Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΡΑΜΑ... σκέτο

Στη Δράμα το όνομα της πόλης και του νομού εκφράζει αυτό ακριβώς που συμβαίνει στην περιοχή. Η κατάσταση είναι δραματική για τους άνεργους, που οι πιθανότητες να βρουν δουλιά είναι ελάχιστες, για τους αγρότες που το εισόδημά τους συρρικνώνεται, για τους εργαζόμενους που βιώνουν την πιο σκληρή εκμετάλλευση, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Αυτή τη βεβαρημένη κατάσταση έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο οι άσχημες εξελίξεις στη "Σόφτεξ",στο μεγαλύτερο οικονομικό πνεύμονα της περιοχής. Το εργοστάσιο της Δράμας απασχολεί 680 εργαζόμενους, ενώ υπολογίζονται σε 3.000 αυτοί που απασχολούνται γύρω από τη "Σόφτεξ", μιας και εκτός από το εργοστάσιο απασχολούνται εργαζόμενοι στο δάσος που διαθέτει, από το οποίο προμηθεύεται την πρώτη ύλη και σε διάφορες άλλες εργασίες. Εκτός αυτών βέβαια, η επιχείρηση αποτελεί μια από τις κύριες πηγές ζωής για το εμπόριο του νομού. Στη Δράμα λειτουργούν στην ουσία τρία εργοστάσια σε ένα, το πρώτο παράγει μοριοσανίδες, το δεύτερο μηχανικό πολτό και το τρίτο παράγει χαρτί.

Ωστόσο, παρά την τεράστια σημασία της επιχείρησης, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, οι κυβερνητικές επιλογές την οδηγούν στη διάλυση και το "λουκέτο". Το επιχειρησιακό σχέδιο που κατάρτισε η ιδιωτική εταιρία ΕΚΟΝ ΖΕΝΤΕΡ προβλέπει 676 απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές σε κατακτήσεις εργαζομένων και κλείσιμο τμημάτων, με όρο τη χρηματοδότηση της επιχείρησης από τις τράπεζες, οι οποίες όμως αρνούνται επίμονα να τη χρηματοδοτήσουν, με ευθύνη βέβαια της κυβέρνησης. Το σχέδιο αυτό οδεύει στην αποτυχία και η εταιρία οδεύει στην εκκαθάριση.

Οι μηχανές του εργοστασίου της Δράμας έχουν σιγήσει εδώ και περίπου δύο μήνες. Τελευταία άρχισαν να λειτουργούν, κι αυτό γιατί η επιχείρηση πρέπει να παραδώσει χαρτί στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. Οταν η παράδοση γίνει, τότε θα σιγήσουν και πάλι.

Κατά την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο, δύο από τους εργαζόμενους με τους οποίους μιλήσαμε, ο Δ. Σιταρίδης και ο Στ. Ιωαννίδης μας τόνισαν ότι το κλείσιμο της επιχείρησης θα αποτελέσει τεράστια οικονομική καταστροφή για τον τόπο, ενώ κατήγγειλαν το Σωματείο για απάθεια και αδιαφορία.

Ο Δ. Σιταρίδης τόνισε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να σωθεί με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα χαρτοβιομηχανίας, ενώ σημείωσε ακόμα: "Το εργοστάσιο έγινε, με ευθύνη των κυβερνώντων, ένα καθαρά κομματικό εργοστάσιο. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχει εκλέξει από προέδρους στο Εργατικό Κέντρο, μέχρι δημάρχους και βουλευτές. Εδώ ο κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι στο μεγαλείο του. Κατάφεραν να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, μέχρι και εκβιασμούς. Μάλιστα η ΠΑΣΚΕ έφτασε στο σημείο να λέει ότι αν κινητοποιηθούμε θα τους βοηθήσουμε να πετύχουν το σκοπό τους".

Το λόγο παίρνει ο Στ. Ιωαννίδης και μας λέει: "Στελέχη της επιχείρησης βγαίνουν και λένε ανοιχτά ότι αυτή είναι ζημιογόνα. Τη μειώνουν, την απαξιώνουν, παίζοντας το παιχνίδι των βιομηχάνων. Θα πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί, θα έρθει ο ιδιώτης, θα πάρει τα δάνεια, θα την ξεζουμίσει και θα φύγει. Αφησαν το ποσοστό μας στην αγορά να πέσει, επενδύσεις δεν έγιναν, όλα αυτά εκεί στοχεύουν. Να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση ασκεί και κοινωνική πολιτική. Αν το μαλακό χαρτί έχει καλή τιμή, αυτό οφείλεται στη "Σόφτεξ" που σπρώχνει προς τα κάτω τις τιμές. Επρεπε ήδη το Σωματείο να έχει ξεσηκώσει τον κόσμο, να κινητοποιήσει όλους τους φορείς για να παραμείνει η "Σόφτεξ" στο δημόσιο, να συνεχίσει να λειτουργεί. Το κλείσιμό της θα είναι καταστροφή. Βγείτε και ρωτήστε τους εμπόρους, το διάστημα που ήμασταν απλήρωτοι πώς πήγε ο τζίρος τους; Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρι στην πλάτη των απολυμένων (2002-08-20 00:00:00.0)
Κλείνει το εργοστάσιο στη Δράμα (2002-07-23 00:00:00.0)
Απαιτούν το κλείσιμο της Δράμας (2002-06-29 00:00:00.0)
Νέες διαθεσιμότητες (2001-09-11 00:00:00.0)
Σε ...προδιαγεγραμμένη τροχιά διάλυσης (2000-07-09 00:00:00.0)
Βήμα το βήμα στη διάλυση! (1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ