Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Πρόταση μομφής κατά του καγκελάριου στον απόηχο του «σκανδάλου Ιμπιζα»

ΒΙΕΝΝΗ.--

Πρόταση μομφής κατά του καγκελάριου και προέδρου του Λαϊκού Κόμματος (OVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, υπέβαλε το κόμμα της αντιπολίτευσης «Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς»), στον απόηχο του «σκανδάλου Ιμπιζα» με πρωταγωνιστή τον μέχρι πρότινος αντικαγκελάριο και πρόεδρο του νεοναζιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα.

Θυμίζουμε ότι το Σάββατο δύο γερμανικές εφημερίδες («Der Spiegel», «Sueddeutsche Zeitung») δημοσίευσαν βίντεο που είχε τραβηχτεί τον Ιούλη του 2017 - τρεις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία - σε έπαυλη στην Ιμπιζα. Εκεί ο Χ. - Κρ. Στράχε υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία «χρυσές δουλειές» στην Αυστρία, με κρατικές συμβάσεις για έργα υποδομής κ.λπ., αν βοηθήσει στην επιτυχία του κόμματος και στη συμμετοχή του σε συγκυβέρνηση. Της προτείνει να αγοράσει τη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Kronen Zeitung» τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές για να «σπρώξουν» τα εκλογικά τους ποσοστά και της υποδεικνύει τρόπους χρηματοδότησης του νεοναζιστικού κόμματος μέσω μιας ΜΚΟ.

Ο Κουρτς ανακοίνωσε τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβρη, ενώ παραιτήθηκαν και όλοι οι υπουργοί του FPO, εκτός από την ΥΠΕΞ, Καρίν Νάισλ, η οποία δεν είναι μέλος του νεοναζιστικού κόμματος αλλά «συνεργαζόμενη». Ο Αυστριακός καγκελάριος αναμενόταν χτες το βράδυ να ανακοινώσει ποιοι τεχνοκράτες θα καταλάβουν τα αξιώματα των παραιτηθέντων υπουργών και αξιωματούχων του FPO. Ωστόσο η πρόταση μομφής, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα 27 Μάη, ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή για να ανατραπεί η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, δήλωσε ότι το FPO θα στηρίξει μια πρόταση μομφής κατά του Κουρτς, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) ζητούν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση «ειδικών τεχνοκρατών» έως τις εκλογές. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, κάλεσε τον Κουρτς να παραιτηθεί από την καγκελαρία. Πάντως το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να ευνοείται από το σκάνδαλο των μέχρι πρότινος κυβερνητικών τους εταίρων. Εμφανίζεται ενισχυμένο με 38%, ενώ το FPO χάνει πέντε μονάδες και πέφτει στο 18%.

Η αποκάλυψη του βίντεο - που αποτελεί μια μικρή μόνο «κλειδαρότρυπα» στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τις κυβερνήσεις του - και μάλιστα δέκα μέρες πριν από τις ευρωεκλογές δεν είναι άσχετη με συνολικότερες διεργασίες και αντιθέσεις εντός της ΕΕ. Ενδεικτικά, στη Γερμανία η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στελέχη κομμάτων και ΜΜΕ άδραξαν την ευκαιρία για να καταγγείλουν τις «ιδέες» και τις «μεθόδους» της ακροδεξιάς...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σ. Κουρτς (2019-10-01 00:00:00.0)
«Ποίημα» παρομοίαζε τους μετανάστες με αρουραίους! (2019-04-25 00:00:00.0)
Μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα ως «κίνητρο» για δουλειά (2018-11-30 00:00:00.0)
Κινητικότητα και διεργασίες ενόψει ευρωεκλογών (2018-09-12 00:00:00.0)
Ασκηση απόκρουσης μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα (2018-06-27 00:00:00.0)
Θέμα χρόνου ο σχηματισμός κυβέρνησης (2017-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ