ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Αντιστέκονται στη διάλυση!

Νέες κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν, συνεχίζεται για έκτη μέρα η διαμαρτυρία των απολυμένων στο Βοτανικό

Οι απολυμένοι έξω από τη ΣΟΦΤΕΞ
Οι απολυμένοι έξω από τη ΣΟΦΤΕΞ
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ τον αγώνα τους για επαναπρόσληψη των επτά απολυμένων συναδέλφων τους και το σταμάτημα της διάλυσης της επιχείρησης. Χτες συνεδρίασε η διοίκηση του σωματείου, αποφασίζοντας την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα 19 Ιούνη και τετράωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 20 Ιούνη, η οποία θα συνδυαστεί με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου θα γίνεται τριμερής συνάντηση με τη Διοίκηση της επιχείρησης και τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Τέλος, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιούνη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πολύμορφη διαμαρτυρία στους δρόμους της Αθήνας με αυτοκίνητα όπου θα καλέσουν τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας να πάρουν μέρος σε συναυλία διαμαρτυρίας, που θα γίνει την Πέμπτη 22 Ιούνη έξω από το εργοστάσιο.

Η ένταση είναι μεγάλη στη ΣΟΦΤΕΞ, λόγω της αδιαλλαξίας της διοίκησής της, που αρνείται πεισματικά να άρει τις απολύσεις, αλλά και να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για τα σχέδιά της για την επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο της Δράμας, στο τέλος αυτής της βδομάδας ή στην αρχή της επόμενης, μεθοδεύεται νέα, δίμηνη διαθεσιμότητα για τους 430 εργαζόμενους, που θα «κολλήσει» με την καλοκαιρινή τους άδεια. Κάτι, που, ουσιαστικά, σημαίνει τρίμηνο κλείσιμο του εργοστασίου.

«Τη δουλιά μας την απαιτούμε»

Τέσσερις μέρες έχουν περάσει από την περασμένη Πέμπτη, που άρχισε η διαμαρτυρία έξι απολυμένων από τα εργοστάσια της ΣΟΦΤΕΞ στη Λάρισα και την Πάτρα, έξω από το κεντρικό εργοστάσιο στο Βοτανικό. Παράλληλα, έχουν περάσει και έξι μήνες που αντί για το χριστουγεννιάτικο δώρο στα σπίτια των έξι εργαζομένων μπήκαν οι απολύσεις.

«Εχουμε δικαίωμα στη δουλιά. Δεν μπορούμε να ζούμε στη μιζέρια. Δε ζητιανεύουμε για τη δουλιά μας. Την απαιτούμε», λέει χαρακτηριστικά μία από τις απολυμένες, η Αθανασία Παπαχριστοδούλου. Δούλευε 17 χρόνια στο τμήμα παραγωγής χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και από τη μια μέρα στην άλλη δεν έχει τίποτα. «Είμαστε αποφασισμένοι», δηλώνει και παίρνει δύναμη από τη συμπαράσταση των συναδέλφων της που είναι στο πλευρό όλων των απολυμένων.

«Η στάση της επιχείρησης είναι απαράδεκτη. Μας δήλωσαν καθαρά ότι δεν τους ενδιαφέρει το εργοστάσιο. Δε θέλουν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, θέλουν μόνο να το κρατήσουν ανοιχτό, μας είπε ο κύριος Φορλίν!», μας λέει η Ελένη Πανταζή, απολυμένη από το τμήμα της Πάτρας. Δύο παιδιά έχει η Ελένη που δίνουν εξετάσεις και τη χρειάζονται στο πλευρό τους, όμως εκείνη δεν μπορεί να κάνει πίσω. Κάθε μέρα είναι έξω από το εργοστάσιο, από τη μέρα που ξεκίνησαν την καθιστική διαμαρτυρία. «Η αλληλεγγύη μας κάνει πιο δυνατούς. Δεν το βάζουμε κάτω, πρέπει να δικαιωθούμε», λέει χαρακτηριστικά.

Δεκαεφτά χρόνια στο εργοστάσιο δούλευε και ο Νίκος Νταφούλης με τη γυναίκα του και απολύθηκαν και οι δύο. Η σύζυγός του ήθελε τέσσερα χρόνια για να βγει στη σύνταξη κι όμως την απέλυσαν. «Σπίτι με δυο γονείς απολυμένους είναι διαλυμένο!», λέει ο Ν. Νταφούλης.

Τόσο οι απολυμένοι, όσο και οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ καλούν όλα τα σωματεία της Αθήνας και της χώρας να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους, γιατί, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά και ένα πλακάτ στην είσοδο του εργοστασίου: «Με ενότητα και αγώνα εμείς θα κερδίσουμε τη δουλιά μας και εσείς θα σιγουρέψετε τη δική σας»...


Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
«Κοινωνικός διάλογος» για τις... παροχές!

Ασαφείς αναφορές του υφυπουργού Εργασίας για επανεξέταση των προγραμμάτων του Οργανισμού

Με μια ασαφή δήλωση περί συνολικής επανεξέτασης των νέων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας προϊδέασε για σύνδεση των παροχών του Οργανισμού με την... απασχόληση, χτες κατά την παρουσίαση των θερινών προγραμμάτων της Εστίας. Η ασαφής αναφορά του υπουργού, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την τύχη και τη φυσιογνωμία των παροχών του ΟΕΕ, καθώς ήδη σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό του διοχετεύονται σε άλλες δραστηριότητες που δεν ωφελούν τους δικαιούχους.

Τα προγράμματα, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, θερινοί κινηματογράφοι, ξεναγήσεις, απευθύνονται σε 140.000 δικαιούχους. Ο αριθμός αυτός θα ήταν μεγαλύτερος, αν μέρος των χρημάτων των εργαζομένων που διαχειρίζεται ο ΟΕΕ, δεν πήγαιναν προς το ΕΚΕΠΙΣ, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, το Ταμείο εργατοπατέρων, τον ΟΜΕΔ.

Ο υφυπουργός στην ομιλία του επισήμανε αόριστα ότι θα επανεξεταστούν τα καινούρια προγράμματα που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβρη, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη «ποιοτική ψυχαγωγία» αλλά και για να συνδέσουν τον τουρισμό με θέματα απασχόλησης σε περιοχές «θύλακες» ανεργίας, ύστερα από διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους» και τα συναρμόδια υπουργεία!

Ωστόσο, ένα δείγμα της «ποιότητας» που πρεσβεύει το υπουργείο, είναι και το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για επιδότηση με 30 εκατ. δραχμές του Μεγάρου Μουσικής, για ημερήσιες εκδρομές παρακολούθησης μουσικών παραστάσεων στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου, το οποίο «αξιοποιεί» προκλητικά ο Χρ. Λαμπράκης.

Τα θερινά προγράμματα για το νομό Αττικής προβλέπουν 5ήμερες, 7ήμερες και 8ήμερες εκδρομές (ξεκίνησαν 3 Ιούνη και λήγουν στις 24 Σεπτέμβρη) για 34.368 εργαζόμενους με κόστος 2,3 δισ. δραχμές. Το συνολικό κόστος των εκδρομικών προγραμμάτων σε όλη τη χώρα είναι 4 δισ. δραχμές.

Τα πολιτιστικά - εκδρομικά προγράμματα που υλοποιούνται φέτος πιλοτικά προβλέπουν διήμερη εκδρομή στους Δελφούς για 300 άτομα, για να παρακολουθήσουν την παράσταση του Αριστοφάνη «ΕΙΡΗΝΗ» και οχτώ ημερήσιες εκδρομές από 8 Ιούλη στην Επίδαυρο (κάθε Σάββατο) για 250 άτομα κάθε φορά για παρακολούθηση αρχαίων παραστάσεων. Πρόκειται για σημαντικά μικρές παροχές που καλύπτουν ελάχιστους από τα εκατομμύρια των δικαιούχων του Οργανισμού.

Τέλος, θα δοθούν 70.000 εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κόστους 266 εκατομμυρίων δραχμών και 30.000 εισιτήρια για θερινούς κινηματογράφους κόστους 45 εκατομμυρίων δραχμών.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν μέρος μόνο σε ένα πρόγραμμα και να μην έχουν κάνει χρήση προγραμμάτων της προηγούμενης χρονιάς.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στο απυρόβλητο οι αιτίες

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης για κύρωση της Σύμβασης 182 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κατά των βαρέων μορφών εργασίας του παιδιού, μετέφερε ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, χτες σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Μαραγκοπούλου» και της ΓΣΕΕ. Ωστόσο η συγκεκριμένη Σύμβαση, που έχει εκδοθεί εδώ κι ένα χρόνο, έχει σημαντικά κενά, καθώς είναι προϊόν συμβιβασμού διαφόρων χώρων και οικονομικών συμφερόντων, που δε θέλουν να καταργήσουν την παιδική εργασία, αλλά να τη θέσουν σε ορισμένα πλαίσια, που κι αυτά φροντίζουν να μην τηρηθούν!

Η Σύμβαση 182 συμπληρώνει προηγούμενες συμβάσεις και για την παιδική εργασία και γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δε στρέφεται εναντίον των οικονομικών συμφερόντων που οδηγούν στην εκμετάλλευση των παιδιών. Αρκείται στο να περιορίσει, να εντοπίσει και να απαγορεύσει τις πιο ακραίες εκφράσεις της παιδικής εργασίας, αν και διατυπώνει σαν τυπικό στόχο την κατάργησή της.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ χαιρέτισε ο Αλ. Καλύβης αναπλ. πρόεδρός της, ο οποίος και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να κυρώσει τη Σύμβαση, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παιδικής εργασίας χρειάζεται πολύπλευρη δραστηριοποίηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσιάστηκαν, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 80.000 νέοι ηλικίας 14 - 19 ετών εργάζονται. Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών αυτών εργάζεται στη γεωργία (63%), ενώ ένα αξιόλογο ποσοστό ασχολείται στο εμπόριο (14%) και τη βιομηχανία (11,5%). Επίσης κάθε χρόνο 15.000 παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο πριν το τέλος της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η σχολική διαρροή από την υποχρεωτική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται στο 3 - 4% ετησίως.

Ωστόσο «άγνωστος» είναι ο αριθμός των παιδιών κάτω των 14 ετών που εργάζονται στη χώρα μας, υπολογίζεται πάντως ότι υπερβαίνουν τις 5.000. Οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στο φαινόμενο της παιδικής εργασίας είναι τα παιδιά διαφόρων μειονοτήτων (Τσιγγάνοι, μουσουλμάνοι, Πόντιοι), τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών, αλλά και τα παιδιά των ορεινών ή απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Από την πλευρά της η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος, τόνισε ότι η Σύμβαση 182 είναι μόνο η αρχή, «μπορεί να βελτιώνει την κατάσταση αν εφαρμοστεί, αλλά είναι η εισαγωγή μέχρι να φτάσουμε στην πράξη και τα κράτη να πάρουν μέτρα για την κατάργηση της παιδικής εργασίας», τόνισε και κάλεσε τους αρμόδιους να πάρουν σοβαρά μέτρα για να πάψει η εκμετάλλευση του παιδιού.

Απαραίτητη η ταξική στάση

Υπέρ ενός ΟΑΕΔ δημόσιου και με κοινωνικό χαρακτήρα τάχθηκε η Ομοσπονδία Εργαζομένων του Οργανισμού, σε μια κρίσιμη περίοδο που τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του προσανατολισμού του προχωρούν με ταχύτητα. Σύντομα, εταιρία - σύμβουλος θα αναλάβει να καταρτίσει το «επιχειρησιακό σχέδιο» του ΟΑΕΔ, ώστε και τυπικά, να στραφεί στην προώθηση της «απασχολησιμότητας» και των «ενεργητικών μέτρων», κατά της ανεργίας δήθεν. Οι εργαζόμενοι εντοπίζουν ευθύνες όχι μόνο στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, αλλά και στα μέλη του ΔΣ, ακόμη και στους εκπροσώπους των εργαζομένων, για τη μέχρι τώρα πορεία του Οργανισμού. Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι ότι η σταθερή καταψήφιση αρνητικών, για τους άνεργους, μέτρων που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο Οργανισμός, έρχεται από τον ΕΣΑΚίτη που έχει οριστεί εκπρόσωπος από τη ΓΣΕΕ μεταξύ άλλων. Μια ταξική στάση που πρέπει να αποτελεί μονόδρομο σ' αυτό τον Οργανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ