Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρόωρες εκλογές στις 21 Ιούλη μετά τη διάλυση της Βουλής

Παράλληλα ερευνώνται κατηγορίες κατά του πρώην Προέδρου, Π. Ποροσένκο, για «εσχάτη προδοσία» σχετικά με το περιστατικό στα Στενά Κερτς

ΚΙΕΒΟ.--

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύει και επίσημα τη Βουλή προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές στις 21 Ιούλη, υπέγραψε χτες ο νέος Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μια μέρα μετά την ορκωμοσία του. Το κόμμα του Ζελένσκι, «Υπηρέτης του λαού», δεν είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και οι συσχετισμοί στη Βουλή ήταν υπέρ του πρώην Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο.

Η Υπηρεσία Ερευνών για κρατικές υποθέσεις της Ουκρανίας άνοιξε ποινική υπόθεση διερευνώντας κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία» προς τον πρώην Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, σχετικά με το περιστατικό στα Στενά του Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα στις 25 Νοέμβρη 2018.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι «οι ενέργειες του Ποροσένκο είχαν στόχο τη σκόπιμη πρόκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αντίποινα και εύκολα προβλέψιμες επιθετικές ενέργειες εν μέσω μιας τεταμένης κατάστασης, που προκάλεσε απώλειες στο δυναμικό του Ναυτικού της Ουκρανίας», δηλαδή τη σύλληψη 24 μελών του Πολεμικού της Ναυτικού που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία.

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις προς τη Ρωσία, με τον Ζελένσκι να ζητά από τις ΗΠΑ να σκληρύνουν τις κυρώσεις εναντίον της.

«Αυτή η ρητορική δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία να λύσει το πρόβλημα στα νοτιοανατολικά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ από την Ουκρανία είναι απαραίτητη. Τέλος, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν βλέπει γενικά «καινοτομίες» στην ουκρανική πολιτική μετά την αλλαγή στην Προεδρία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ