Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα ως «κίνητρο» για δουλειά

Η κυβέρνηση ομολογεί ότι τα επιδόματα πρέπει να ακολουθήσουν την κατρακύλα των μισθών

ΒΙΕΝΝΗ.--

Περικοπές και ακόμη αυστηρότερες προϋποθέσεις στα προνοιακά επιδόματα (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) προβλέπει η «μεταρρύθμιση» της αυστριακής συγκυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος (OVP) - Κόμματος Ελευθερίας (FPO), που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το χτύπημα για πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τις οικογένειες (ντόπιες ή αλλοδαπές) με πολλά παιδιά.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο, που θα διαμορφωθεί τις επόμενες βδομάδες και θα ισχύσει από το 2019, καθορίζει τις γενικές κατευθύνσεις για όλα τα ομόσπονδα αυστριακά κρατίδια. Ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς (OVP), έκανε λόγο για μια «επειγόντως αναγκαία μεταρρύθμιση», καθώς οι αποδέκτες προνοιακών επιδομάτων στην Αυστρία είναι πάρα πολλοί, με 1 στους 2 να είναι αλλοδαποί. Αντίστοιχα ο αντικαγκελάριος, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (FPO), ξεκαθάρισε πως οι περικοπές αφορούν όλους: «Το ελάχιστο εισόδημα δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε μια "κοινωνική αιώρα". Για κανέναν - ούτε για τους Αυστριακούς. Πρέπει να υπάρχει μια υποχρεωτική προθυμία για εργασία», είπε, χαρακτηρίζοντας έμμεσα «βολεμένους» όσους ζουν από τα προνοιακά επιδόματα, δηλαδή τους μακροχρόνια άνεργους, τους άπορους, τις φτωχές πολύτεκνες οικογένειες.

Ο Κουρτς είπε κυνικά πως το ύψος των επιδομάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί στην κατρακύλα των μισθών στην Αυστρία. Δικαιολόγησε έτσι τις μεγάλες περικοπές για τις πολύτεκνες οικογένειες ανέργων που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, λέγοντας πως συχνά μια οικογένεια εργαζομένων δεν κερδίζει πολλά περισσότερα. «Το 50% αμείβεται με λιγότερο από 1.800 ευρώ το μήνα καθαρά», σημείωσε ο καγκελάριος, δηλαδή δεν είναι πλέον ελκυστικό για τους ανθρώπους με πολλά παιδιά να εργάζονται, συμπλήρωσε. Με θράσος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του OVP, Αουγκούστ Βέγκινγκερ, συμπλήρωσε πως «εκείνος που εργάζεται δεν μπορεί να θεωρείται ηλίθιος»!

Η «μεταρρύθμιση» αφορά τη δημιουργία «κινήτρων για εργασία» και στόχος της είναι «να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους στην αγορά εργασίας», συνέχισε ο καγκελάριος, δηλαδή να τους υποχρεώνει να δεχτούν οποιαδήποτε δουλειά.

Στο εξής οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα θα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (863 ευρώ το μήνα) μόνο εφόσον γνωρίζουν επαρκώς τη γερμανική γλώσσα και έχουν αποδείξει τη θέλησή τους να ενσωματωθούν στην αυστριακή κοινωνία παρακολουθώντας «μαθήματα αξιών»! Διαφορετικά, το προνοιακό επίδομα θα μειώνεται κατά 300 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ