ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενα χρόνο μετά και πάλι στο δρόμο του αγώνα

Αγωνιστικά τίμησαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, τα θύματα της θηριωδίας του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λήξη των ανελέητων βομβαρδισμών. Μέσα από μια τρίωρη εκδήλωση καταγγελίας της Νέας Τάξης, που πραγματοποιήθηκε στο δρόμο, μπροστά από την πύλη 11 του λιμανιού, διαδήλωσαν την απόφαση συνέχισης του αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.

«Γιουγκοσλαβία 24/3 - 12/6/1999: 38.000 αεροπορικές επιδρομές, 500 νεκροί. Κόσσοβο υπό ΝΑΤΟική κατοχή. 350.000 Σέρβοι πρόσφυγες, 910 δολοφονίες. Το ΝΑΤΟ δολοφονεί τους λαούς». Εγραφε το πανό που αναρτήθηκε ψηλά στην πύλη 11, την πύλη απ' όπου πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν οι μακελάρηδες της «KFOR». Και λίγα μέτρα μακριά, μπροστά στην εξέδρα, ο λαός σάλπιζε το προσκλητήριο της αντεπίθεσης.

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» (ΝΔΕ), αντάμωσε ένα χρόνο μετά, για να στείλει το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα απέναντι σε όσους, στο όνομα της ειρήνης, δολοφονούν τους λαούς. Ηταν εκεί, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπείες από Συλλόγους Γυναικών, Επιτροπές Ειρήνης, Αντιστασιακές Οργανώσεις, αντιστασιακοί. Εκεί και ο Λ. Αγγέλης, καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, υποψήφιος αντιπρύτανης στις πρόσφατες εκλογές, και ο Κώστας Ζουράρις, πολιτειολόγος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γ. Μπακογιώργο, εκπρόσωπο της ΝΔΕ, που κατήγγειλε την υποτελή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, εκτός των άλλων, πριν λίγες μέρες κατέστησε τη χώρα ένα απέραντο πεδίο βολής, παραχωρώντας το έδαφός της για την άσκηση Dynamic MIX, που αποτέλεσε τη γενική δοκιμή για το επόμενο μακελειό στην περιοχή.

Το λόγο πήρε και ο Κώστας Ζουράρις, που κάλεσε το λαό να συνεχίσει την αντίστασή του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σημειώνοντας πως «τα πεζοδρόμια είναι για τους αντάρτες, σε αντίθεση με τη βόλεψη της τηλεόρασης και του καναπέ, που είναι για τους κοιμίσηδες, τους ευρωλιγούρηδες και τους συφοριασμένους του Σημίτη». Σημείωσε πως «ο ελληνικός πολιτισμός και η Ελλάδα είναι πάντα μπροστά και ξέρει να καταγγέλλει τη βαρβαρότητα. Από εδώ ξεκίνησε το αντιπολεμικό κίνημα και βγήκε ο λαός ολόκληρης της χώρας στην πρωτοπορία. Πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί η επίθεση συνεχίζεται».

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές προχώρησαν σε μισάωρη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά και μέσα από την πύλη. Ενώ την ίδια ώρα, διαδήλωναν το βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ και των αφεντικών του: «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων στην εξέδρα που στήθηκε απέναντι από την πύλη 11 και ο λόγος μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι της λήξη της εκδήλωσης, πέρασε στο μουσικό νεανικό συγκρότημα ΑΤΜΑ. Τα παιδιά τραγούδησαν γνωστά ελληνικά έντεχνα και ροκ τραγούδια, «για την ειρήνη στα Βαλκάνια και σ' όλο τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κιθαρίστας και ερμηνευτής Μανώλης Πασχαλίδης.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σταθερά στο δρόμο του Μετώπου

«Με επιμονή θα συνεχίσουμε την πολιτική του Μετώπου. Στηριγμένοι και στα συμπεράσματα της ΚΕ για τις εκλογές επιδιώκουμε να σταθεροποιηθεί και διατηρηθεί η συνεργασία με προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σήφης Κωτσαντής,γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας του Κόμματος, ανοίγοντας τη συζήτηση στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟΠ σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πειραιά, προκειμένου να συζητηθούν με όσους στήριξαν ή μετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στον Πειραιά οι μετεκλογικές εξελίξεις και η αποφασιστική συμβολή όλων για τη δημιουργία των προϋποθέσεων οικοδόμησης του Λαϊκού Μετώπου.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να συγκεντρωθεί περισσότερο η προσοχή μας στην εκλαΐκευση της αναγκαιότητας του Μετώπου σαν απάντηση στα κυβερνητικά μέτρα και στα σχέδια των μονοπωλίων», επισήμανε ο Σήφης Κωτσαντής, τονίζοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί η συσπείρωση σε σε όλα τα μέτωπα πάλης. Στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στο κίνημα της παιδείας, στους αγώνες για το ασφαλιστικό, την πάλη για τη μη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, τον αγώνα ενάντια στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων επισήμανε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν για την πιο πλατιά συσπείρωση. «Η πάλη δεν πρέπει να περιορίζεται στα επιμέρους προβλήματα. Πρέπει να γενικευτεί και να έρχεται σε ρήξη με τις λογικές των μονοπωλίων», υπογράμμισε ο Σήφης Κωτσαντής.

Στην παρέμβασή του ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ενημέρωσε για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, τονίζοντας ιδιαίτερα την επίθεση της άρχουσας τάξης στα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, σημειώνοντας ότι με πρόσχημα την τρομοκρατία αυτή η επίθεση θα ενταθεί. Ακολούθως αναφέρθηκε στις διεργασίες που παρατηρούνται στο εσωτερικό των κομμάτων, γεγονός που δείχνει ότι η αστική τάξη ανησυχεί για την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στην πολιτική της και παρά το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσαν στις εκλογές τα κόμματα που την εκφράζουν φοβάται τις αντιδράσεις των εργαζόμενων.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παραβρισκομένων που ανανέωσαν το ραντεβού τους στους μεγάλους αγώνες που ήδη αναπτύσσονται στην πόλη και αναμένεται να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Σήμερα, Τετάρτη, 14/6, αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκο, θα περιοδεύσει στην Τεχνική Διεύθυνση της «Ολυμπιακής» στο Δυτικό Αεροδρόμιο, στις 10 π.μ.
  • Σήμερα, αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον βουλευτή Παναγιώτη Κοσιώνη, θα περιοδεύσει στο Μέγαρο ΟΤΕ στις 8 π.μ.
  • Αύριο, Πέμπτη, 15/6, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αντώνη Σκυλλάκο, θα περιοδεύσει στο Μ/Κ της «Ολυμπιακής» στις 10 π.μ.
  • Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσιώνη, θα περιοδεύσει στο ΝΥΜΑ ΟΤΕ στις 8 π.μ.
Ηράκλειο Κρήτης
  • Σήμερα Τετάρτη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα «ΑΝΔΡΟΓΕΩ» του Δήμου Ηρακλείου, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. Το θέμα της συγκέντρωσης είναι «Μετεκλογικές εξελίξεις και η προοπτική του Μετώπου».
  • Την Παρασκευή, 16/6, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, ενάντια στην προσπάθεια αποκλεισμού της φωνής του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ.
Σήμερα στoν «902 TV»

Παρακολουθήστε σήμερα Τετάρτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00, στα πλαίσια της νέας εκπομπής του «902» «Στα μονοπάτια του Πολιτισμού», που θα μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, θα μεταδοθεί το 2ο μέρος του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Χορωδιών, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του με θέμα: «Οι εξελίξεις στη διαμάχη κράτους - Εκκλησίας».
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Συγκέντρωση σήμερα και πορεία αντιστασιακών

Μεγάλη συγκέντρωση - συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αντιστασιακών διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα, στις 6.30, στην Πλατεία Κάνιγγος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αφορά τη μη ολοκλήρωση της ηθικής και υλικήςαποκατάστασης των αγωνιστών, από την κυβέρνηση, αλλά και με αίτημα τη διεκδίκηση από την ενωμένη Γερμανία των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων.

Οι συγκεντρωμένοι, από την πλατεία Κάνιγγος θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή διαδηλώνοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΑΟ καλεί όλους τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή που θα ακολουθήσει.

ΔΗΚΚΙ
Νέα καταγγελία κατά τηλεοπτικών σταθμών

Καταγγελία, προς την ΕΡΤ ΑΕ και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «Μέγκα», «Αντέννα», «Σταρ» και «Αλφα», απέστειλε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Συγκεκριμένα, διαμαρτύρεται «για τη συνεχιζόμενη συνομωσία σιωπής, που έχουν επιβάλει οι συγκεκριμένοι σταθμοί μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου, κατά του ΔΗΚΚΙ, παρά την επιστολή εξώδικου στις 15 Μαΐου».

Το συγκεκριμένο κείμενο, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, κοινοποιήθηκε προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, το ΕΡΣ, τον Συνήγορο του Πολίτη, τα ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης, στο συγκεκριμένο κείμενο της καταγγελίας, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, «επισημαίνεται και η θέση που εξέφρασε ο Συνήγορος του Πολίτη και ο οποίος, αν και δηλώνει αναρμόδιος, εντούτοις υιοθετεί τις καταγγελίες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το ΕΡΣ θα εξετάσει την υπόθεση με την προσήκουσα σοβαρότητα».

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στη Χαλκίδα

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, με ομιλία από εκπρόσωπο της ΕΕΔΥΕ, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 14 Ιούνη, με πρωτοβουλία των διοικητικών συμβουλίων των σπουδαστών της ΣΔΟ, ΣΤΕΦ και της Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Την πρόταση μαζί με σχετικό ψήφισμα έθεσαν στα ΔΣ οι εκπρόσωποι των ΠΚΣ και έγιναν αποδεκτές. Στο ψήφισμα αναφέρεται: «Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι από ΝΑΤΟικά στρατεύματα, καταργώντας ουσιαστικά κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Πρώτη φορά στην πράξη εφαρμόζεται το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ περιορισμένης κυριαρχίας κρατών και καταστολής κάθε λαϊκού κινήματος. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες, αφού η υποτέλεια που δείχνει είναι πρωτόγνωρη στα μεταπολεμικά χρονικά.

Η αντίσταση του λαού, ήδη, εκδηλώνεται και οξύνεται. Κάθε Ελληνας που νιώθει και σκέφτεται ως δημοκράτης και γνήσιος πατριώτης, ενάντια στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα και στην ξενόδουλη κυβέρνηση, πρέπει να σηκώσει το αγωνιστικό του φρόνημα. Καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζει στην πράξη τα σχέδια των ΝΑΤΟικών αφεντικών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ