Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Τρίμηνη παράταση για περισσότερα παζάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τρίμηνη παράταση έως τις 19 Αυγούστου έδωσε χτες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στο τεχνολογικό μονοπώλιο της «Google», προκειμένου να συνεχίσει έως τότε να παρέχει στο κινεζικό ανταγωνιστικό μονοπώλιο «Huawei» υπηρεσίες «που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση και υποστήριξη των υφιστάμενων και τρεχόντων πλήρως λειτουργικών δικτύων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων λογισμικού και επιδιόρθωσης κενών ασφάλειας». Επίσης, επιτρέπει έως τότε τη διεκπεραίωση συμβολαίων που είναι «αναγκαία για την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων λογισμικού ή επιδιορθώσεων κενών ασφαλείας για τις υπάρχουσες συσκευές της "Huawei"».

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του κινεζικού μονοπωλίου, Ρεν Ζενγκφέι, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της «Huawei» «θα έχουν μικρή επίδραση», λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές και προσθέτοντας με νόημα ότι «οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης αυτήν τη στιγμή υποτιμούν τις δυνατότητές μας».

Παράλληλα, ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως κάνουν κατάχρηση της εκτελεστικής εξουσίας, προκειμένου να προκαλέσουν πλήγματα σε ξένες εταιρείες και να αναμειχθούν σε υποθέσεις που αφορούν τις αγορές και το εμπόριο.

Στο μεταξύ, σε δικές του δηλώσεις, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, ανέφερε ότι οι Ιταλοί πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο «ευαίσθητων δεδομένων», όπως αυτών που αφορούν την οικονομική τους κατάσταση και την υγεία τους, και επέκρινε την ορμητική ανάπτυξη του κινεζικού κολοσσού «Huawei» σε έναν κρίσιμο κλάδο, σε μια και περισσότερες χώρες.

Μικρή επιβράδυνση προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Μπροστά στην κλιμακούμενη όξυνση του πολυεπίπεδου ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεψε ότι η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μικρότερη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ της τάξης του 0,2-0,3 της ποσοστιαίας μονάδας, χαμηλότερη κατά μέσο όρο έως το 2021 και το 2022.

Σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού περί οικονομικών προβλέψεων του επόμενου εξαμήνου, εκτιμάται πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόνο 3,2% φέτος, καθώς η αύξηση των εμπορικών ροών έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ φέτος, μόλις στο 2,1%. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις, τότε θα πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό παγκόσμιας καπιταλιστικής ανάπτυξης από το 2016 και είναι οριακά χαμηλότερος από την τελευταία πρόβλεψη του Οργανισμού τον Μάρτη για ανάπτυξη 3,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ