ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μήνυμα διεθνισμού στην Ιρλανδία

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της «COCA - COLA 3E», που απολύει 130 εργαζόμενους στην Ιρλανδία

Η επίθεση ενάντια σε έναν εργάτη είναι επίθεση ενάντια στην τάξη του, ήταν το μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης
Η επίθεση ενάντια σε έναν εργάτη είναι επίθεση ενάντια στην τάξη του, ήταν το μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με άλλα ταξικά συνδικάτα, έξω από τα κεντρικά γραφεία της «COCA COLA 3Ε». Με αυτό τον τρόπο διατράνωσαν τη διεθνιστική αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους 130 απολυμένους της εταιρείας στην Ιρλανδία.

Με σύνθημα «Οχι στις απολύσεις στην COCA - COLA», οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων βρέθηκαν για πάνω από μια ώρα έξω απ' τις πύλες των κεντρικών γραφείων. Η διοίκηση της εταιρείας, την ώρα που το ΠΑΜΕ πραγματοποιούσε την παράσταση διαμαρτυρίας, πραγματοποιούσε τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της στην Ελλάδα.

«Το φαινόμενο των απολύσεων δεν αφορά μόνο την COCA - COLA στην Ιρλανδία», σημείωσε με δηλώσεις του ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Είναι φαινόμενο και στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες. Οι απολύσεις, το κλείσιμο των εργοστασίων, η πίεση των εργαζομένων για να δουλεύουν με χειρότερους όρους, είναι καθημερινή». Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Τσίχλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Ποτών και Τροφίμων, με δηλώσεις του σημείωσε: «Ηρθαμε να εκφράσουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ιρλανδίας, που κινητοποιούνται απέναντι στα αντεργατικά σχέδια της εταιρείας που θέλει να τους πετάξει στο δρόμο. Εχουμε δοκιμάσει και στο πετσί μας αυτούς τους σχεδιασμούς. Το 2005 οι εργαζόμενοι της COCA COLA Ελλάδας, πραγματοποίησαν επί 50 μέρες κινητοποιήσεις για να μην τους πετάξουν στο δρόμο».

Με επιστολή τους προς το ΠΑΜΕ, οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι της COCA - COLA, ευχαριστούν τα ταξικά συνδικάτα για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν όσον αφορά τον αγώνα που αυτή την περίοδο διεξάγουν.

Η «COCA-COLA 3E», στο πλαίσιο της «αναδιοργάνωσης» της εταιρείας και την ανάθεση της αλυσίδας εφοδιασμού σε υπεργολάβους, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μείωση προσωπικού κατά 4.500 εργάτες μαζί με όσους συνταξιοδοτούνται. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, θα είναι - σύμφωνα με την εταιρεία - εξοικονόμηση κόστους της τάξεως των 115 με 120 εκατ. ευρώ το 2009. Οι εργάτες απολύονται για να αυγαταίνουν τα κέρδη των εργοδοτών.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απειλεί όσους δε θέλουν «εργασιακή ειρήνη»

Καταγγέλλει το σωματείο εμποροϋπαλλήλων Πειραιά επειδή κινητοποιήθηκε ενάντια σε απόλυση και προειδοποιεί ότι... θα το πει στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Το Σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά καταγγέλλει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, μετά την κινητοποίηση του σωματείου ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα υποδημάτων «Τσακαλιάν». Η εργοδοσία απέλυσε την εργαζόμενη αφού εκείνη διεκδίκησε να αμείβεται σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να μη δουλεύει τα ρεπό της, να αμείβεται τις υπερωρίες και να πάρει τη φοιτητική άδεια που δικαιούται.

«Επειδή οι καλές εργασιακές σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων αποτελούν απαραίτητο στοιχείο, τόσο για την πρόοδο της επιχείρησης, όσο και για την εξασφάλιση ποιοτικής εργασιακής ζωής και για να υπάρξουν απαιτείται πνεύμα συνεργασίας και απόδειξη πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης με το διάλογο, σαν κύριο μέσο επίλυσης των εργασιακών και όχι μόνο διαφορών, οποιαδήποτε άλλη πρακτική ή ενέργειες δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα, αντίθετα δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα με απρόβλεπτες συνέπειες» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος. Καλεί τους εργάτες να βάλουν τα κεφάλια μέσα αξιοποιώντας μάλιστα τον μπαμπούλα της «βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης» και σημειώνοντας ότι το εμπόριο «είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας».

Η εργοδοτική ένωση καταγγέλλει ως απαράδεκτες την ανακοίνωση και την παρέμβαση του σωματείου και αναδεικνύοντας με ποιους μπορεί να συνεννοηθεί ενημερώνει το σωματείο ότι «θα ενημερώσουμε τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά σας όργανα». Αν το σωματείο δεν... κάτσει στ' αυγά του και δεν αλλάξει τακτική (προφανώς ακολουθώντας τις παραινέσεις της ΓΣΕΕ για κοινωνικούς «διαλόγους») ο Εμπορικός Σύλλογος προειδοποιεί το σωματείο: Κατόπιν των ανωτέρω και επικαλούμενοι τη δήλωσή σας ότι "η τρομοκρατία δε θα περάσει", σας γνωρίζουμε ότι στο μέλλον ανάλογες αντιδράσεις, θα μας αναγκάσουν να διαφοροποιήσουμε τη μέχρι σήμερα στάση μας»...

«THYSSEN»
Απολύσεις και στους ανελκυστήρες

Σε οργάνωση της πάλης καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής

Με απολύσεις απειλεί τους εργαζομένους η εταιρεία κατασκευής και εγκατάστασης ανελκυστήρων «THYSSEN KRUPP K&M», όπως καταγγέλλει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής. Πρόκειται για εταιρεία του ίδιου ομίλου που απειλεί να βάλει λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να πετάξει στο δρόμο πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Το σωματείο μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στην εταιρεία καλούν «όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας σε αγωνιστική επαγρύπνηση μπροστά στις απειλές και τη συνεχή τρομοκράτηση σε επικείμενες απολύσεις στο τμήμα εγκατάστασης, με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας».

Η εταιρεία, στη διάρκεια σύσκεψης την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι η εταιρεία έχει μείωση του ποσοστού κέρδους και έκανε λόγο για επικείμενες απολύσεις, δίχως να αναφέρει τίποτα περισσότερο. Η Ενωση με την ανακοίνωσή της σημειώνει: «Δε δεχόμαστε καμία απόλυση. Σαν ηλεκτροτεχνίτες, σαν εργαζόμενοι, σαν τμήμα της εργατικής τάξης, μένουμε σταθεροί στις αξίες του ταξικού αγώνα και δε δεχόμαστε να πληρώσουμε την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν, η πλουτοκρατία». Και η Σωματειακή Επιτροπή σε προχτεσινή της σύσκεψη σημείωσε πως δε δέχεται καμιά απόλυση και καμιά υποχώρηση από τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Μεθαύριο Δευτέρα, οι εργαζόμενοι και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, προετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Για πάνω από δύο ώρες έμειναν, χτες, έξω από τον «Καριπίδη ΑΒΕΕ» άνδρες των ΜΑΤ που με πλήρη εξάρτυση στάθηκαν στη θέση που τους υποδείχθηκε μετά από εισαγγελική εντολή. Απέναντί τους, οι «εχθροί» από τους οποίους - όπως προφανώς εκτιμήθηκε - θα χρειαζόταν να ... προστατέψουν πολίτες: οι εργάτες του εργοστασίου που με κυλιόμενες απεργίες παλεύουν για να ανακληθούν δύο τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών. Εργάτες που συσπειρωμένοι στο ταξικό τους συνδικάτο παλεύουν για να πάρουν δεδουλευμένα δύο μηνών που τους χρωστά η εργοδοσία.

Κάτω από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Την επιχείρηση τρομοκράτησης συνέχισαν εκπρόσωποι της εργοδοσίας που απείλησαν με μήνυση για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Τέτοια είναι η «δημοκρατία» που τάζουν στους εργάτες και διδάσκουν στα παιδιά τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές

Σημαντική προσέλευση στις κάλπες χτες, παρά τις αντίθετες προσπάθειες της εργοδοσίας

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ - Θ) για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο. Σήμερα Σάββατο οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα στον 4ο όροφο του ΕΚΘ.

Χτες από το πρωί οι κάλπες στήθηκαν σε εργασιακούς χώρους και οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα συσπείρωσης στο Συνδικάτο, παρά και κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας, να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η προσπάθεια του διευθυντή της VODAFON, ο οποίος δήλωνε ότι αναγνωρίζει μόνο το επιχειρησιακό σωματείο και δεν επιτρέπει την είσοδο στο κλαδικό. Από κοντά και τα μέλη του επιχειρησιακού σωματείου προσπαθούσαν να βάλουν εμπόδια. Τελικά η προσπάθεια έπεσε στο κενό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ