Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ «ΣΟΦΤΕΞ»
Απαιτούν το κλείσιμο της Δράμας

Αντιμέτωπη με τη σκανδαλώδη πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση. Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων

...Διέξοδο, στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την ίδια την πολιτική της ψάχνει να βρει η κυβέρνηση για το θέμα της ΣΟΦΤΣΞ. Και ενώ είναι γνωστό ότι το σύνολο των προκλητικών αξιώσεων των αφεντικών της ΣΟΦΤΕΞ στηρίζονται στην αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης της εταιρίας πριν τρία χρόνια στην πολυεθνική «Λόκριτς», σήμερα, η κυβέρνηση, αναζητεί «λύσεις» διά του «φιλικού διαλόγου» με τα αφεντικά. Οι «λύσεις» αυτές θα στηρίξουν παραπέρα τις δραστηριότητες και την κερδοφορίων των ιδιοκτητών της ΣΟΦΤΕΞ, και θα συνδυάζονται, είτε με την απόλυση περίπου 580 εργαζομένων, όπως μέχρι προχτές η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωνε, είτε με το κλείσιμο του εργοστασίου στη Δράμα, που απαίτησε χτες ο Π. Φορλίν από τους εργαζόμενους.

Χτες, σε συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλ Καλαφάτη, με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρίας μεταξύ των οποίων και ο Π. Φορλίν, επανεπιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο, αφού οι τελευταίοι, ζήτησαν να ξεφορτωθούν το εργοστάσιο της Δράμας, είτε κλείνοντάς το, είτε χαρίζοντάς το, όπως ανέφεραν στους εργαζόμενους, αλλά με την προϋπόθεση να αναλάβουν τα χρέη του. Σ' αυτή την περίπτωση, όπως είπε αργότερα ο Π. Φορλίν στους εργαζόμενους, θα παραχωρήσουν ως κεφάλαιο κίνησης τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Παράλληλα, απαίτησαν να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας, να παραταθεί ο χρόνος υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο να ενταχθεί μάλιστα και στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης! Οχι βέβαια για όλο εργοστάσιο, αλλά για συγκεκριμένα τμήματα, όσα η διοίκηση θεωρεί κερδοφόρα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τη διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ την ερχόμενη βδομάδα, και,... απείλησε ότι θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία κατά της διοίκησης της επιχείρησης.

Η απειλή αυτή, έχει αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα, αφού, όπως αποκαλύπτεται, η σύμβαση παραχώρηση της ΣΟΦΤΕΞ, που υπογράφτηκε από τη νυν Κοινοτική Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, είναι έτσι κομμένη και ραμμένη, τα αφεντικά της, δε διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Συγκεκριμένα, στη σύμβαση αυτή, η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ, προέβλεψε και έθεσε τον όρο, ότι στην περίπτωση που προχωρήσει σε απολύσεις τις αποζημιώσεις των εργαζομένων θα τις πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο. Ακόμα δε σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο, υποχρεωθεί να διατηρεί σε λειτουργία κάποια μονάδα της, να αποζημιώνεται και πάλι από το Δημόσιο.

Αργότερα το απόγευμα, ο Π. Φορλίν συναντήθηκε με το σωματείο εργαζομένων όπου σημείωσε ότι από την κοινοπραξία «Λόκριτς», έχουν αποχωρήσει η Bain Capital και η Goldman Sachs και έχουν παραμείνει ο ίδιος και το Bolton Group. Στο σωματείο, επιβεβαίωσε ότι δε θέλει τη Δράμα, και ως έσχατη λύση, για να αποφευχθεί το κλείσιμο, είναι η διατήρηση μόνο 170 εργαζομένων, ενώ έκανε λόγο και για κλείσιμο τμημάτων στην Αθήνα, τα οποία θεωρεί αντιπαραγωγικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ