ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η λέξη «αλλαγή» αναφέρθηκε πολλές φορές στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου χθες στην Βουλή, μόνο και μόνο όμως για να επιβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή πολιτικής, αλλά μόνον αλλαγή διαχείρισης. Πολύ περισσότερο, τα όσα γενικά εξήγγειλε, όχι μόνο απέχουν παρασάγγας από τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αλλά επιπλέον τις υπονομεύουν ακόμα περισσότερο, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτώχεια και αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να τα βγάλουν πέρα.

Ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να εμποτίσει τις λαϊκές συνειδήσεις με τη λογική ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε «καμένη γη», δόμησε την ομιλία του πάνω σ' ένα αντιλαϊκό δίπολο. Πρόβαλε από τη μια πλευρά την πυγμή της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις, δηλώνοντας αποφασισμένος για «σύγκρουση με συντεχνιακά συμφέροντα». Από την άλλη, αξίωσε «κοινωνική συναίνεση» για την επιβολή μιας μακροχρόνιας λιτότητας, σε συνέχεια αυτής που εφάρμοσε η ΝΔ.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πολιτική θα κινηθεί απαρέγκλιτα στις λογικές του ευρωμονόδρομου, υποταγμένη στις απαιτήσεις της Κομισιόν. Ανέλαβε σαφέστατες δεσμεύσεις για τις ενισχύσεις που θα δοθούν στο κεφάλαιο, ενώ ήταν εξαιρετικά ασαφής και γενικόλογος ακόμη και για τις παροχές - ψίχουλα που υποσχέθηκε προεκλογικά, προϊδεάζοντας για την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που έχει επεξεργαστεί. Τέλος, ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ξανά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια. Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία για την παροχή «ψήφου εμπιστοσύνης», ενώ σήμερα και αύριο θα πάρουν τον λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξεκινά και τυπικά η αναμέτρηση για τη διαδοχή

Χωρίς να έχει διευκρινιστεί στο σύνολό της η διαδικασία, οι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν για να κερδίσουν τις ψήφους της «βάσης»

Σε μια παρατεταμένη «προεκλογική» εκστρατεία, με αναμενόμενες τις συγκρούσεις μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία και «ανοικτό» το τελικό αποτέλεσμα, εισέρχεται και τυπικά από σήμερα η ΝΔ, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση. Η αναμέτρηση των τεσσάρων υποψηφίων, που θα διαρκέσει πάνω από ενάμιση μήνα, θα δοκιμάσει πιθανότατα τις αντοχές και την ενότητα του κόμματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αγγίξει την ιδεολογία και την πολιτική του, που είναι «ένα το κρατούμενο» για τους πάντες. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους οι επίδοξοι αρχηγοί θα επιχειρήσουν να δείξουν τα «ηγετικά προσόντα» τους, με βασικό στόχο να πείσουν τα κομματικά μέλη ότι είναι «άξιοι» να οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν το κόμμα σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας.

Η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, μετά τη συμφωνία που «επικυρώθηκε» χτες για την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, δημιουργεί νέα δεδομένα και καθιστά οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό συσχετισμό δυνάμεων παρακινδυνευμένη. Τα επιτελεία των υποψηφίων εμφανίζονται, το καθένα από την πλευρά του, αισιόδοξα για την τελική έκβαση της αναμέτρησης, κρατώντας βέβαια κλειστά τα χαρτιά τους. Υποστηρικτές της Ντ. Μπακογιάννη θεωρούν ότι η υποψηφιότητά της συγκεντρώνει την πλειοψηφία της οργανωμένης βάσης και μάλιστα προδικάζουν ότι «θα νικήσει από τον πρώτο γύρο», θα καταφέρει δηλαδή να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων της «βάσης». Ως ισχυρό χαρτί παρουσιάζουν ότι η πρώην υπουργός έχει πάρει με το μέρος της αρκετά στελέχη που στήριζαν τον Κ. Καραμανλή και άρα δεν έχει απέναντί της την «καραμανλική πλειοψηφία».

Περισσότερο συγκρατημένοι οι συνεργάτες των Αντ. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλου, που ποντάρουν στο να περάσουν ο καθένας ξεχωριστά στο β' γύρο, ώστε να υπάρξει μια υποψηφιότητα απέναντι στην Ντ. Μπακογιάννη. Χτες οι τρεις υποψήφιοι είχαν νέο κύκλο επαφών με τον Δ. Σιούφα και επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους για την εκλογή από τη βάση. Στις δηλώσεις του εμφανίστηκαν σύμφωνοι με την πρωτοβουλία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής διαβεβαιώνοντας ότι «όλα έχουν συμφωνηθεί» και «όλα θα πάνε καλά».

Αγκάθια και πιθανές ημερομηνίες

Ωστόσο, ούτε χτες ανακοινώθηκε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας ούτε ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο Δ. Σιούφας, που ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή, περιορίστηκε σε μια καθησυχαστική δήλωση: «Βαδίζουμε καλά. Πιστεύω ότι η συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της ΝΔ από τη βάση της είναι απολύτως εφικτή», είπε μετά τις επαφές που είχε στη Ρηγίλλης με τους υποψηφίους αρχηγούς. Ολα πάνε καλά, διαβεβαίωσε η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι «συμφώνησα με όλα όσα άκουσα στη συζήτηση που είχαμε» (σ.σ. με τον Δ. Σιούφα). «Σε όλα έχουμε συμφωνήσει. Και αυτό είναι μία ακόμα εγγύηση για την επιτυχή πορεία μας προς το Συνέδριο», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η πιθανότερη ημερομηνία να στηθούν οι κάλπες είναι στις 6 Δεκέμβρη και αν χρειαστεί επαναληπτικός γύρος στις 13 Δεκέμβρη. Το ζήτημα που έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στα στελέχη της Ρηγίλλης είναι η δυνατότητα των μελών του κόμματος να εγγράφονται και να ψηφίζουν ακόμα και την ημέρα της εκλογής. Ωστόσο αυτή η «ανοικτή εκλογή» παρουσιάζει πλήθος οργανωτικών δυσκολιών και προϋποθέτει online σύστημα ψηφοφορίας που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η επισημοποίηση της διαδικασίας, που πιθανότατα θα γίνει σήμερα, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων, ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημα ορισμένων στελεχών (Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Βαγγ. Μεϊμαράκης), που ζητούν ανανέωση της προθεσμίας επειδή άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα προθεσμία θα είναι η ερχόμενη Πέμπτη, οπότε προβλέπεται η κατάθεση των 50 υπογραφών που ορίζει το καταστατικό για την επισημοποίηση της υποψηφιότητας και από τους τέσσερις «επίσημους» υποψηφίους.

Πακτωλός στο κεφάλαιο, λίγα λεπτά του ευρώ στο λαό

Φορολογική ασυλία και πράσινη κερδοφορία από τη μια, «αυξήσεις» κοροϊδίας και επιδόματα πείνας από την άλλη

Και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι νέοι άνεργοι θα γίνουν κατά χιλιάδες φτηνή και επιδοτούμενη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, ενάντια στην πραγματική τους ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία
Και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι νέοι άνεργοι θα γίνουν κατά χιλιάδες φτηνή και επιδοτούμενη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, ενάντια στην πραγματική τους ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία
Υπό το πρίσμα της «καμένης γης», ο πρωθυπουργός ανέλυσε και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ανακοινώνοντας νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Οπως είπε, «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο» προσθέτοντας πως «οι πολιτικές των τελευταίων ετών της ΝΔ έχουν δυστυχώς κάνει και πάλι επίκαιρη τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».

Στη λογική αυτή ανακοίνωσε ότι «τα κέρδη των επιχειρήσεων που δε διανέμονται αλλά μένουν για να γίνουν επενδύσεις θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή για να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας», ενώ για τη φορολογία της λαϊκής οικογένειας ήταν ασαφής μιλώντας γενικά για «μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα». Τέλος, όσον αφορά τις υπεράκτιες εταιρείες ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, αλλά «τα ακίνητα των offshore θα φορολογηθούν αποτελεσματικά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε εκτενή αναφορά στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη». Κατέστησε σαφές, ότι το μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση θα στηρίζεται στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων και κατ' επέκταση στη δημιουργία συνθηκών ελκυστικών για τους επενδυτές. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του «σχεδιάζουμε τη δημιουργία ελληνικής παραγωγικής βάσης, που θα φέρει επενδύσεις, δουλειές, εξαγωγές και θα μειώσει την ενεργειακή και τεχνολογική εξάρτηση της χώρας»...

Λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα θα είναι η «πράσινη» αύξηση που θα πάρουν στις άθλιες αποδοχές τους οι συνταξιούχοι
Λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα θα είναι η «πράσινη» αύξηση που θα πάρουν στις άθλιες αποδοχές τους οι συνταξιούχοι
Επισήμανε επίσης ότι «η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει και τη βάση για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Θα προσελκύσει επενδύσεις και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας». Πρόσθεσε ότι στη λογική αυτή «αλλάζουμε πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας», ενώ υποστήριξε πως «η πράσινη ανάπτυξη είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή, νέων τεχνολογιών, με χιλιάδες νέες "πράσινες" δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς».

«Κοινωνική πολιτική» με φραγκοδίφραγκα

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε με αυξήσεις - ψίχουλα και επιδόματα πτωχοκομείου να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα, αφού πρώτα είχε απαιτήσει την υποταγή τους στην επιβολή μιας μακροχρόνιας λιτότητας. Σ' αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε:

1. Για τα «πολύ χαμηλά εισοδήματα τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης». Ενός επιδόματος που αντιστοιχεί σε 90 λεπτά του ευρώ τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.500. Για να χρυσώσει το «χάπι» της εξευτελιστικής ενίσχυσης δεσμεύτηκε ότι η «καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει φέτος, πριν το τέλος του 2009, πριν τα Χριστούγεννα». Για δόση μίλησε και όχι για συνολική καταβολή. Και αυτό μάλιστα το χαρακτήρισε προκλητικά «ανάσα στα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση».

2. Για τους απόμαχους αγρότες ο πρωθυπουργός ήταν πιο ...γαλαντόμος και έδωσε αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ 1 ευρώ τη μέρα. Οπως ανάφερε, «στους ξεχασμένους συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα δοθεί αναδρομική αύξηση 30 ευρώ από την 1 Οκτωβρίου 2009» καθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο για οποιαδήποτε απαίτηση των συνταξιούχων αγροτών για το 2010.

3. Το καλύτερο το φύλαγε, όμως για το τέλος, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου... Οπως ήδη είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι «θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις», οι οποίες, βάσει των επίσημων πληθωριστικών στοιχείων θα κυμανθούν από 20 μέχρι 30 λεπτά του ευρώ τη μέρα στο μεροκάματο.

4. Επίσης ανέφερε ότι δε θα υπάρξει «καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο», αλλά φυσικά παρέλειψε να δεσμευτεί για την μη επιβολή νέων έμμεσων φόρων.

5. Στα πλαίσια των επικοινωνιακών ανακοινώσεων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει «σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών», με το οποίο δε θα παγώσει τους τόκους, αλλά θα μεταφέρει τη χρονική θηλιά της αποπληρωμής τους.

Πρόκληση και «καμπανάκι» για τους άνεργους

Το δρόμο της ενίσχυσης των εργοδοτών για τη συγκάλυψη της ανεργίας θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, διασαφήνισε ακόμα ο πρωθυπουργός. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θεσπίζουμε κίνητρα πρόσληψης για τους νέους, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια», ενώ για τα περίφημα ανασφάλιστα προγράμματα stage ανήγγειλε τη διαιώνισή τους μιλώντας για «επαγγελματική μαθητεία στον ιδιωτικό τομέα, με αξιοκρατικά κριτήρια».

Επίσης σημείωσε ότι «επανασυνδέουμε τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ηταν ακόμα σαφής για τον αντεργατικό προσανατολισμό που θα ακολουθηθεί, τονίζοντας ότι «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν που εξυπηρετεί ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα να σταθεί εμπόδιο στις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι Ελληνες πολίτες - στις αλλαγές για τις οποίες έχουμε καθαρή εντολή» μιλώντας επίσης για «τόλμη να συγκρουόμαστε με όποιον και ό,τι στέκεται απέναντι στον πολίτη».

Παιδεία και Υγεία στα χέρια των ιδιωτών

Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και οι γονείς τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σαρωτική επέλαση των ιδιωτών στο χώρο της Παιδείας

Motion Team

Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και οι γονείς τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σαρωτική επέλαση των ιδιωτών στο χώρο της Παιδείας
Η ενίσχυση της παρουσίας των ιδιωτών βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το χώρο της Παιδείας, όπως ξεκαθάρισε με τις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι στόχος είναι μια «Ανώτατη Εκπαίδευση με νέο, απλό θεσμικό πλαίσιο, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό. Στόχος να προσελκύει ξένους φοιτητές και να έχει έσοδα από τη διεθνή αυτή παρουσία αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

Αποκαλυπτικός ήταν όσον αφορά την έρευνα, τονίζοντας ότι «η συνολική επένδυση στην έρευνα να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση της Παιδείας από τον προϋπολογισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέστηκε σε ασάφειες και γενικολογίες, λέγοντας ότι «εγγυόμαστε τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ» και πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την εξέλιξη, αξιοπρέπεια και το εισόδημα του εκπαιδευτικού λειτουργού».

Για το χώρο της Υγείας ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε δημαγωγικά για σύστημα Υγείας με «δημόσιο χαρακτήρα», προϊδεάζοντας για μεταφορά της ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, μιλώντας για «διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο». Επίσης, ανήγγειλε «προσλήψεις νέου προσωπικού» (έκανε λόγο για 3.000), χωρίς να πει κουβέντα για τις εργασιακές σχέσεις των νεοπροσλαμβανόμενων, την ώρα μάλιστα που οι πραγματικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, αφού τα κενά ξεπερνούν τις 25.000 χιλιάδες. Μίλησε παράλληλα για «καθιέρωση της λίστας φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακριβότερα φάρμακα και περικοπές σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Καθολική ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων

Οι κεντρικές επιδιώξεις της ΕΕ θα αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για την εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τις αναφορές του πρωθυπουργού στο θέμα. Οπως ανέφερε, «βασικός στόχος μας είναι η επαναφορά της χώρας στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, εντός και εκτός ΕΕ», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα». Ειδικά για το Κυπριακό επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι «η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί βασική μας προτεραιότητα». Ειδικά για τη Βαλκανική σημείωσε ότι «δρομολογούμε ξανά την ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Οχι μόνο υπό τη μορφή της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και με τη συλλογική συμβολή στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Εκβιασμοί στο όνομα της «καμένης γης»

Ο πρωθυπουργός, φρόντισε με την έναρξη της ομιλίας του να δώσει το στίγμα της «καμένης γης», εκβιάζοντας για την «ανάγκη» λήψης σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της κάλυψης των δημόσιων ελλειμμάτων και των χρεών, αλλά και της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της διασφάλισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου, «η κατάσταση της οικονομίας μας είναι εκρηκτική» ενώ «η κατάσταση στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση και στους δημοκρατικούς μας θεσμούς αποκαρδιωτική. Στην οικονομία μας πηγαίνουμε συνεχώς προς τα πίσω». Εκανε λόγο για «έναν προϋπολογισμό που έχει πέσει έξω όσο ποτέ άλλοτε» και για τη «δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993, όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα «πρωτοφανές το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Εμείς αγοράζουμε ξένα αλλά λίγοι στον κόσμο αγοράζουν ελληνικά. Μια τέτοια οικονομία παραλαμβάνουμε και πάλι».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στο δημοσιονομικό έλλειμμα τονίζοντας ότι «είναι τεράστιο» και προσθέτοντας ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα έχει φέτος, το 2009, διπλάσιο μέγεθος από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες» κάνοντας επίσης λόγο για «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες».

Ειδικά για την κοινωνική ασφάλιση είπε πως «τα ασφαλιστικά ταμεία να ζητούν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσουν πληρώσουν συντάξεις έως το τέλος του χρόνου». Με βάση τα παραπάνω ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα κινηθεί στις λογικές του ευρωμονόδρομου αφού όπως τόνισε «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ζητάνε τα αυτονόητα: Καθαρά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, καθαρές προτεραιότητες και μέτρα που να ανταποκρίνονται υπεύθυνα και αποτελεσματικά στην κατάσταση της ύφεσης και της οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ