Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στον ΟΗΕ η αντιπαράθεση για το Ιντλίμπ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας μεταφέρθηκαν χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου επαναλήφθηκε (για δεύτερη φορά από την Παρασκευή) μία νέα συζήτηση για την κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ με ρωσική πρωτοβουλία.

Η προεδρεύουσα Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατηγόρησε Συρία και Ρωσία πως βομβαρδίζουν «αδιάκριτα» αμάχους «με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ισχυρίστηκε ότι «απέτυχαν» το σχήμα διαβουλεύσεων της Αστάνα και οι ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Συρία και επιχείρησε να αξιοποιήσει τις κόντρες Μόσχας - Αγκυρας για το Ιντλίμπ υποστηρίζοντας την πρόταση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για «πλήρη εκεχειρία». Ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, αφού εκτίμησε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης των Προέδρων Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας στην Τεχεράνη στις 7 Σεπτέμβρη, υποστήριξε ότι οι τρεις χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ενθαρρυνθεί ο επαναπατρισμός εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων με διεθνή σύνοδο. Κατηγόρησε την Χέιλι για σκόπιμη «σύγχυση» των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που τόνισε πως γίνονται σε βάρος τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ με στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος αμάχων και επίσης ότι «προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια» μεταξύ της τριμερούς συμμαχίας Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας. Επανέλαβε επίσης τα σχέδια για προβοκάτσια με στόχο επίθεση με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων στο Ιντλίμπ και τις απειλές δυτικών χωρών για νέα στρατιωτική επίθεση στη Συρία με αυτό το πρόσχημα.

Αρχισαν τα γυρίσματα;

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό δίκτυο «Σπούτνικ», επικαλούμενο το «Ρωσικό Κέντρο για τη Συριακή Συμφιλίωση», μετέδωσε πως «έπιασαν δουλειά» συνεργεία οπερατέρ από «αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Μέσης Ανατολής» που έφθασαν το πρωί στο Τζισρ αλ Σουγκούρ της επαρχίας Ιντλίμπ. Σε αυτά προστέθηκαν και συνεργεία οπερατέρ που συνεργάζονται με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκινώντας τη βιντεοσκόπηση σκηνών με «ακτιβιστές», δηλαδή μισθοφόρους της δήθεν Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λευκά Κράνη», ώστε να σκηνοθετηθεί η χρήση χημικών όπλων σε βάρος αμάχων και να επιρριφτεί η ευθύνη στο συριακό στρατό. Το «Ρωσικό Κέντρο» σημείωσε ότι για τις ανάγκες στησίματος της προβοκάτσιας χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο δοχεία με αέριο χλωρίνης.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις και τις προσπάθειες στρατιωτικών δυνάμεων διαφόρων περιοχών να αυξήσουν τα οπλοστάσιά τους για κλιμάκωση των στρατιωτικών σχεδίων ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε άρθρο του στην αμερικανική «Wall Street Journal» επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για «πλήρη εκεχειρία» στο Ιντλίμπ επισημαίνοντας τους κινδύνους της κατάστασης για τη Συρία αλλά και για τη χώρα του. Υποστήριξε ότι η «διεθνής κοινότητα» θα πρέπει να αναλάβει δράση, γιατί διαφορετικά «όλος ο κόσμος θα πληρώσει το τίμημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ