Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΔΙ
Βγήκε η «εικονική» εξόφληση

Μετά από την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει πέρσι εκτός επιδότησης ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ελαιολάδου (της περιόδου 2000/2001), προέκυψε τώρα εκ Βρυξελλών ότι η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 34,6 δραχμές το κιλό (0,1015 ευρώ).

Κι αφού μερικές δεκάδες χιλιάδες τόνοι υπαρκτής ποσότητας ελαιολάδου βγήκαν με το έτσι θέλω εκτός επιδότησης και χιλιάδες ενστάσεις ελαιοπαραγωγών εκκρεμούν ακόμα, η τελική παραγωγή ελαιολάδου που αναγνωρίστηκε τελικά από την ΕΕ (μαζί με πυρηνέλαιο και την ποσότητα που λογίζεται για την επιδότηση βρώσιμων ελιών) ορίστηκε στους 479.000 τόνους. Ετσι με βάση το πλαφόν των 419.000 τόνων επιβάλλεται και πρόστιμο συνυπευθυνότητας γύρω στις 95 δραχμές το κιλό.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, οι ελαιοπαραγωγοί αντί να εισπράξουν 486 δρχ. το κιλό που είναι ολόκληρη η επιδότηση, λαμβάνουν με προκαταβολή και εξόφληση μαζί 391 δρχ., από τις οποίες βέβαια αφαιρούνται και οι παρακρατήσεις. Ομως το ποσό αυτό δεν αφορά όλη τη δηλωθείσα παραγωγή και οι ελαιοπαραγωγοί βγαίνουν επί της ουσίας ζημιωμένοι και στο θέμα της επιδότησης. Η κυβέρνηση βέβαια από την πλευρά της θα επιχειρήσει να ξαναδημιουργήσει εντυπώσεις και να πανηγυρίσει για το γεγονός ότι η «εικονική» επιδότηση της περιόδου 2000/2001 είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές. Οσο για το πότε θα καταβληθούν στους ελαιοπαραγωγούς οι 34,6 δρχ., από το υπουργείο Γεωργίας λέγεται, πως αυτό θα γίνει από τα μέσα Ιούλη και μετά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ