Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Πήραμε πολλά εφόδια για το μέλλον μας"

Δυο μαθητές του Γυμνασίου αξιολογούν τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος στον Πειραιά

Τα πιλοτικά προγράμματα εφαρμόστηκαν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τη σχολική χρονιά 1996-1997, ύστερα από προγραμματική συμφωνία της Νομαρχίας Πειραιά και του ΚΕΘΕΑ.

Στόχος των προγραμμάτων ήταν η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση όλης της σχολικής κοινότητας στην πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Γι' αυτό και τα προγράμματα εφαρμόστηκαν σε τρία επίπεδα: Στους δασκάλους, στους καθηγητές και τους γονείς.

Απ' αυτό το πρόγραμμα υπάρχει μια πλούσια εμπειρία, που κατατέθηκε στη συνάντηση εργασίας και όποιος θέλει μπορεί να απευθυνθεί είτε στη Νομαρχία Πειραιά είτε στο ΚΕΘΕΑ, για να έχει πολύτιμο υλικό για παρόμοιες δραστηριότητες. Εγιναν καταπληκτικές εισηγήσεις στη συνάντηση εργασίας και θα τις αδικούσαμε, αν δημοσιεύαμε αποσπάσματα. Κοινό πάντως ήταν το αίτημα για την επέκταση τέτοιων προγραμμάτων.

Προτιμούμε λοιπόν να καταγράψουμε μόνο την αποτίμηση αυτής της δραστηριότητας, όπως την έκαναν δυο μαθητές της τρίτης τάξης του 2ου Γυμνασίου Δραπετσώνας: Ο Νίκος Κορώνης και η Κατερίνα Κακαβελάκη.

"Το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, είπαν, προσέφερε στους μαθητές διάφορα πράγματα. Πολλοί από μας εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε κι άλλοι τα θεωρήσαμε μη χρήσιμα και γενικά όλο το πρόγραμμα χάσιμο χρόνου. Τα τρία τέταρτα του τμήματός μας το παρακολούθησαν από την αρχή ως το τέλος. Από το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι πήραμε μόνο θετικά πράγματα και ιδιαίτερα πολλά εφόδια για το μέλλον μας. Το θετικό αυτής της προσπάθειας όλων μας, πιστεύουμε ότι ήταν η συνεργασία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γνωριμία μεταξύ μας. Ακόμα μέσω του ΚΕΘΕΑ μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης μας, με τους καινούριους μας συμμαθητές και να καταλάβουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι. Πολλοί από μας αποκτήσαμε αυτογνωσία και πίστη στον εαυτό μας. Κάποιοι άλλοι έμαθαν πράγματα που δεν τα γνώριζαν και ταυτόχρονα πήραν καινούριες ιδέες για κάποια άλλα. Σε πολλούς δόθηκαν απαντήσεις σε πολύ σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με την εφηβεία, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα και άλλα. Κάτι άλλο που θα μας μείνει από το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, είναι οι αναμνήσεις. Πέρασε μια ευχάριστη σχολική χρονιά. Βέβαια, δεν έλειπαν και οι προστριβές μεταξύ μας. Αρκετές φορές συγκρούστηκαν οι απόψεις μας, οι ιδέες μας και γενικά τα πιστεύω μας. Παρ' όλ' αυτά, όμως, μάθαμε ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ίδιοι. Ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δικιά του γνώμη".

"Το υπόλοιπο, συνέχισαν, ένα τέταρτο των μαθητών του τμήματός μας υποστήριξε ότι δεν πήρε τίποτα. Εβλεπε το πρόγραμμα σαν χάσιμο χρόνου. Περίμεναν να μιλήσουμε για κάποια άλλα θέματα εξίσου σοβαρά, όπως τα ναρκωτικά, αλλά η μη εκπλήρωση της επιθυμίας τους τους απογοήτευσε. Ακόμα είπαν ότι άκουσαν γνωστά πράγματα και ανούσια γι' αυτούς. Τα αισθήματα που νιώσαμε, όσοι τουλάχιστον συμμετείχαμε στο πρόγραμμα, ήταν χαρά, ανακούφιση, ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Ακόμη και αισιοδοξία, επειδή καταφέραμε και δημιουργήσαμε κάτι τώρα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και κάτι ανάλογο στο μέλλον".

Και τα δυο παιδιά κατέληξαν: "Αυτοί οι οποίοι δεν το παρακολούθησαν επειδή πίστευαν ότι δε θα έπαιρναν τις απαντήσεις που ήθελαν, σχετικά με τα ναρκωτικά, θεωρώντας το το σημαντικότερο πρόβλημα, δεν κατάλαβαν ότι τα σοβαρότερα προβλήματα των εφήβων είναι τα προβλήματα της ίδιας τους της ηλικίας: Της εφηβείας".

Με βάση αυτή την εμπειρία η Νομαρχία Πειραιά έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές σχέδιο για προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Με βάση αυτό το σχέδιο θα υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ για το κέντρο πρόληψης. Ηδη για την υπογραφή της σύμβασης έχει συσταθεί αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. στην οποία, εκτός απ' τη νομαρχία, συμμετέχουν οι οχτώ δήμοι της περιοχής και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων. Ακόμα υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις - συζητήσεις για την τοξικοεξάρτηση (2016-03-18 00:00:00.0)
Κάθε Δευτέρα «σημείο συνάντησης» για γονείς (2013-11-05 00:00:00.0)
Για γονείς εφήβων (2012-10-06 00:00:00.0)
Οξύτατο το πρόβλημα της σχολικής στέγης (2005-10-28 00:00:00.0)
SOS για τη σχολική στέγη (2000-07-18 00:00:00.0)
Πρόληψη με σύμμαχο τη δημιουργία (1998-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ