Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πάντα θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας

Με πρόσχημα τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, οι μετέχοντες στη διάσκεψη της πρωτοβουλίας «ΕΥΡΗΚΑ», διακήρυξαν την απόφασή τους να αξιοποιήσουν κάθε μηχανισμό για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων

«Οι αλλαγές στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δημιουργούν την ανάγκη για την Ευρώπη να στηρίξει εργαλεία και πρωτοβουλίες που διατηρούν και αναπτύσσουν παραπέρα την Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα και αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τους υπάρχοντες μηχανισμούς», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε χτες στο τέλος της διυπουργικής διάσκεψης, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ΕΥΡΗΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Hyatt» της Θεσσαλονίκης.

Στη διάσκεψη, που σηματοδότησε το τέλος της ελληνικής προεδρίας και την ανάληψη της προεδρίας από τη Δανία, συμμετείχαν 14 υπουργοί και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι από τις 32 χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ΕΥΡΗΚΑ. Στη διάρκεια της διάσκεψης έγιναν δεκτές σαν νέα μέλη η Κύπρος και η Γιουγκοσλαβία, με τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Τουρκίας όσον αφορά την αποδοχή της Κύπρου.

Η πρωτοβουλία ΕΥΡΗΚΑ ιδρύθηκε το 1985 με συμμετοχή χωρών της Ευρώπης που άλλες είναι μέλη της ΕΕ και άλλες όχι. Κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και επιχειρήσεων μέσα από την προώθηση έργων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, προσανατολισμένων στις ανάγκες της αγοράς.

Τονίστηκε ιδιαίτερα στη διάσκεψη και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ότι η πρωτοβουλία «ΕΥΡΗΚΑ» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ότι για την επιτυχία του σκοπού αυτού τον πρώτο ρόλο πρέπει να παίξει ο ιδιωτικός τομέας. Η Ευρώπη φιλοδοξεί να ανεβάσει, μέχρι το 2010, το συνολικό ποσοστό χρηματοδότησης για έρευνα και τεχνολογία στο 3% του ΑΕΠ. Από αυτό, τα 2/3 πρέπει να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα!

Η χτεσινή διάσκεψη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι παρά τα μεγάλα λόγια και τους φανταχτερούς τίτλους, οι κάθε είδους υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, θέτουν τα πάντα στη διάθεση του ιμπεριαλιστικού κατεστημένου της Ευρώπης. Διασκέψεις, πρωτοβουλίες, προγράμματα, χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που βγήκαν από τις πλάτες των φορολογούμενων των χωρών της γηραιάς ηπείρου, χρησιμοποιούνται για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές και τα γιγάντια μονοπώλια, να γίνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, σαν μέρος της λυσσαλέας πάλης ανάμεσά τους για τον έλεγχο των διεθνών αγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ