ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ΜΑΤ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Επειδή αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι

Το δρόμο της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργάτες, συνολικά η εργατική τάξη

Ποιον πολίτη προστατεύουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου; Μόνο το βιομήχανο, τον εφοπλιστή, τον τραπεζίτη
Ποιον πολίτη προστατεύουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου; Μόνο το βιομήχανο, τον εφοπλιστή, τον τραπεζίτη
Το αποκρουστικό πρόσωπο της «συμμετοχικής δημοκρατίας» που το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαία του, αποκάλυψε η προχτεσινή επίθεση που τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν με χημικά και κλομπς ενάντια σε απεργούς μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στο κέντρο της Αθήνας. Το μόνο που επιτρέπουν στους εργάτες το ΠΑΣΟΚ και οι όμοιοί του, όλοι όσοι βαφτίζουν «δημοκρατία» τη δικτατορία των πολυεθνικών, είναι η «εργασιακή ειρήνη». Διαβουλεύσεις με αποφάσεις ειλημμένες. Οταν όμως οι εργάτες αρνούνται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τότε οι μάσκες πέφτουν και η «προστασία του πολίτη» αποκαλύπτεται ότι υπάρχει μόνο για το βιομήχανο, τον εφοπλιστή, τον τραπεζίτη. Γι' αυτό δέχτηκαν επίθεση προχτές οι εργάτες, επειδή αρνήθηκαν να μείνουν με το κεφάλι σκυμμένο.

Οι εργάτες της Ζώνης, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων και συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, ξεκίνησαν πριν μέρες νέο γύρο κινητοποιήσεων. Ζητούν να 'ρθουν δουλειές στη Ζώνη, ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η ανεργία «χτυπά» κόκκινο. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 8 στους 10 εργάτες είναι άνεργοι. Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι υπάρχουν εργάτες που στα σπίτια τους έχουν κόψει ακόμα και το ρεύμα. Από πάνω οι εργοδότες αξιοποιώντας την ανεργία, επιχειρούν έφοδο στις σημαντικές κατακτήσεις του κλάδου όπως το 7ωρο. Την ίδια στιγμή οι Ελληνες εφοπλιστές ναυπηγούν ανά τον κόσμο 1.088 πλοία. Ενώ σε ξένα ναυπηγεία πολυεθνικών δίνονται παραγγελίες ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Στην προχτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος προκαλώντας και εμπαίζοντας τους εργάτες ζήτησε ... χρόνο για να ενημερωθεί. Δεν απάντησε ούτε καν για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1500 ευρώ που ζητούν οι εργάτες για να πάρουν μια ανάσα οι άνεργοι. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει για ενεργητικές πολιτικές για την ανεργία, δηλαδή για επιδότηση των εργοδοτών, όταν οι άνεργοι της Ζώνης δεν μπορούν να προσφέρουν στις οικογένειές τους ούτε τα στοιχειώδη.

«Ζητούν πίστωση χρόνου. Σ' εμάς ποιος θα δώσει πίστωση χρόνου για το γάλα των παιδιών μας;» ενημέρωσαν οι συνδικαλιστές μεταξύ άλλων τους εργάτες, μετά τη συζήτηση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει την ανοχή τους δεν πέρασε. Οι εργάτες αποφάσισαν επιτόπου να αποκλείσουν συμβολικά την είσοδο του υπουργείου. Τότε, η κυβέρνηση απάντησε με τα ΜΑΤ, με άγριο ξυλοδαρμό, χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η «ενόχληση» που προκάλεσε η προχτεσινή αποφασιστικότητα των μεταλλεργατών, γενικά οι ταξικοί αγώνες που κουρελιάζουν και ξεσκεπάζουν τους «κοινωνικούς διαλόγους», φάνηκε και στη φλυαρία όσων έσπευσαν να μιλήσουν για υποκινούμενες διαδηλώσεις, αλλά και την εκκωφαντική σιωπή όσων παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά για το προχτεσινό όργιο βίας δεν έβγαλαν τσιμουδιά. Αντιδράσεις που δείχνουν ότι το παράδειγμα των εργατών της Ζώνης πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι: οργάνωση και πάλη σε ταξική κατεύθυνση τώρα. Καμιά αναμονή. Καμιά ανοχή.

Περίεργη προσαγωγή

Ερωτήματα προκαλεί η προσαγωγή εργαζόμενου της Ζώνης που έγινε προχτές στη διάρκεια της κινητοποίησης. Συγκεκριμένα όταν οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν από το υπουργείο Εργασίας προς το μέρος όπου είχαν αφήσει τα οχήματά τους για να συνεχίσουν τη μηχανοκίνητη πορεία στη Βουλή, αστυνομικοί περικύκλωσαν μετανάστη εργάτη και το αυτοκίνητό του, ζητώντας τα στοιχεία του. Αν και τους έδειξε τα στοιχεία του και δήλωσε εργαζόμενος της Ζώνης, οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας όπου κρατήθηκε για 4 ώρες. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος ενώ του είπαν ότι η προσαγωγή του έγινε επειδή ... είχε παρκάρει παράνομα!

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα

Νέα κινητοποίηση για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν σε χτεσινή κοινή συνεδρίαση τα σωματεία

«Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δε μας φοβίζουν και δε μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι. Μας πεισμώνει το δίκιο και η ανάγκη να παλέψουμε για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και ζωής». Αυτό διαμηνύουν με ανακοίνωσή τους, τα ταξικά συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που σε χτεσινή κοινή συνεδρίαση των προεδρείων τους, αποφάσισαν νέα αγωνιστική κινητοποίηση την ερχόμενη βδομάδα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων με την ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τους εκατοντάδες εργαζόμενους άλλων κλάδων που έσπευσαν να συμπαραταχθούν στο πλευρό τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ, προτάσσοντας το πανίσχυρο όπλο της εργατικής αλληλεγγύης απέναντι στην κυβέρνηση και τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν προς «πάσα κατεύθυνση» ότι με τη δύναμη που τους δίνουν οι ίδιοι οι εργάτες, μέσα από μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την κλιμάκωση των δίκαιων αγώνων τους για το ψωμί των οικογενειών τους. Καταγγέλλουν τον υπουργό Εργασίας ο οποίος μετά το επικοινωνιακό του τρικ να τους περιμένει στην είσοδο του υπουργείου, στη συνέχεια αρνήθηκε να δεσμευτεί ακόμα και για το αίτημα της καταβολής των 1.500 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εργαζόμενους και τους άνεργους της Ζώνης.

Καταγγέλλουν επίσης τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος, την ίδια ώρα που ξυλοφόρτωναν τους εργάτες αυτός άνοιγε το «παζάρι» του νέου «κοινωνικού διαλόγου» και από πάνω με θράσος έφτασε στο σημείο - όπως αναφέρουν τα σωματεία - «να μιλήσει για υποκινούμενη κινητοποίηση».

Θύελλα καταγγελιών για τη βαρβαρότητα

Θύελλα αντιδράσεων από συνδικάτα και συνδικαλιστικούς φορείς προκάλεσε η προχτεσινή βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς μεταλλεργάτες της Ζώνης του Περάματος με εντολή της κυβέρνησης.

«Η "ισχυρή και αυτοδύναμη" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε έγκαιρα να στείλει διευκρινιστική "εγκύκλιο" για το "κυβερνητικό πρόγραμμα των 100 ημερών"», δηλαδή της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που έπεται, αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας σε ανακοίνωσή του. Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου καλεί τους τους εργαζόμενους χωρίς αναμονή να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να αντιμετωπίσουν την αντεργατική επίθεση. Το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ «εμείς το δοκιμάσαμε το Μάρτη του 1995» και διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι «οι εργάτες και εμείς οι συνταξιούχοι θα βγούμε πολύ γρήγορα στους δρόμους», σημειώνει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Παράλληλα, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη ΓΣΕΕ που όχι μόνο δεν καταδίκασε την κατασταλτική πρακτική της κυβέρνησης, αλλά δηλώνει πρόθυμη να βάλει πλάτη στην αντεργατική πολιτική της.

Τόσο για την καταστολή της διαδήλωσης των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όσο και για την προσπάθεια εκχώρησης του συνόλου του λιμανιού του Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης με ανακοινώσεις τους καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους με αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Την επίθεση της κυβέρνησης στους διαδηλωτές μεταλλεργάτες καταδικάζουν επίσης η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής.

«Με αυτή την επίθεση, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στην εργατική τάξη», σημειώνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΣΟΦΤΕΞ». Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου υπογραμμίζει ότι «το χτύπημα των μεταλλεργατών ουσιαστικά σηματοδοτεί μια νέα πιο άγρια αντεργατική επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους, ξεσκεπάζει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τη νέα αντιλαϊκή επίθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ».

Τόσο την επίθεση κατά των μεταλλεργατών, όσο και την προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ καταδικάζουν ακόμα οι ναυτεργατικές ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Εργατικό «ατύχημα» στη Νάξο

Στο κενό, από ύψος έξι μέτρων, βρέθηκε χτες ο 40χρονος οικοδόμος Γιάννης Κορρές όταν έπεσε από σκαλωσιά. Ο εργάτης ξεκαλούπωνε σε οικοδομή που προορίζεται για εγκαταστάσεις ΚΤΕΟ στη Χώρα της Νάξου. Από την πτώση τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, καθώς η κατάστασή του κρίθηκε από τους γιατρούς ιδιαίτερα σοβαρή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ