Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το ΕΠΟΝίτικο χωνί κατά του χασίς

Μια έκδοση της ΕΠΟΝ Αθήνας και δύο ρεπορτάζ του περιοδικού "Νέα Γενιά" για την έκταση της χρήσης του χασίς, που έχαιρε "συμμαχικής" προστασίας στη μεταπολεμική Ελλάδα

"Τότε στην Κατοχή βγήκε απ' το θρυλικό ΕΠΟΝίτικο χωνί η διαταγή: "Να κλείσουν μέχρι αύριο το πρωί όλες οι χαρτοπαιχτικές λέσχες, οι ντεκέδες, τα παράνομα πορνεία! Οσα δεν κλείσουν θα τα σπάσουμε".

Κι αλήθεια, δύο που δεν έκλεισαν στο Δουργούτι καταστράφηκαν απ' τους ΕΠΟΝίτες.

Το ίδιο εκείνο χωνί αντηχούσε στην απελευθέρωση κι έλεγε: "Νέοι και νέες. Σήμερα ανοίγει η Λέσχη σας! Η Λέσχη της ΕΠΟΝ. Εκεί θα βρείτε το βιβλίο σας, το παιγνίδι σας, τη μουσική και το χορό, το θέατρό σας".

Παρόμοια λόγια βγαίνουν και σήμερα απ' το στόμα του νέου ΕΠΟΝίτη: Τώρα αποτείνονται στο κράτος και του λένε: "Κλείστε τα κέντρα διαφθοράς, γιατί αν δεν τα κλείσετε θα πέσουν απάνω τους οι νέοι και θα τα σπάσουν. Αφήστε λεύτερη την Οργάνωσή μας κι όσες άλλες οργανώσεις νέων δίνουν εθνική και ηθική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά για να σωθή η Ελληνική Νεολαία απ' τον εκφυλισμό"".

Το κείμενο αυτό φέρει ημερομηνία 25.2.1946 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της ΕΠΟΝ "Νέα Γενιά". Φαίνεται να είναι μια προκήρυξη της ΕΠΟΝ που είχε τίτλο: "Είναι καθήκον μας να προφυλάξουμε τους νέους απ' τη διαφθορά. Σπάνε τις λέσχες μας, ενώ ανοίγουν "ντεκέδες", πορνεία και χασισοποτεία".

Ακολούθησε ή προηγήθηκε η τρίπτυχη έκδοση της ΕΠΟΝ Αθήνας με τίτλο: "Διαφθορά: Κίνδυνος αφανισμού της Νεολαίας μας". Σ' αυτή την έκδοση - που έγινε το 1946 - δίνεται η έκταση της χασισοποτίας και υπάρχει το σύνθημα: "Οχι στο χασίς, αλλά εκπολιτισμό στη νεολαία".

Το χασίς το χρησιμοποίησαν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές μετά την επέμβασή τους στη χώρα μας - το υπενθύμισε άλλωστε πριν λίγο καιρό στη Βουλή και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος - για να καθυποτάξουν τη νεολαία εκείνης της εποχής.

Η ΕΠΟΝ ξεκίνησε αγώνα κατά των ναρκωτικών. Ο "Ρ" αναδημοσιεύει εκείνα τα ντοκουμέντα γιατί αποτελούν εφόδιο για κάθε σκεπτόμενο νέο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ