Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Απορροφά τη θυγατρική ΕΤΕΒΑ

Αλλοι 550 υπάλληλοι της Εθνικής θα «αποχωρήσουν» φέτος με τα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου»

Την απόφασή της να απορροφήσει και τη θυγατρική της τράπεζα ΕΤΕΒΑ ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, εξέλιξη που δεν είναι άσχετη με τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του φόρου που έδωσε η κυβέρνηση για τις «συγχωνευόμενες» επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η απορρόφηση της ΕΤΕΒΑ από τη μητρική Εθνική Τράπεζα, έγινε σε μια προσπάθεια - όπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου της Εθνικής - «μείωσης των λειτουργικών δαπανών» και «εκλογίκευσης της αξιοποίησης του προσωπικού του ομίλου». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν επίσης ότι η «σχέση ανταλλαγής των μετοχών θα προσδιοριστεί και θα τεθεί υπόψη των Διοικητικών Συμβουλίων των δυο τραπεζών το συντομότερο δυνατό». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τελείως τυπική διαδικασία μια και τα δύο Διοικητικά Συμβούλια απαρτίζονται από τα ίδια, σχεδόν, πρόσωπα.

Σήμερα η Εθνική Τράπεζα κατέχει περίπου το 75% των μετοχών της ΕΤΕΒΑ και μια σχέση ανταλλαγής υπέρ της ΕΤΕΒΑ θα σήμαινε «κεφαλαιακά κέρδη» για το βασικό μέτοχο, δηλαδή για την ίδια την Εθνική Τράπεζα. Είναι φανερό ότι η «επίτευξη συνεργιών» και η «εκλογίκευση της αξιοποίησης του προσωπικού», για τα οποία κάνει λόγο η διοίκηση του ομίλου, δίνουν ένα ακόμη στίγμα για τα λεγόμενα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, που και φέτος βρίσκονται σε εξέλιξη στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Πέρσι, με τα προγράμματα αυτά «αποχώρησαν» 250 εργαζόμενοι. Για φέτος ο αριθμός αυτός μέχρι σήμερα έχει φτάσει τους 550 εργαζόμενους, ξεπερνώντας ακόμη και τα αρχικά πλάνα της διοίκησης (400 άτομα). Να σημειωθεί, ότι στις 31 του Δεκέμβρη 2001 υπηρετούσαν στον όμιλο της Εθνικής 21.700 υπάλληλοι.

Η ΕΤΕΒΑ είναι η τρίτη κατά σειρά θυγατρική του ομίλου που απορροφήθηκε από την Εθνική τα τελευταία χρόνια (μετά την Εθνική Στεγαστική και την Εθνική Κτηματική). Βασικό αντικείμενο εργασιών της ΕΤΕΒΑ είναι η λεγόμενη επενδυτική τραπεζική, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναδοχές για εισαγωγές εταιριών στο χρηματιστήριο, εκδόσεις χρέους κ.ά.

Χτες, επίσης, και στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής η Εθνική Τράπεζα απορρόφησε και τη θυγατρική της Banque Nationale de Grece, που εδρεύει στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ