Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Ανυδρη πολιτική

Οι Φέρες, στη νότια κοιλάδα του Εβρου, όπως και τα υπόλοιπα σ' αυτή την περιοχή χωριά, παίρνει ζωή από το ποτάμι. Χωρίς αυτό θα ήταν αδύνατο να αρδευτούν 60.000 στρέμματα και να επιβιώσουν οι περίπου 10.000 κάτοικοι της νότιας κοιλάδας του Εβρου, που ζουν κύρια από την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, βαμβακιού, καλαμποκιού και τριφυλλιού.

Ωστόσο, όλοι αυτοί ζουν κάθε μέρα την αγωνία και την αβεβαιότητα, για το πότε θα έρθει η στιγμή που τα νερά του Εβρου θα είναι ακατάλληλα για άρδευση και οι καλλιέργειές τους θα καταστραφούν. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια είναι το φαινόμενο της αλμυρότητας των νερών του ποταμού. Ενα φαινόμενο που παρουσιάζεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, κάποιες χρονιές εξαιτίας της ξηρασίας και της τεράστιας άντλησης νερού - αφού από τον ποταμό αντλούν νερό και οι γεωργοί της Βουλγαρίας και της Τουρκίας - παρουσιάζεται λειψυδρία, η στάθμη των νερών του Εβρου κατεβαίνει αισθητά, με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας να εισχωρούν σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο ποτάμι, το νερό να γίνεται ακατάλληλο για άρδευση και οι καλλιέργειες να καταστρέφονται.

Το φαινόμενο αυτό δεν υπήρχε ανέκαθεν, παρουσιάστηκε μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο Δέλτα του ποταμού, παρεμβάσεις που αφορούσαν σε αποστραγγιστικά έργα που έγιναν τη δεκαετία του '60 για τη δημιουργία νέων κτημάτων που τελικά αποδείχτηκαν ακατάλληλα για καλλιέργεια και στην ευθυγράμμιση ενός κομματιού του ποταμού, που το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν σε περιόδους λειψυδρίας να ενεργοποιείται η παλιά κοίτη του ποταμού και να οξύνεται το φαινόμενο της αλατότητας. Σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την κατασκευή ενός φράγματος στη θέση Ιτέα σε παραπόταμο του Εβρου, ωστόσο το έργο έχει "κολλήσει" και το μόνο βήμα που έχει γίνει είναι η προμελέτη του.

Ο αντιδήμαρχος Φερών, Γ. Ούστογλου, μας είπε για το θέμα: "Το φράγμα αυτό θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, αφού θα αποταμιεύεται αρκετή ποσότητα νερού για να ποτιστούν όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη νότια κοιλάδα του Εβρου. Θα αποταμιεύονται 22 - 30 εκατομμύρια κυβικά νερού που επαρκούν για να ποτιστούν τέσσερις φορές τα 60.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα. Θα σταματήσουμε να ζούμε μ' αυτή την αβεβαιότητα. Σημειώστε ότι εκτός απ' αυτό το πρόβλημα, αντιμετωπίζουμε και τον αφθώδη πυρετό. Φέτος 5.000 ζώα θανατώθηκαν. Αν συμπέσουν και τα δύο μαζί, θα αποβούν καταστροφικά για την περιοχή μας".

Οπως, όμως, μας κατήγγειλε ο Β. Παντελίδης, πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, η λύση του προβλήματος δε θα είναι απλή. "Το θέμα, είπε, είναι κύρια πολιτικό. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν έργα που θα προστατεύουν τις καλλιέργειες, την ίδια στιγμή που το κράτος επιθυμεί τη μείωση της παραγωγής"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ