Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρωγμές» στην οικοδομική δραστηριότητα

Στο α' δίμηνο του 2002 ο όγκος των οικοδομών παρουσιάζει πτώση 5,7%

Μεγάλη πτώση, που έφτασε το 5,7%, παρατηρείται στη νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα (όγκος νέων οικοδομών) στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2002, συγκριτικά με το ίδιο δίμηνο του 2001, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία και την απασχόληση των οικοδόμων και συναφών με την οικοδομή κλάδων εργαζομένων. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που καταγράφει τις εξελίξεις στην οικοδομική δραστηριότητα με βάση τις άδειες που εκδίδουν οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές της χώρας, σε μια περίοδο που οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Τη μεγαλύτερη πτώση, με βάση τον όγκο (ανεγειρόμενων νέων οικοδομών ή επέκταση παλιών), εμφανίζει η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα στη διοικητική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (50,7%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστό οι περιφέρειες Αν. Μακεδονίας - Θράκης (-37%) και Κεντρικής Μακεδονίας (-14,2%). Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (66,6%) και Νότιου Αιγαίου (44%). Οσον αφορά τη διοικητική Περιφέρεια Αττικής, η οικοδομική δραστηριότητας εμφανίζεται στάσιμη, καθώς ο όγκος των νεοανεγειρόμενων ή επεκτεινόμενων οικοδομών, αυξήθηκε στο δίμηνο μόλις 0,6%.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα, αν συγκριθεί η πορεία της νόμιμης οικοδομικής δραστηριότητας με βάση τον αριθμό αδειών (που εκδόθηκαν από πολεοδομικές αρχές) ή με βάση την επιφάνεια κατασκευών, καθώς προκύπτει αύξηση κατά 10,1% και 1,3% αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ