Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ζωή χωρίς εξαρτήσεις

Η 26 του Ιούνη είναι η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Είναι η μέρα που θα κυριαρχήσουν τα συνθήματα για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Τα συνθήματα αυτά θα ακουστούν από εκείνους που έχουν ως στάση ζωής την αντίσταση σε κάθε ευτελισμό της ζωής και εκποίησης της ανθρώπινης ουσίας. Θα τα φωνάξουν μαζί με τους γονείς και τους θεραπευτές τους, όλοι εκείνοι που μπήκαν στο δρόμο της απεξάρτησης μέσα απ' τις θεραπευτικές κοινότητες.

Η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να παρουσιάσει τίποτε περισσότερο από κάποια εγκαίνια κάποιων σταθμών πρόληψης, από εκείνους που ανακοίνωσε στις 9.4.1997. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποιες καινούριες μονάδες, αλλά για φραστική ενίσχυση κάποιων δραστηριοτήτων που είχαν αναπτυχθεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι δηλαδή η πρόληψη χωρίς πολλά έξοδα, καθώς τα τρία πρώτα χρόνια θα υπάρχει συγχρηματοδότηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά την τριετία όλο το οικονομικό βάρος θα το αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον και αυτή η πρόληψη δεν έχει σχεδιασμό και φαίνεται να επιχειρείται ο εξοβελισμός των θεραπευτικών κοινοτήτων, καθώς όλα θα γίνονται μέσω των προγραμματικών συμβάσεων που θα υπογράφει ο ΟΚΑΝΑ.

Η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφήνει ξεκρέμαστες τις θεραπευτικές κοινότητες, καθώς κάνει περικοπές και δεν τις αφήνει να αναπτυχθούν. Επίσης, έχει αναθέσει μονοπωλιακά την έρευνα στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, με αποτέλεσμα να διαγράφεται - χωρίς επιστημονικό αντίλογο - το είδος και η μέθοδος θεραπείας. Η επιλογή αυτή αποτελεί προέκταση της αποδοχής απ' την κυβέρνηση των αμερικάνικων μοντέλων για τη χρήση των υποκαταστάτων που έρχονται μέσω των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση μπαίνει στη λογική της αισχρής σύγκρισης μεταξύ του κόστους των δόσεων ενός υποκατάστατου και της ένταξης ενός εξαρτημένου σε μια θεραπευτική κοινότητα - η οποία, εντάξει, στοιχίζει ακριβότερα.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση λοξοκοιτάζει προς την παραπέρα απελευθέρωση των ναρκωτικών. Επισήμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει. Ομως σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για διαχωρισμούς των ναρκωτικών και αποποινικοποίηση της χρήσης.

Ολα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τυχαία, καθώς εκδηλώνονται σε εποχή κρίσης και μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις γενεσιουργούς αιτίες για έναν εξαρτημένο τρόπο ζωής απ' τα ναρκωτικά, αλλά αντίθετα με τις επιλογές της - όπως οι απασχολήσιμοι νέοι - θα οξύνει τα προβλήματα και θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα για τους νέους.

Η μόνη πολιτική δύναμη που απέκρουσε με ευθύτητα τις διάφορες ναρκο - θεωρίες και τη νομιμοποίηση της μαστούρας, ήταν το ΚΚΕ. Επίσης, η ΚΝΕ έκανε την πάλη κατά των ναρκωτικών κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων για το 23ο Φεστιβάλ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στιγματίστηκαν ως συντηρητικοί και πουριτανοί. Μάλιστα η "Ελευθεροτυπία" (15.6.1997) διέθεσε έξι - έγχρωμες μάλιστα - σελίδες του περιοδικού "Εψιλον" για το πώς το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και ο "Ρ" αντιμετωπίζουν το θέμα των ναρκωτικών, με τον εμετικό τίτλο: "Αντεπίθεση λαέ! Ο πουριτανισμός της προόδου".

Κουτοπόνηρα κάνουν πως δεν ξέρουν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ συμπορεύονται και ταυτίζονται με τις επιδιώξεις και τα πορίσματα των θεραπευτικών κοινοτήτων και των περισσότερων επιστημόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ