Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Αντιστέκονται στη διάλυση!

Νέες κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν, συνεχίζεται για έκτη μέρα η διαμαρτυρία των απολυμένων στο Βοτανικό

Οι απολυμένοι έξω από τη ΣΟΦΤΕΞ
Οι απολυμένοι έξω από τη ΣΟΦΤΕΞ
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ τον αγώνα τους για επαναπρόσληψη των επτά απολυμένων συναδέλφων τους και το σταμάτημα της διάλυσης της επιχείρησης. Χτες συνεδρίασε η διοίκηση του σωματείου, αποφασίζοντας την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα 19 Ιούνη και τετράωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 20 Ιούνη, η οποία θα συνδυαστεί με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου θα γίνεται τριμερής συνάντηση με τη Διοίκηση της επιχείρησης και τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Τέλος, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιούνη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πολύμορφη διαμαρτυρία στους δρόμους της Αθήνας με αυτοκίνητα όπου θα καλέσουν τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας να πάρουν μέρος σε συναυλία διαμαρτυρίας, που θα γίνει την Πέμπτη 22 Ιούνη έξω από το εργοστάσιο.

Η ένταση είναι μεγάλη στη ΣΟΦΤΕΞ, λόγω της αδιαλλαξίας της διοίκησής της, που αρνείται πεισματικά να άρει τις απολύσεις, αλλά και να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για τα σχέδιά της για την επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο της Δράμας, στο τέλος αυτής της βδομάδας ή στην αρχή της επόμενης, μεθοδεύεται νέα, δίμηνη διαθεσιμότητα για τους 430 εργαζόμενους, που θα «κολλήσει» με την καλοκαιρινή τους άδεια. Κάτι, που, ουσιαστικά, σημαίνει τρίμηνο κλείσιμο του εργοστασίου.

«Τη δουλιά μας την απαιτούμε»

Τέσσερις μέρες έχουν περάσει από την περασμένη Πέμπτη, που άρχισε η διαμαρτυρία έξι απολυμένων από τα εργοστάσια της ΣΟΦΤΕΞ στη Λάρισα και την Πάτρα, έξω από το κεντρικό εργοστάσιο στο Βοτανικό. Παράλληλα, έχουν περάσει και έξι μήνες που αντί για το χριστουγεννιάτικο δώρο στα σπίτια των έξι εργαζομένων μπήκαν οι απολύσεις.

«Εχουμε δικαίωμα στη δουλιά. Δεν μπορούμε να ζούμε στη μιζέρια. Δε ζητιανεύουμε για τη δουλιά μας. Την απαιτούμε», λέει χαρακτηριστικά μία από τις απολυμένες, η Αθανασία Παπαχριστοδούλου. Δούλευε 17 χρόνια στο τμήμα παραγωγής χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και από τη μια μέρα στην άλλη δεν έχει τίποτα. «Είμαστε αποφασισμένοι», δηλώνει και παίρνει δύναμη από τη συμπαράσταση των συναδέλφων της που είναι στο πλευρό όλων των απολυμένων.

«Η στάση της επιχείρησης είναι απαράδεκτη. Μας δήλωσαν καθαρά ότι δεν τους ενδιαφέρει το εργοστάσιο. Δε θέλουν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, θέλουν μόνο να το κρατήσουν ανοιχτό, μας είπε ο κύριος Φορλίν!», μας λέει η Ελένη Πανταζή, απολυμένη από το τμήμα της Πάτρας. Δύο παιδιά έχει η Ελένη που δίνουν εξετάσεις και τη χρειάζονται στο πλευρό τους, όμως εκείνη δεν μπορεί να κάνει πίσω. Κάθε μέρα είναι έξω από το εργοστάσιο, από τη μέρα που ξεκίνησαν την καθιστική διαμαρτυρία. «Η αλληλεγγύη μας κάνει πιο δυνατούς. Δεν το βάζουμε κάτω, πρέπει να δικαιωθούμε», λέει χαρακτηριστικά.

Δεκαεφτά χρόνια στο εργοστάσιο δούλευε και ο Νίκος Νταφούλης με τη γυναίκα του και απολύθηκαν και οι δύο. Η σύζυγός του ήθελε τέσσερα χρόνια για να βγει στη σύνταξη κι όμως την απέλυσαν. «Σπίτι με δυο γονείς απολυμένους είναι διαλυμένο!», λέει ο Ν. Νταφούλης.

Τόσο οι απολυμένοι, όσο και οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ καλούν όλα τα σωματεία της Αθήνας και της χώρας να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους, γιατί, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά και ένα πλακάτ στην είσοδο του εργοστασίου: «Με ενότητα και αγώνα εμείς θα κερδίσουμε τη δουλιά μας και εσείς θα σιγουρέψετε τη δική σας»...


Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον «αέρα» το πρόγραμμα για τους απολυμένους(2004-07-20 00:00:00.0)
Στο κενό οι απειλές(2001-02-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση αποφάσισε, το δικαστήριο ανακοίνωσε(2000-07-06 00:00:00.0)
Αγώνας και τραγούδι στη «ΣΟΦΤΕΞ»(2000-06-23 00:00:00.0)
Παλεύουν κόντρα στην κοροϊδία(2000-06-22 00:00:00.0)
ΔΡΑΜΑ... σκέτο(1997-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ