Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πακτωλός στο κεφάλαιο, λίγα λεπτά του ευρώ στο λαό

Φορολογική ασυλία και πράσινη κερδοφορία από τη μια, «αυξήσεις» κοροϊδίας και επιδόματα πείνας από την άλλη

Και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι νέοι άνεργοι θα γίνουν κατά χιλιάδες φτηνή και επιδοτούμενη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, ενάντια στην πραγματική τους ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία
Και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι νέοι άνεργοι θα γίνουν κατά χιλιάδες φτηνή και επιδοτούμενη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, ενάντια στην πραγματική τους ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία
Υπό το πρίσμα της «καμένης γης», ο πρωθυπουργός ανέλυσε και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ανακοινώνοντας νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Οπως είπε, «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο» προσθέτοντας πως «οι πολιτικές των τελευταίων ετών της ΝΔ έχουν δυστυχώς κάνει και πάλι επίκαιρη τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».

Στη λογική αυτή ανακοίνωσε ότι «τα κέρδη των επιχειρήσεων που δε διανέμονται αλλά μένουν για να γίνουν επενδύσεις θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή για να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας», ενώ για τη φορολογία της λαϊκής οικογένειας ήταν ασαφής μιλώντας γενικά για «μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα». Τέλος, όσον αφορά τις υπεράκτιες εταιρείες ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, αλλά «τα ακίνητα των offshore θα φορολογηθούν αποτελεσματικά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε εκτενή αναφορά στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη». Κατέστησε σαφές, ότι το μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση θα στηρίζεται στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων και κατ' επέκταση στη δημιουργία συνθηκών ελκυστικών για τους επενδυτές. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του «σχεδιάζουμε τη δημιουργία ελληνικής παραγωγικής βάσης, που θα φέρει επενδύσεις, δουλειές, εξαγωγές και θα μειώσει την ενεργειακή και τεχνολογική εξάρτηση της χώρας»...

Λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα θα είναι η «πράσινη» αύξηση που θα πάρουν στις άθλιες αποδοχές τους οι συνταξιούχοι
Λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα θα είναι η «πράσινη» αύξηση που θα πάρουν στις άθλιες αποδοχές τους οι συνταξιούχοι
Επισήμανε επίσης ότι «η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει και τη βάση για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Θα προσελκύσει επενδύσεις και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας». Πρόσθεσε ότι στη λογική αυτή «αλλάζουμε πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας», ενώ υποστήριξε πως «η πράσινη ανάπτυξη είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή, νέων τεχνολογιών, με χιλιάδες νέες "πράσινες" δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς».

«Κοινωνική πολιτική» με φραγκοδίφραγκα

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε με αυξήσεις - ψίχουλα και επιδόματα πτωχοκομείου να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα, αφού πρώτα είχε απαιτήσει την υποταγή τους στην επιβολή μιας μακροχρόνιας λιτότητας. Σ' αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε:

1. Για τα «πολύ χαμηλά εισοδήματα τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης». Ενός επιδόματος που αντιστοιχεί σε 90 λεπτά του ευρώ τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.500. Για να χρυσώσει το «χάπι» της εξευτελιστικής ενίσχυσης δεσμεύτηκε ότι η «καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει φέτος, πριν το τέλος του 2009, πριν τα Χριστούγεννα». Για δόση μίλησε και όχι για συνολική καταβολή. Και αυτό μάλιστα το χαρακτήρισε προκλητικά «ανάσα στα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση».

2. Για τους απόμαχους αγρότες ο πρωθυπουργός ήταν πιο ...γαλαντόμος και έδωσε αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ 1 ευρώ τη μέρα. Οπως ανάφερε, «στους ξεχασμένους συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα δοθεί αναδρομική αύξηση 30 ευρώ από την 1 Οκτωβρίου 2009» καθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο για οποιαδήποτε απαίτηση των συνταξιούχων αγροτών για το 2010.

3. Το καλύτερο το φύλαγε, όμως για το τέλος, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου... Οπως ήδη είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι «θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις», οι οποίες, βάσει των επίσημων πληθωριστικών στοιχείων θα κυμανθούν από 20 μέχρι 30 λεπτά του ευρώ τη μέρα στο μεροκάματο.

4. Επίσης ανέφερε ότι δε θα υπάρξει «καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο», αλλά φυσικά παρέλειψε να δεσμευτεί για την μη επιβολή νέων έμμεσων φόρων.

5. Στα πλαίσια των επικοινωνιακών ανακοινώσεων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει «σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών», με το οποίο δε θα παγώσει τους τόκους, αλλά θα μεταφέρει τη χρονική θηλιά της αποπληρωμής τους.

Πρόκληση και «καμπανάκι» για τους άνεργους

Το δρόμο της ενίσχυσης των εργοδοτών για τη συγκάλυψη της ανεργίας θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, διασαφήνισε ακόμα ο πρωθυπουργός. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θεσπίζουμε κίνητρα πρόσληψης για τους νέους, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια», ενώ για τα περίφημα ανασφάλιστα προγράμματα stage ανήγγειλε τη διαιώνισή τους μιλώντας για «επαγγελματική μαθητεία στον ιδιωτικό τομέα, με αξιοκρατικά κριτήρια».

Επίσης σημείωσε ότι «επανασυνδέουμε τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ηταν ακόμα σαφής για τον αντεργατικό προσανατολισμό που θα ακολουθηθεί, τονίζοντας ότι «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν που εξυπηρετεί ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα να σταθεί εμπόδιο στις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι Ελληνες πολίτες - στις αλλαγές για τις οποίες έχουμε καθαρή εντολή» μιλώντας επίσης για «τόλμη να συγκρουόμαστε με όποιον και ό,τι στέκεται απέναντι στον πολίτη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταξικός - αντιλαϊκός προϋπολογισμός (2021-12-02 00:00:00.0)
«Πάρε ό,τι θες επενδυτή»... απ' του λαού την τσέπη (2021-08-28 00:00:00.0)
Συνέχιση της φοροληστείας στο λαό, για νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο (2020-08-05 00:00:00.0)
Λαϊκό Κόμμα και Πράσινοι κατέληξαν σε συγκυβέρνηση (2020-01-03 00:00:00.0)
Αγρια φοροληστεία δίχως τέλος (2012-12-18 00:00:00.0)
Δύο μέτρα και δύο σταθμά (1998-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ