Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 72
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
"Υπόγειες" εργατικές κατοικίες...

Τοπίο ...αρχιτεκτονικής παρακμής θυμίζουν οι - κατά τα άλλα - νεόχτιστες εργατικές κατοικίες στο συνοικισμό της Νεάπολης. Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στην περιοχή και έθεσε το ζήτημα στη Βουλή

Διαμερίσματα θαμμένα, πλήρης έλλειψη ηχομόνωσης, υγρασία στους τοίχους, βρόχινα νερά και λύματα να περνάνε ...από τα μπαλκόνια (!), είναι μερικά μόνο από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι εργατοοικογένειες, που ζουν στις 102 νεόκτιστες εργατικές κατοικίες του οικισμού Νεάπολη της Καβάλας.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Σταύρο Παναγιώτου,τον υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας Δήμο Ζαχαριάδη και άλλα στελέχη, περιόδευσε στον οικισμό και ενημερώθηκε από τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι. "Οι κατοικίες που κτίστηκαν δεν έχουν καμιά σχέση με το αρχικό σχέδιο του ΟΕΚ", λέει η Παρθένα Νεστωρίδου."Σ' αυτήν την έκταση, ήταν να κατασκευαστούν τα μισά σπίτια και έγιναν πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους".

"Τα πίσω σπίτια είναι θαμμένα στο χώμα", μας λέει η Γεωργία Γιουρούκη."Δεν έχουν καμιά θέα. Και να φανταστείτε ότι, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, αν γινόταν άλλη κατασκευή, θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση. Λόγω της υψομετρικής διαφοράς, έξι με οχτώ μέτρα, τα σπίτια του πρώτου ορόφου είναι υπόγεια και του δευτέρου ή τρίτου ορόφου ισόγεια".

Ο Νίκος Μποζάνης προσθέτει ότι "κατασκεύασαν φρεάτια, όπου πάνε τα λύματα της κουζίνας και της τουαλέτας πάνω στο μπαλκόνι, μπροστά στα υπνοδωμάτια. Τα δύο από αυτά είναι ανοιχτά και τα δύο κλειστά, καταλαβαίνετε τη δυσοσμία. Κάνει τα σπίτια ακατοίκητα. Πού να καθίσουμε το καλοκαίρι στο μπαλκόνι;".

"Τίποτα δεν έγινε σωστό", θα μας πει η Μαρία Ζιούτη."Κάθε φορά που βρέχει, επειδή το παράθυρο εξαερισμού βρίσκεται στην ίδια επιφάνεια με το έδαφος και επειδή δεν υπάρχει φρεάτιο και αποχέτευση, τα νερά της βροχής πλημμυρίζουν τις αποθήκες".

"Το πρόβλημα της ηχομόνωσης είναι από τα πιο βασικά", θα μας πει ο Δημήτρης Καζέλογλου."Ηρθαμε ήρεμοι και σπάσαν τα νεύρα μας. Η κατάσταση είναι μαρτύριο. Κάναμε τα παιδιά μας ..."τέρατα". Ολη την ώρα, τους κάνουμε παρατηρήσεις, να μη μιλάνε δυνατά, να μην κάνουν θόρυβο. Κάθε συζήτηση που κάνουμε, ακούγεται από τους γείτονές μας. Πάνω από το παιδικό δωμάτιο είναι το μπάνιο του γείτονα".

Ο Ευρυπίδης Μπαρμπέρης συμπληρώνει: "Ολα τα μάρμαρα είναι ραγισμένα. Τα μάρμαρα της πλατείας είναι καλύτερα από αυτά που έχουμε. Η πρίζα είναι πίσω από το καλοριφέρ. Η πόρτα δεν κλείνει. Τα ντουλάπια των ρούχων είναι μέσα στην υγρασία". Εκείνη τη στιγμή, ξύνει το σοβά και πέφτουν ολόκληρα κομμάτια...

"Αναγκαστήκαμε να τα φτιάξουμε ξανά από την αρχή", μας λέει η Σταυρούλα Τσιπιζίδου."Ξήλωσα όλα τα μάρμαρα, πλακάκια, είδη υγιεινής, πέρασα ηχομόνωση και ύστερα από όλα αυτά θέλουν να μας τις χρεώσουν 35 εκατομμύρια δραχμές".

Στην οδό Τραπεζούντος, μας δείχνουν ένα σπίτι, όπου η εξωτερική σκάλα είναι χωρίς οπλισμό, ραγισμένη και, φυσικά, επικίνδυνη. Πιο κάτω, η στάση των αστικών λεωφορείων είναι ετοιμόρροπη και πιο πέρα, ένας χώρος με μπάζα ενός εργολάβου. "Οι εργολάβοι παράτησαν τα μπάζα και έφυγαν. Είναι επικίνδυνα για τα παιδιά που παίζουν", λέει ο Πόλης Ηλιάδης."Υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά και για τα σπίτια μας, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από τα μπάζα που υποχωρούν", συμπληρώνει ο Χρήστος Καρασμάνης.

Το θέμα τέθηκε και στη Βουλή, από τους βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αφού αναφέρουν όλα τα προβλήματα των κατοικιών, ρωτούν, γιατί άλλαξαν τα αρχικά σχέδια του ΟΕΚ και ποιος έχει την ευθύνη. Αν υπήρχε έλεγχος κατά τη διάρκεια κατασκευής και αν έχουν παραληφθεί οι κατοικίες. Αν ο ΟΕΚ θα αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες και αν θα αναγνωρίσει τα έξοδα που έκαναν οι ιδιοκτήτες στην τελική χρέωση και, τέλος, τι μέτρα θα ληφθούν για τη διαμόρφωση των εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων.

Τα προβλήματα τέθηκαν και από τον υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας Δήμο Ζαχαριάδη στο δήμο. Να σημειωθεί ότι, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων, ο δήμος απευθύνθηκε στον ΟΕΚ στις 9 Απρίλη, ζητώντας να μάθει αν οι κατοικίες έχουν παραδοθεί και αν προτίθεται να επισκευάσει τις ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ