Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Λαϊκό Κόμμα και Πράσινοι κατέληξαν σε συγκυβέρνηση

Πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και προώθηση των «πράσινων» επενδύσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η συμφωνία

Ο Σ. Κουρτς (αριστερά) και ο Β. Κόγκλερ ανακοινώνουν την κυβερνητική συμφωνία

Copyright 2020 The Associated

Ο Σ. Κουρτς (αριστερά) και ο Β. Κόγκλερ ανακοινώνουν την κυβερνητική συμφωνία
ΒΙΕΝΝΗ.--

Τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, τρεις μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές του Σεπτέμβρη, ανακοίνωσαν και επίσημα την Τετάρτη ο καγκελάριος και πρόεδρος του «συντηρητικού» Λαϊκού Κόμματος (OVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, και ο επικεφαλής των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ.

Η συγκυβέρνηση του «συντηρητικού» Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους αναδεικνύει τους κοινούς στρατηγικούς στόχους των αστικών κομμάτων για ενίσχυση των αυστριακών ομίλων στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό, παρά τις επιμέρους διαφορές στην κυβερνητική διαχείριση. Με την ίδια ευκολία, εξάλλου, το Λαϊκό Κόμμα συγκυβερνούσε έως τον περασμένο Μάη με το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων» (FPO) και προηγουμένως με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO).

Στις πρόωρες εκλογές του Σεπτέμβρη το ΟVP είχε βγει πρώτο κόμμα με 37,5% και οι Πράσινοι κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με σημαντική αύξηση των ποσοστών τους, με 13,9%. Είναι η πρώτη φορά που στην Αυστρία το κόμμα των Πρασίνων συμμετέχει σε κυβέρνηση, γεγονός που σχετίζεται και με την πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης των «πράσινων» επενδύσεων, της εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και των εναλλακτικών μορφών Ενέργειας μαζί με τις παραδοσιακές, προκειμένου η ΕΕ να κερδίσει έδαφος στον παγκόσμιο σφοδρό ανταγωνισμό.

Ο Σ. Κουρτς δήλωσε την Πρωτοχρονιά το βράδυ πως παρά τις όποιες διαφορές επετεύχθη συμφωνία και κατέστη δυνατό «να συνδυαστούν τα καλύτερα σημεία των δυο κομμάτων». «Είναι δυνατόν να προστατευτούν τόσο το κλίμα όσο και τα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος. Ο Β. Κόγκλερ σημείωσε ότι «παραμερίσαμε τα εμπόδια και χτίσαμε γέφυρες». Η κυβερνητική συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από το συνέδριο των Πρασίνων που διεξάγεται σήμερα και αύριο.

Πιο σκληρή πολιτική για μετανάστες - πρόσφυγες

Αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είχε δοθεί μέχρι χτες στη δημοσιότητα, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα βασικά σημεία του θα περιλαμβάνουν:

Αυστηροποίηση και ενίσχυση της «εσωτερικής ασφάλειας», με «προληπτική κράτηση» των «επικίνδυνων» αιτούντων άσυλο, αν και αμφισβητείται η «συνταγματικότητα» ενός τέτοιου μέτρου. Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, ιδρύονται τα κλειστά «κέντρα επιστροφής» για τους αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί. Επίσης, παραμένουν τα μαθήματα γερμανικής γλώσσας ως προϋπόθεση για μια σειρά παροχές, ακόμη και για επιδόματα. Η απαγόρευση της «μαντίλας» για τις μουσουλμάνες επεκτείνεται και σε μικρότερες ηλικίες κάτω των 14 ετών.

Φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% (από 25%) και για τις υπόλοιπες κλίμακες στο 30% και 40% (από 35% και 45%). Δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με το μικρότερο ποσοστό.

Στην «πολιτική για το Κλίμα» προβλέπονται μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και μια ομάδα εργασίας θα προετοιμάσει τη μεταρρύθμιση του «οικολογικού φόρου» για το 2022, δηλαδή φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και υψηλότερη τιμή CO2. Επίσης τα φορτηγά με πολλά καυσαέρια θα πληρώνουν περισσότερα διόδια απ' ό,τι τα λιγότερο ρυπογόνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σ. Κουρτς (2019-10-01 00:00:00.0)
Πρόταση μομφής κατά του καγκελάριου στον απόηχο του «σκανδάλου Ιμπιζα» (2019-05-22 00:00:00.0)
«Ποίημα» παρομοίαζε τους μετανάστες με αρουραίους! (2019-04-25 00:00:00.0)
Μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα ως «κίνητρο» για δουλειά (2018-11-30 00:00:00.0)
Θέμα χρόνου ο σχηματισμός κυβέρνησης (2017-12-14 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (2004-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ