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μαζί με εκπροσώπους της Σομαλικής Κοινότητας τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., με θέμα τις πρόσφατες συλλήψεις Σομαλών προσφύγων και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ