Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 70
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Αντιδρούν στα σχέδια διάλυσης

Την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ως αντίδραση στο κυβερνητικό σχέδιο, για τη διάλυση της υπηρεσίας και τη σύσταση ανωνύμων εταιριών.

Το σχετικό σχέδιο, που κατάρτισαν Γερμανοί "σύμβουλοι" κατ' εντολή της κυβέρνησης έναντι "παχυλής" αμοιβής και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλη,προβλέπει τη διάλυση της ΥΠΑ και τη σύσταση δύο ΑΕ και μιας γενικής γραμματείας αερομεταφορών, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών. Επισημαίνεται ότι το γερμανικό σχέδιο για την ΥΠΑ αρχίζει με την επίκληση του άρθρου 103 του Συντάγματος και την υπογράμμιση ότι "σε περίπτωση που μια δημόσια υπηρεσία ή μονάδα αποσυρθεί (καταργηθεί), οι αντίστοιχοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν"! Επ' αυτού, η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΣΥΠΑ), σημειώνει ότι είναι σαφές, πως μόλις αλλάξει η νομική μορφή της ΥΠΑ, οι εργαζόμενοι θεωρούνται αυτόματα απολυμένοι. Επίσης, στη μελέτη των Γερμανών ξεκαθαρίζεται ότι "η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης εξαρτάται, κυρίως, από την εθελοντική μετάβαση των υπαλλήλων από ένα καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας σε καθεστώς εργασίας ιδιωτικής εταιρίας".

Ωστόσο, αν και είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη διάλυση της ΥΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις στο νευραλγικό χώρο των αερομεταφορών, το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) ακολουθεί παρελκυστική τακτική. Καταγγέλλει μεν στα λόγια τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το "ξεπούλημα της ΥΠΑ", αλλά ταυτόχρονα... ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα απορρίψει τη μελέτη των Γερμανών! Λες και η κυβέρνηση δεν παρήγγειλε σχέδιο, με κεντρικό προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη και έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο,με την επισήμανση ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΥΠΑ, εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Από τα αποτελέσματα των συναντήσεων που έχει ζητήσει η ΟΣΥΠΑ, θα καθορίσει τη στάση του κλάδου, με κεντρικό προσανατολισμό την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδιά της για τη διάλυση της ΥΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ