Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τουλάχιστον 18 οι νεκροί

Αποκλεισμένες ολόκληρες περιοχές

Στις φλόγες και η περιοχή Μπέιρνσντέιλ, στη Βικτόρια
Στις φλόγες και η περιοχή Μπέιρνσντέιλ, στη Βικτόρια
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στην Αυστραλία όπου τεράστιες εκτάσεις παραμένουν παραδομένες στο έλεος της πυρκαγιάς, φέρνοντας στην επιφάνεια και την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού πυροπροστασίας, ειδικά όσον αφορά τον μεγάλο δασικό πλούτο της χώρας.

Επίσημα τουλάχιστον, 18 άτομα έχουν σκοτωθεί, ωστόσο ο τραγικός απολογισμός εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού μόνο στην πολιτεία της Βικτόρια (νοτιοανατολικά) αγνοούνται τουλάχιστον 17 άνθρωποι. Την Πρωτοχρονιά ανήμερα βρέθηκε το πτώμα ενός άνδρα μέσα σε καμένο αυτοκίνητο στη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε συνολικά «τρεις ακόμη θανάτους από τις φωτιές στη Νότια Ακτή».

Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχουν απανθρακωθεί πάνω από 40 εκατομμύρια στρέμματα.

Μόνο στις πολιτείες Νέα Νότια Ουαλία και Βικτόρια μαίνονται ακόμα πάνω από 200 πυρκαγιές, με την υψηλή θερμοκρασία και τους ισχυρούς ανέμους να περιπλέκουν πολύ το έργο της κατάσβεσης. Δυνάμεις και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και στρατιωτικά ελικόπτερα, συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων. Η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές είναι τέτοια που οι πυροσβέστες δεν έχουν ούτε οδική ούτε αεροπορική πρόσβαση, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η μετάβαση πυροσβεστών ή σωστικών συνεργείων αλλά ούτε και η απομάκρυνση επιζώντων ή τραυματιών.

Για παράδειγμα, η παραλιακή τουριστική πόλη Μαλακούτα εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει αποκλεισμένη ακόμα και βδομάδες, γι' αυτό και αναμένεται πλοίο φορτωμένο με τρόφιμα για δύο βδομάδες. Στην προκειμένη περίπτωση, τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πλωτό ιατρικό κέντρο με 25 κλίνες που στήθηκε στα ανοιχτά των ακτών.

Αύριο, Σάββατο, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, που σύμφωνα με τις αρχές επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη των πυρκαγιών. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν διάφορες παράκτιες περιοχές. Ειδικά στη Νέα Νότια Ουαλία μια έκταση 200 χιλιομέτρων στο θέρετρο Μπέιτμανς Μπέι κηρύχτηκε «ζώνη υποχρεωτικής εγκατάλειψης».

Ενδεικτικό είναι ότι και ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε ότι «υπάρχουν τμήματα τόσο στη Βικτόρια όσο και στη Νέα Νότια Ουαλία που έχουν καταστραφεί πλήρως και δεν υπάρχουν ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες».

Στο μεταξύ, κανονικά πραγματοποιήθηκε η ετήσια πρωτοχρονιάτικη (και ιδιαίτερα δαπανηρή) γιορτή στο Σίδνεϊ, αυξάνοντας την οργή πολλών που αναρωτιόνταν «αλήθεια, θα βλέπουμε στον ουρανό τόσα πυροτεχνήματα ενώ καίγεται η μισή χώρα μας;..».

Να σημειωθεί ότι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ο καπνός από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας διέσχισε τη θάλασσα της Τασμανίας και έχει φθάσει στη Νέα Ζηλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ