Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Κινητικότητα και διεργασίες ενόψει ευρωεκλογών

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Τη συγκρότηση κοινής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας (FPO), Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που είναι επίσης πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος «Συμμαχία Νέων Δημοκρατών» (FIDESZ). Και η παραπάνω εξέλιξη δείχνει τις ευρύτερες πολιτικές διεργασίες και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ, με την άνοδο των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, που προτάσσουν μια διαφοροποιημένη «συνταγή» ενίσχυσης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

«Προσκαλώ τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, και το κόμμα του, το FIDESZ, να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα της ΕΕ!», ανήγγειλε ο Στράχε.

Σήμερα το αυστριακό FPO ανήκει στην ακροδεξιά πολιτική ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» (ENF), ενώ το FIDESZ του Ορμπάν στο «κεντροδεξιό» Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μαζί με κόμματα όπως τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, ή το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη θα γίνει η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την έναρξη της διαδικασίας σε βάρος της Ουγγαρίας με αφορμή τον «σεβασμό του κράτους δικαίου», αλλά στην πραγματικότητα στο πλαίσιο των ευρύτερων αντιθέσεων. Εφόσον εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, η διαδικασία ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

Συνεχίζεται η παρέμβαση από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις και τις πολιτικές διεργασίες στην ΕΕ εκφράστηκε και με τη νέα συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της ακροδεξιάς «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, με τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάνον ανέφερε πως συζητά με τον Ορμπάν σχέδια για τη δημιουργία ενός «πανευρωπαϊκού κινήματος της δεξιάς» μπροστά στις ευρωεκλογές του 2019.

Τους τελευταίους μήνες ο Μπάνον είχε συναντηθεί με τον Σαλβίνι, τον Ορμπάν και την επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν.

Επίσης, τον Αύγουστο ο Σαλβίνι συμφώνησε με τον Ορμπάν σε ένα προγραμματικό κείμενο ενόψει ευρωεκλογών, όπου κυριαρχούν προτάσεις για την καταπολέμηση της μετανάστευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ