Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην πρώτη γραμμή η αντεπίθεση στα ναρκωτικά

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας της άρχουσας τάξης είχαν πάντα την ευχέρεια να "παίζουν" τη συνείδηση του λαού "ζεστό - κρύο" και μέσα από σύγχυση, παραπληροφόρηση, τεχνάσματα και εκβιασμούς να προσπαθούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Στρατηγικός στόχος είναι πάντα η πλήρης αποδοχή του συστήματος και των κακών που αυτό γεννάει. Τακτικός στόχος η ανοχή, ο συμβιβασμός εκ μέρους της κοινωνίας, το "θόλωμα" των νερών για τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Το σκηνικό αλλάζει κατά θέμα, το σενάριο, όμως, είναι πάντα ίδιο. Αυτό που ακολουθείται και σε ένα εξόχως τραγικό θέμα τα ναρκωτικά. Εδώ και μια δεκαπενταετία η εξέλιξη στη χρήση ναρκωτικών ουσιών όχι απλώς χτυπάει καμπανάκι, αλλά τη μεγάλη καμπάνα της Μητρόπολης. Οι δέκα θάνατοι, κυρίως από ηρωίνη, το 1985, έγιναν 220 το 1996 από την ίδια ουσία, αλλά και σε μικρότερο ποσοστό από άλλες. Η ηλικία έναρξης χρήσης ουσιών παρουσίασε κατακόρυφη πτώση και εγκαταστάθηκε στους εφήβους κυρίως 14-16 ετών, αλλά και σε πιο μικρές ηλικίες 11-13 ετών.

Οι κατά καιρούς εξαγγελίες των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα τόνιζαν την ανάγκη πρόληψης του φαινομένου της εξάρτησης, στην πράξη όμως κανένα τέτοιο μέτρο δεν πάρθηκε, ανάλογο έστω και στο ελάχιστο της έκτασης του προβλήματος. Κανένας κεντρικός σχεδιασμός δεν έγινε για την αντιμετώπιση ενός τόσο δύσκολου ομολογουμένως και τραγικού φαινομένου.

Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να λειτουργήσει το γνωστό σύστημα "στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται", υπήρχε από τη μία εφησυχασμός της κοινής γνώμης με εξαγγελία προγραμμάτων μεθαδόνης, τα οποία δήθεν θα περιορίσουν δραστικά το πρόβλημα, αν δεν το λύσουν, και από την άλλη πανικός με επίδειξη πτωμάτων χρηστών, εμπόρων ναρκωτικών έξω από τα σχολεία, δέντρων με σύριγγες, διασπορά πληροφοριών περί μπαρ, που ρίχνουν ουσίες στα ποτά ανύποπτων παιδιών κλπ.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό σύγχυσης και αλαλούμ, οι αιτίες του προβλήματος όχι μόνον επισήμως δεν αναφέρονταν, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονταν οργανωμένα, αλλά διαστρεβλώνονταν συστηματικά και επικίνδυνα.

Δόθηκε βήμα πλουσιοπάροχα στους διαφόρους έμμισθους ή άμισθους δικολάβους του συστήματος και σε διαφόρους "διανοούμενους" και ψευτοαριστερούς - που έχουν αναλάβει εργολαβικά σχεδόν να διορθώσουν και να εξωραϊσουν τον καπιταλισμό - να αναπτύξουν τις κάθε λογής θεωρίες τους ανεύθυνα, επιπόλαια, αλλά και σκόπιμα.

Ολα, όμως, τα "επιχειρήματα" και η παραφιλολογία - συμπτωματικά άραγε; - συνάδουν και καταλήγουν στον τακτικό στόχο της άρχουσας τάξης: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα προβλήματα και να πετυχαίνουμε τη λιγότερη ζημιά απ' αυτά.

Είτε είναι ναρκωτικά, είτε είναι ανεργία, είτε είναι καταστροφή του περιβάλλοντος, είτε λιτότητα, είτε..., είτε...

Οι "περικοκλάδες" που προηγούνται της επωδού είναι:

  • Οι έμποροι φταίνε γιατί αυτοί κυνηγούν τους νέους και τους εθίζουν για να έχουν πελατεία.
  • Φταίει που είναι απαγορευμένα και το παράνομο έχει γοητεία.
  • Ολα τα μέτρα απέτυχαν, γι' αυτό πρέπει να δοκιμάσουμε το διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά" και να αφήσουμε ελεύθερα τα "μαλακά", ώστε οι χρήστες τους να "μπλέκουν" με τους εμπόρους "σκληρών".
  • Στο κάτω - κάτω της γραφής πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τον εαυτό μας ό,τι θέλουμε. Ακόμα και να του δίνουμε ναρκωτικά.

Καμία όμως απ' αυτές τις θεωρίες, κανένα επιχείρημα δεν ασχολείται με τη ρίζα του κακού, την οποία ηθελημένα αγνοούν. Το μέγα ερώτημα είναι: "Γιατί ένας νέος κάνει χρήση ναρκωτικών;". Την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα κρύβουν επιμελώς για δύο βασικούς λόγους: α) Γιατί η απάντηση ενοχοποιεί κατευθείαν το καπιταλιστικό σύστημα και τη σαπίλα του, β) Οδηγεί στη σκέψη ότι εάν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες και τη ρίζα του κακού, τότε δε θα υπάρχει ζήτηση, άρα και το εμπόριο δε θα έχει λόγο ύπαρξης.

Αυτή η συλλογιστική υποδεικνύει σίγουρα ένα δρόμο δύσκολο, αλλά αναγκαίο και μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο ότι την ενστερνίζονται όλα τα στελέχη των θεραπευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, αλλά και κοινωνικοί φορείς σε όλο τον κόσμο, όπως ορισμένοι δήμοι, εκ των μεγαλυτέρων πόλεων της Ευρώπης, που στο παρελθόν δοκίμασαν τις συνταγές αποποινικοποίησης και διαχωρισμούς και απέτυχαν οικτρά.

Οσοι μιλούν για συμβιβασμό, εκτός βέβαια αυτών που τους λαδώνουν οι ίδιοι οι έμποροι (350 δισ. τζίρο το χρόνο στην Ελλάδα έχουν, γιατί να μην εξαγοράσουν και μερικές φωνές) ή γιατί έχουν πολιτικό συμφέρον από μία νεολαία μαστουρωμένη, οφείλουν να προβληματιστούν και να απαντήσουν ειλικρινά στον εαυτό τους και την κοινωνία:

Ναρκωτική είναι κάθε ουσία που αλλάζει τη συνείδηση, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά.

Με κόστος όμως, γιατί προκαλεί ψυχική ή σωματική εξάρτηση ή και τα δύο και βέβαια ανάλογα με την ουσία βλάβες στον οργανισμό και τον ψυχισμό, μέχρι και θανατηφόρες.

Αφού λοιπόν το κόστος αυτής της αλλαγής συναισθημάτων είναι τόσο μεγάλο, ποιοι το επιδιώκουν και γιατί;

Το γιατί έχει να κάνει σίγουρα με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, η οποία όμως διαμορφώνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

Τεχνητή αλλαγή των συναισθημάτων τους επιδιώκουν άτομα που δεν μπόρεσαν ποτέ να ωριμάσουν σαν προσωπικότητες και να μάθουν ότι όσο δύσκολες και αν είναι οι καταστάσεις, τίποτα δεν είναι ανίκητο και στάσιμο, γι' αυτό έχουν χρέος να αγωνίζονται για να τις βελτιώσουν. Και για να μη μιλάμε θεωρητικά, ποιο περιβάλλον και ποια εφόδια εξασφαλίζει ο καπιταλισμός για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός νέου ανθρώπου, την ομαλή κοινωνικοποίησή του και την εξέλιξή του;

Πόλεμοι, αδικία, αυταρχικό εκπαιδευτικό σύστημα, ανεργία, αβεβαιότητα για το μέλλον, καταστροφή του περιβάλλοντος, ανυπόφορο και καταπιεστικό δομημένο περιβάλλον στις μεγάλες πόλεις, απουσία ιδανικών και προτύπων, υποκουλτούρα, έλλειψη άθλησης συνθέτουν τις συνθήκες που ο έφηβος φτιάχνει την προσωπικότητά του.

Η μεγάλη προς το παρόν πλειοψηφία στέκεται στα πόδια της και αγωνίζεται για να βελτιώσει κάτι, να βγει στην επιφάνεια. Μια μερίδα, όμως, όχι ευκαταφρόνητη δεν αντέχει και υποχωρεί. Ζητάει να απαλλαγεί από τον εφιάλτη και να μη βιώνει στις πραγματικές διαστάσεις την απόγνωση, την ανία, τη μοναξιά, την ανασφάλεια, την οργή και καταφεύγει σε ουσίες που έστω και προσωρινά την ανακουφίζουν απ' όλ' αυτά.

Εχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία πώς τη λένε την ουσία, όταν ο λόγος που την παίρνει ο νέος είναι ο ίδιος; Οταν σε όλη του τη ζωή θα είναι εξαρτημένος απ' αυτήν για να ανακουφίζεται; Και αν όλοι θελήσουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, θα εξαλειφθούν ποτέ τα αίτια που τους οδηγούν σ' αυτήν την επιλογή; Οχι, βέβαια. Αρα, γιατί όσοι επιστήμονες και διανοούμενοι καλόπιστα, ίσως, ψάχνουν να βρουν λύση στο τραγικό θέμα της εξάρτησης, την ψάχνουν λογαριάζοντας ένα το κρατούμενο, ότι τίποτα δεν κουνάει τον καπιταλισμό από τη θέση του, άρα απελπισμένοι άνθρωποι θα υπάρχουν πολλοί και άρα θα παίρνουν ναρκωτικά και άρα ας επιλέξουν κάποια λιγότερο βλαβερά;

Οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι δε θα έπρεπε να βοηθούν την κοινωνία να βρει διεξόδους προς όφελος των πολλών ανθρώπων και όχι προς όφελος των κερδών και των συμφερόντων μιας ολιγαρχίας; Η τοποθέτηση κάθε ατόμου ή φορέα απέναντι στα ναρκωτικά υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό την αντίληψή του για την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας. Διότι, ο δρόμος των ναρκωτικών είναι επιλογή ζωής. Ο άνθρωπος που καταφεύγει στις ουσίες βλέπει όλη του τη ζωή μέσα απ' αυτές. Απομονώνεται τραγικά, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το τι γίνεται γύρω του, εξαρτάται απ' αυτές και τις έχει μοναδική συντροφιά, μια που μόνον αυτές μπορούν να του απαλύνουν τον πόνο.

Να, γιατί είναι γελοίο το επιχείρημα που λέει ότι πρέπει το κράτος να προμηθεύει ναρκωτικά για να μην μεσολαβούν οι έμποροι. Εκπορεύεται πιθανόν από σαλόνια καλών συνοικιών, που ηθελημένα αγνοούν ότι κανένα από τα νέα παιδιά των άλλων, των υποβαθμισμένων, συνοικιών δε θα σηκωθεί το πρωί, θα πάρει το πρωινό, θα πάει στη δουλιά του ή στο σχολείο και μετά θα περάσει από το νοσοκομείο ή το φαρμακείο να υπογράψει να πάρει τη δόση του.

Οι τοξικομανείς μοιραία βγαίνουν στο περιθώριο, διότι εκεί συναντούν τους όμοιούς τους και οι νόμοι αυτής της πιάτσας είναι άλλοι. Επειδή, δε, συχνά αναφέρεται το ολλανδικό μοντέλο εξωραϊσμένο και υπεραπλουστευμένο, ότι τάχα σαν το μπακάλικο και το μανάβικο της γειτονιάς υπάρχει και το χασισομάγαζο, πρέπει κάποιος να πει την αλήθεια.

Η όψη που παρουσιάζει η κεντρική πλατεία του Αμστερνταμ είναι άλλη. Ενας δρόμος με χασισομάγαζα, δίπλα σε καταστήματα όπου στις βιτρίνες υπάρχουν γυμνές κοπέλες, άλλος δρόμος όπου οι παιδεραστές βρίσκουν ανήλικα παιδιά και πάει λέγοντας.

Αυτή είναι η ελεύθερη κοινωνία;

Ναρκωτικά, πορνεία, παιδεραστία;

Μια κοινωνία που σαπίζει.

Ενα σύστημα άδικο που γεννάει πόνο, πείνα, καταστροφή και γιατρικό έχει μόνο για να μην τα βλέπουν οι άνθρωποι έστω για λίγο, όχι για να μην υπάρχουν.

Υπάρχει, όμως, πραγματική ελπίδα για να αλλάξει αυτό το σύστημα!

Αυτό, όμως, προϋποθέτει αγώνα από όσους δεν αποδέχονται την εξαθλίωση του καπιταλισμού και ζητούν άλλη ζωή για τους ανθρώπους μέσα στο σοσιαλισμό. Η πάλη κατά της εξάρτησης συνδέεται στενά με το στρατηγικό στόχο για ανατροπή του καπιταλισμού.

Ετσι, ο καθημερινός αγώνας κατά των ναρκωτικών, όταν έχει αυτό το στόχο και συνδέεται μαζί τους δεν είναι αγώνας για μείωση απλώς της βλάβης. Είναι αγώνας για ουσιαστική πρόληψη, δηλαδή για μέτρα που θα εξασφαλίζουν στη νεολαία τις προϋποθέσεις για διαμόρφωση υγιούς ψυχισμού, δηλαδή για καλύτερη παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, εξασφάλιση εργασίας. Είναι αγώνας για να απεξαρτηθούν οι ήδη εξαρτημένοι.

Πολλοί από τους στόχους της πρόληψης είναι οι στόχοι που παλεύει το μαζικό λαϊκό κίνημα. Και οφείλουμε να πούμε ότι η κριτική μας στην κυβέρνηση για ασυγχώρητη ολιγωρία στο τραγικό θέμα των ναρκωτικών γίνεται διότι εκτός των ειδικών μέτρων για τα ναρκωτικά που δεν παίρνει, χρεώνεται την ευθύνη για τη συρρίκνωση των κουτσουρεμένων ήδη κοινωνικών δικαιωμάτων και την παραπέρα εξαθλίωση πλατιών στρωμάτων λαού και νεολαίας. Και για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για οικονομική στενότητα, θα αναφέρουμε μερικά νούμερα προς σύγκριση.

Οι θεραπευτικές κοινότητες πήραν το 1997 1,3 δισ. δραχμές, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού 2 δισ. δραχμές και την ίδια ώρα χαρίστηκαν στις ΠΑΕ χρέη 7 δισ.

Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης δεν υπάρχουν στα σχολεία, όμως για τη φύλαξη των γηπέδων στους αγώνες των ΠΑΕ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το 1995 ξόδεψε 6 δισ. δραχμές.

Ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση ότι βασικός άξονας αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών είναι η πρόληψη και βοηθητικά η καταστολή. Οφείλει, λοιπόν, να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα βοηθάει στη θωράκιση της νεολαίας και θα της δίνει τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη ζωή.

Το ΚΚΕ από τη μεριά του, με τις προτάσεις του και τον καθημερινό αγώνα, πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, να συνεγείρει συνειδήσεις, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μεγάλου ρεύματος στην κοινωνία υπέρ της μιας και μοναδικής λύσης, που είναι ο αγώνας ενάντια στην εξάρτηση και σ' όλα τα ναρκωτικά.

Η οργάνωση της αντεπίθεσης στο μείζον θέμα είναι πρώτης γραμμής καθήκον για όλη την κοινωνία, η οποία αν δεν αντιταχθεί σήμερα, ίσως σε λίγα χρόνια να είναι αργά.

Αν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι νέοι δε σηκώσουν κεφάλι και συμβιβαστούν με το πρόβλημα, θα είναι σαν να συμβιβάζεται όλη η κοινωνία με το θάνατο και τον εξευτελισμό.

Ομως, η κοινωνία έχει ελπίδα. Και αυτή βρίσκεται στον αγώνα του σήμερα και στο σοσιαλισμό και την ανθρώπινη κοινωνία του αύριο.

Λούλα ΚΑΡΑΤΖΑ

Υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ