ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εισαγγελική παρέμβαση τρομοκράτησης των μαθητών

Την επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων καταγγέλλουν η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Εντολή να μπει σε εφαρμογή επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών που παλεύουν για σύγχρονη και δημόσια δωρεάν Παιδεία αλλά και των γονιών τους, έδωσε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δ. Παπαγεωργίου, με αφορμή τις καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περίπου 30 σχολεία του νομού. Την επιχείρηση τρομοκράτησης καταδικάζει η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και καλούν τους γονείς, τα εργατικά συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στο μαθητικό κίνημα και να απαιτήσουν να φύγουν οι εισαγγελείς και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί από τα σχολεία.

Στην πλειοψηφία τους οι μαθητές που προχωρούν σε κινητοποιήσεις διεκδικούν επίλυση οξυμένων κτιριακών προβλημάτων και ανέγερση νέων σχολείων. Ο εισαγγελέας ανέλαβε να καταστείλει τις αντιδράσεις αξιοποιώντας την απειλή των διώξεων σε βάρος των μαθητών αν δε συμμορφωθούν «προς τα υποδείξεις», αλλά και των γονιών αν δε «συνετίσουν» τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, με έγγραφη παρέμβαση προς τους επικεφαλής των διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, ζητά να παρέμβουν ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν πως η συμπεριφορά τους στοιχειοθετεί το ποινικό αδίκημα της διακοπής και διατάραξης της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας, και οι γονείς ότι, εάν δεν αποτρέπουν τους ανήλικους μαθητές από τη διάπραξη του παραπάνω αδικήματος, στοιχειοθετούν το ποινικό αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Στην πραγματικότητα καλεί τους Διευθυντές να αρχίσουν - όσοι ακόμη δεν ανέλαβαν μόνοι τους αυτό το ρόλο - να απειλούν τους μαθητές πως θα διωχθούν ποινικά και τους γονείς να αναλάβουν δράση ενάντια στα παιδιά τους που παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες μόρφωσης.

Μάλιστα, προειδοποιεί πως η μη συμμόρφωση στις επισημάνσεις θα δρομολογήσει ποινικές διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος που θα συνεπάγονται την επιβολή κυρώσεων από το νόμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αγώνας των μαθητών απειλείται με ποινικοποίηση. Πριν ένα χρόνο ακριβώς, ο ίδιος εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη έκανε την ίδια ακριβώς παρέμβαση προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, ενώ εισαγγελική παρέμβαση έγινε και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για σχολεία της Αττικής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πολλές φορές κινητοποίησαν τη Δικαιοσύνη, τους μηχανισμούς καταστολής για να τσακίσουν τους αγώνες της νεολαίας. Εξάλλου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις καταλήψεις στα σχολεία και η ΝΔ αρνήθηκε να την καταργήσει.

Να φύγουν οι εισαγγελείς και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί από τα σχολεία

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το άγριο χτύπημα των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στέλνει τους εισαγγελείς στα σχολεία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Η βιτρίνα της κυβέρνησης, με δήθεν φρέσκα πρόσωπα και φρέσκες ιδέες, έσπασε γρήγορα.

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην εκπαίδευση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πιστές στις επιταγές της ΕΕ.

Πρώτα απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο μέσω της υποχρηματοδότησης και στη συνέχεια καλούνε τους "φιλάνθρωπους" επιχειρηματίες να επιχορηγήσουν και φυσικά να διαμορφώσουν σχολεία "μαγαζιά" που θα πουλάνε γνώση με το "κιλό".

Κύριος στόχος τους είναι η συνείδηση των μαθητών. Θέλουν τους αυριανούς εργαζόμενους με συνειδήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματιών. Αυτό το στόχο υπηρετούν και μέσα από το πρόγραμμα σπουδών.

Ξέρουν όμως πολύ καλά ότι η πολιτική τους προκαλεί αντιδράσεις και όταν αυτές είναι οργανωμένες και προβάλλουν αιτήματα που έρχονται σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, τότε παίρνουν τα μέτρα τους.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών, που με συλλογικές διαδικασίες αποφασίζουν τις μορφές πάλης, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους γονείς, τα εργατικά συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στο μαθητικό κίνημα. Να απαιτήσουν να φύγουν οι εισαγγελείς και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί από τα σχολεία. Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να σταματήσουν τώρα τα μαθητοδικεία. Να κάνουν δική τους υπόθεση την αντιπαράθεση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί και υποβαθμίζει τη μόρφωση, ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση.

Παλεύουμε για μια Παιδεία Δημόσια και Δωρεάν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου».

ΚΝΕ
Οι φοιτητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τις εξελίξεις για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ

Η συνάντηση της τεχνικής γραμματείας για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ διακόπηκε χτες το βράδυ, παρά τις επίμονες προσπάθειες της Πανσπουδαστικής ΚΣ να συνεχιστεί. Γίνονται προσπάθειες να επαναληφθεί σήμερα. Αφορμή η αναστάτωση που προκλήθηκε από επίθεση των ΕΑΑΚ στη ΔΑΠ, η οποία έδωσε πάτημα στις παρατάξεις του δικομματισμού να αποχωρήσουν.

Το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του για το θέμα τονίζει:

«Η ΚΝΕ ενημερώνει και θα συνεχίσει να ενημερώνει τους φοιτητές - σπουδαστές και όλο το λαό για το θέατρο του παραλόγου που συνεχίζεται εδώ και μέρες με στόχο να μπλοκαριστεί η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου.

Την εργολαβία ανέλαβαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τα σχήματα της ΕΑΑΚ. Πάνω από 100 άτομα εμποδίζουν για ώρες τη συνεδρίαση της Τεχνικής Γραμματείας, σκίζουν χαρτιά, προπηλακίζουν εκπροσώπους, διαλύουν Διοικητικά Συμβούλια που συνεδριάζουν για να ορίσουν αντιπροσώπους. Να σκεφτούν οι φοιτητές και σπουδαστές που έχουν ψηφίσει τα σχήματα της ΕΑΑΚ αν τους εκφράζουν αυτές οι ομάδες τραμπούκων που περιφέρονται στις σχολές και τρομοκρατούν σα σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες. Αυτή η κατάσταση αξιοποιείται από τις νεολαίες του δικομματισμού που εφευρίσκουν κωλύματα, αποχωρούν απ' τη συνεδρίαση.

Καλούμε όλους τους αγωνιστές και ριζοσπάστες φοιτητές - σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη στα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα, να βάλουν φραγμό στη διαλυτική κατάσταση. Η ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος δεν μπορεί να έρθει από τις δυνάμεις που το θέλουν διαλυμένο. Είναι οι ίδιες που συμμετείχαν στο διάλογο για την παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους επιχειρηματίες.

Τους καλούμε με αποφασιστικότητα να προκαλέσουν τη συνεδρίαση ΔΣ, τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για τον αγωνιστικό συντονισμό τους, στην κατεύθυνση της ρήξης με την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, την πολιτική των μονοπωλίων.

Η ΚΝΕ συνεπής στη θέση της για τη συγκρότηση των οργάνων του φοιτητικού κινήματος δε θα εγκαταλείψει την πρωτοβουλία που πήρε για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Οι ψευτοπαλικαρισμοί και οι απειλές δεν τρομοκρατούν κανέναν μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα δημιουργίας διακριτού μετώπου φοιτητών - σπουδαστών απέναντι στη θύελλα των μέτρων που έρχονται».

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς

Αβεβαιότητα για το εξάμηνο και τα μπάρκα σπέρνει στους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου η έλλειψη καθηγητών. Χτες το πρωί αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο Σάββα Τσιμπόγλου, επισκέφτηκε τη σχολή και στη συγκέντρωση που έγινε με τους Διευθυντές Σπουδών, τους εκπαιδευτές (μόνιμους - ωρομίσθιους - απολυμένους) και τους εκπαιδευόμενους πλοιάρχους και μηχανικούς, ενημερώθηκαν για τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή. Για παράδειγμα η έλλειψη μόνιμων καθηγητών και η μη πρόσληψη ακόμα και των ωρομίσθιων καθηγητών οδηγεί στη μη τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, στην απώλεια διδακτικών ωρών και στην αβεβαιότητα των σπουδαστών για το αν θα χάσουν το εξάμηνο και τα μπάρκα. Σήμερα από τη σχολή λείπουν 17 πλοίαρχοι και 7 μηχανικοί και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι σπουδαστές, «κάθε Πέμπτη δεν κάνουν μάθημα οι μηχανικοί και κάθε Δευτέρα οι πλοίαρχοι».

Ακόμα εντοπίζονται ελλείψεις σε βιβλία και σοβαρά κτιριακά προβλήματα, με κίνδυνο ακόμα και ηλεκτροπληξίας εξαιτίας της εισροής όμβριων υδάτων στις εγκαταστάσεις! Μπροστά σε αυτά τα οξυμένα προβλήματα της ΑΕΝ Ασπροπύργου αλλά και των άλλων ΑΕΝ της χώρας, η ΠΕΜΕΝ ζητάει άμεση συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη για να αντιμετωπιστούν και να λυθούν άμεσα τα προβλήματα αυτά.

Στην ομιλία του ο Σάββας Τσιμπόγλου τόνισε ότι «η κατάσταση στη Ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση (ΚΕΣΕΝ) παρουσιάζει εκφυλιστικά φαινόμενα διάλυσης» και κάλεσε τους σπουδαστές σε συντονισμένο αγώνα για την διεκδίκηση λύσεων στα σημερινά προβλήματα αλλά και για δημόσια, ενιαία, δωρεάν και ανωτατοποιημένη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και ισοτιμία των διπλωμάτων της θάλασσας με τα αντίστοιχα της στεριάς.

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κρούσματα «νέας γρίπης»

Κλειστά παραμένουν από προχτές και για μία βδομάδα τα τμήματα Β2 και Γ2 του 3ου Γυμνασίου Ζακύνθου, μετά την εμφάνιση δύο κρουσμάτων της «νέας γρίπης». Τα τμήματα έκλεισαν με προτροπή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και απόφαση της Νομαρχίας Ζακύνθου. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου επισημαίνει ότι χρειάζονται μέτρα όπως: Σύνδεση των σχολείων με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτριών, θεσμοθέτηση Δημόσιας Σχολιατρικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης για όλα τα σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ