Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 71
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόληψη με σύμμαχο τη δημιουργία

Διήμερο εκδηλώσεων για το Πιλοτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΚΕΘΕΑ, που γίνεται στο σχολείο

"Εμαθα τη φιλία, τη συνεργασία, το σεβασμό και πάνω από όλα την αγάπη προς τους συνανθρώπους μου"...

Τα λόγια αυτά των παιδιών του 28ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά κρύβουν τη φιλοσοφία του Πιλοτικού Προγράμματος Αγωγής Υγείας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που πραγματοποιείται με επιτυχία εδώ και ένα χρόνο, στο σχολείο αυτό. Η δημιουργία "σύμμαχος" στον αγώνα της πρωτοβάθμιας πρόληψης. Το πιλοτικό πρόγραμμα, με το οποίο χτες άρχισε το διήμερο εκδηλώσεων του κλεισίματός του, φιλοδοξεί να αποτελέσει αφετηρία για την υιοθέτηση αυτής της εκπαίδευσης και σε άλλα σχολεία.

Το πρόγραμμα έχει τρεις διαστάσεις: Της εκπαίδευσης των μαθητών (μετείχαν οι τάξεις της τετάρτης και της έκτης), της ευαισθητοποίησης των γονέων και του εκπαιδευτικού, των δασκάλων.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν δύο θεατρικά έργα από τα παιδιά του δημοτικού. Μάλιστα, το πρώτο ήταν διασκευή απ' τα ίδια τα παιδιά του έργου "Ο κήπος με τις έντεκα γάτες", που αποτελεί έκδοση του ΚΕΘΕΑ. Το άλλο ήταν "Το δικό μας Μαγικό Δάσος είναι καταπράσινο", το οποίο έγραψαν τα ίδια τα παιδιά. Σήμερα, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις κλεισίματος με δύο ακόμη θεατρικά έργα.

Να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής

"Η πρόληψη γίνεται, για να βοηθήσει τους νέους και τα παιδιά, έτσι ώστε να κατορθώσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής", τόνισε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ και υπεύθυνη για την πρωτογενή πρόληψη Ιωάννα Κυρίτση.Επίσης, υπογράμμισε πως "τα μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά, που μετείχαν στο πρόγραμμα, έχουν ήδη φτάσει και σε άλλα σχολεία", κάτι που είναι πολύ θετικό. Στις εκδηλώσεις κλεισίματος του προγράμματος υπάρχουν ταυτόχρονα έργα ζωγραφικής των παιδιών του δημοτικού σχολείου, αλλά και προβληματισμοί τόσο των γονέων όσο και των παιδιών αναφορικά με την πρόληψη.

Τη θέση ότι οι νέοι και τα παιδιά δε γίνονται ξαφνικά εξαρτημένοι, αλλά οι παράγοντες που τα οδηγούν σε κάτι τέτοιο βρίσκονται ακόμα και στην παιδική ηλικία, εξέφρασε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Περικλής Αναστασόπουλος."Εχουμε βαθιά πεποίθηση, συνέχισε, ότι όταν τα παιδιά ανακαλύψουν τις μικροχαρές της ζωής και αναπτύξουν τη φιλία και την αλληλεγγύη, τότε είναι βέβαιο ότι δε θα συρθούν στα ναρκωτικά".

"Πρόληψη είναι τα αόρατα θεμέλια που λίγο - λίγο θα πρέπει να χτίσουμε στην ψυχή των παιδιών μας μέσα από την οικογένεια, το σχολείο και το φιλικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής", τόνισε η Μαρία Μπακατσή - Βόντα,μιλώντας εκ μέρους των γονέων που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των γονέων.

Τα παιδιά μιλούν

"Μάθαμε να συμμαχούμε και να αλληλοβοηθιούμαστε με τους συμμαθητές μας". Τα λόγια αυτά του μικρού κοριτσιού της τετάρτης δημοτικού, που μίλησε στην εκδήλωση εκ μέρους των συμμαθητών της, δίνουν το στίγμα. "Κάθε μέρα, συνεχίζει, φεύγαμε χαρούμενοι από το σχολείο". Από την έκτη τάξη, τα παιδιά είπαν: "Απ' το πρόγραμμα πρόληψης μάθαμε τα προβλήματα της εφηβείας και πώς να αποφεύγουμε τους κακούς πειρασμούς".

Τα παιδιά κέρδισαν το χειροκρότημα όλων. Μικρών και μεγάλων.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ