Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Διευρύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν

Σοβαρά επεισόδια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη αυξάνουν την ένταση, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το Ιράν με «προληπτική δράση»

Από την εισβολή των διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Copyright 2020 The Associated

Από την εισβολή των διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο σφοδρός γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ιράν φουντώνει με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Βαγδάτη του Ιράκ, όπου εισέβαλαν για ένα 48ωρο μερικές εκατοντάδες Σιίτες - φιλοϊρανοί Ιρακινοί διαδηλωτές. Προκλήθηκε φωτιά στο χώρο υποδοχής του κτιρίου, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι με οργή κατήγγειλαν τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικές δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ. Τα επεισόδια θεωρούνται τα χειρότερα μετά τη φονική εισβολή τζιχαντιστών στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012. Δεν αποφεύχθηκαν, μοιραία, ούτε οι συνειρμοί από τις μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις του 1979 στην Τεχεράνη και την κατάληψη της αμερικάνικης πρεσβείας από πλήθος διαδηλωτών. Ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αξιοποίησε τα γεγονότα για να κλιμακώσει περαιτέρω τις αντιδράσεις της σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της επικίνδυνης τακτικής «υπέρτατης πίεσης» σε βάρος του Ιράν, που εντείνει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τραμπ αναγόρευσε το Ιράν υπεύθυνο για τα έκτροπα στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Βαγδάτη, τονίζοντας πως δεν το προειδοποιεί αλλά το απειλεί με «πολύ μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση που τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές Αμερικανών ή σημειωθούν υλικές ζημιές στο κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας. Ενα 24ωρο μετά, βέβαια, υποστήριξε πως δεν θέλει πόλεμο αλλά ειρήνη, την οποία το Ιράν «θα έπρεπε να θέλει περισσότερο από όλους».

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ, πως το Ιράν είναι «πλήρως υπεύθυνο» για τα γεγονότα στη Βαγδάτη και ότι αυτά «ενορχηστρώθηκαν» από την Τεχεράνη.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, αποφασίστηκε η άμεση αποστολή 750 Αμερικανών πεζοναυτών από το Κουβέιτ στο Ιράκ, με πιθανή την αποστολή άλλων 4.000 εφόσον κριθεί απαραίτητο. Επίσης, η φρούρηση της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βαγδάτη ενισχύθηκε με την αποστολή άλλων 100 Αμερικανών πεζοναυτών, μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου πλήθους των Ιρακινών διαδηλωτών χτες τα ξημερώματα.

Παράλληλα, χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ ξανάπιασε τις απειλές, κάνοντας λόγο για «προληπτική δράση»! Υπάρχουν «κάποιες ενδείξεις» εδώ και «δυο - τρεις μήνες» ότι οι Ιρανοί «μπορεί να σχεδιάζουν και άλλες επιθέσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν πληροφορηθούμε για τυχόν επιθέσεις ή έχουμε κάποιου είδους ένδειξη, θα αναλάβουμε δράση προληπτικά για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές δυνάμεις και τις ζωές Αμερικανών». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας υπαινίσσεται με τον τρόπο αυτό την πιθανή χρησιμοποίηση ακόμη μεγαλύτερου μέρους των περίπου 60.000 στρατιωτών που βρίσκονται σε σημαντικές βάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής.

Αναβλήθηκε η περιοδεία Πομπέο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα γεγονότα στη Βαγδάτη ανάγκασαν τον υπουργό Μάικ Πομπέο να ακυρώσει περιοδεία σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κύπρο, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση.

Νωρίτερα, ο Πομπέο μίλησε με τον Ιρακινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, συμφωνώντας πως η Βαγδάτη «θα πρέπει να διατηρήσει τις ευθύνες» που έχει για την ασφάλεια του προσωπικού της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βαγδάτη αλλά και να απομακρύνει τους διαδηλωτές από το χώρο του κτιρίου. Στη συνέχεια ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επικοινώνησε επίσης με τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ αλ Θάνι και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δίχως να αναφερθεί στα αποτελέσματα της επικοινωνίας τους.

Ο διοικητής των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, σχολίασε χτες πως η χώρα του δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά ούτε και τον φοβάται. «Λέμε όμως στην Αμερική ότι θα πρέπει να μιλά σωστά με το ιρανικό έθνος», φέρεται να πρόσθεσε, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Τasnim».

Αφορμή και αιτίες για τη νέα ένταση

Τα σοβαρά γεγονότα στη Βαγδάτη προκλήθηκαν μετά την επιλογή των ΗΠΑ στις 29 Δεκέμβρη να πραγματοποιήσουν συνολικά πέντε πυραυλικές επιθέσεις σε θέσεις σιιτικών φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών της οργάνωσης «Καταΐμπ Χεζμπολάχ» σε Συρία και Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο 25 μελών της οργάνωσης και τον τραυματισμό άλλων 55. Ως δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε ο θάνατος Αμερικανού στρατιωτικού εργολάβου λίγες μέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίθεσης Σιιτών με ρουκέτες σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη. Σε κάθε περίπτωση, η πυραυλική πολύνεκρη επίθεση των ΗΠΑ πυροδότησε μεγαλύτερες αντιδράσεις στο Ιράκ, 17 χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η χώρα όλη μοιάζει με καζάνι που βράζει, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, καθώς από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται καθημερινά απεργίες, διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις, όχι μόνο στην πρωτεύουσα Βαγδάτη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ