Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 72
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Εγείρουν πάλι θέμα ωραρίου

Την εμμονή του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου στην "απελευθέρωση των αγορών", στη ζούγκλα δηλαδή της αγοράς, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της μονοπώλησής της με το βίαιο εκτοπισμό των μικρών επιχειρήσεων, επανέλαβε ουσιαστικά, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), των ιδιοκτητών, δηλαδή, μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μ. Παράβαλος.Ο ίδιος, μάλιστα, απηύθυνε "έκκληση" μεταξύ άλλων και στους εργαζόμενους να"συνεργαστούν" για την επίτευξη των στόχων των ιδιοκτητών των πολυκαταστημάτων, να συναινέσουν πρακτικά στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, που επιχειρούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν οι μεγαλοεργοδότες, βαφτίζοντάς την "απεγκλωβισμό των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων".

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Μ. Παράβαλου οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων μεθοδεύουν ανακίνηση του θέματος του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κατάργηση ακόμα και της τελευταίας - ελεγχόμενης προθέσεων και στόχων - απόφασης, που οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους υπέγραψαν μαζί με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, με στόχο την επέκταση του ωραρίου. Μάλιστα, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του κατήγγειλε ως αναχρονιστικές τις αποφάσεις πέντε νομαρχών, με τις οποίες παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα προχτές του Αγίου Πνεύματος, καθώς και την απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης με την οποία γίνεται σεβαστή η παράδοση που με κοινή συμφωνία εμπόρων και εργαζομένων ισχύει δεκαετίες τώρα, να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα τα απογεύματα ένα μήνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αν και αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία με την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, είναι φανερό ότι όταν κρίνεται πως ακόμα και δικές τους αποφάσεις προκαλούν προβλήματα, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να αξιώσουν την κατάργηση ή τροποποίησή τους!

Σχολιάζοντας τις μεθοδεύσεις των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, δήλωσε στο "Ρ" ότι οι εμποροϋπάλληλοι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτούν τη διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων. Εκείνοι οι οποίοι ορέγονται και επιχειρούν να μεθοδεύσουν κάτι τέτοιο θα βρουν τους εμποροϋπαλλήλους μπροστά τους, ακόμα και έξω από τα μαγαζιά να παλεύουν για μικρότερο ωράριο, λειτουργικό για όλο το εμπόριο, για περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ωράρια πλήρους απασχόλησης και μισθούς που να ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ