Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΡΟΔΟΠΗ
Με το ζόρι μειοψηφία

Η Αρίσβη είναι ένα μειονοτικό χωριό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή. Εκεί βρήκαμε τον Μουσά Νουρή Αλή,μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εβρου - Ροδόπης. Το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί τη μειονότητα τον τελευταίο καιρό είναι οι αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων. Η πολιτική της κυβέρνησης και σ' αυτό το θέμα και για μια ακόμα φορά, είναι μια πολιτική αποκλεισμού και διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας.

"Μας τιμωρούν όταν δε συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις", ήταν το πρώτο πράγμα που μας είπε ο Μουσά Νουρή Αλή, αναφερόμενος στις αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων, με τις οποίες ο ίδιος είναι κάθετα αντίθετος. Καταγγέλλει ότι απ' όλη αυτή τη διαδικασία αποκλείεται η μειονότητα, ενώ όσες ενέργειες έχουν γίνει καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής. Αναφέρει ως απόδειξη του αποκλεισμού της μειονότητας το ότι δε συμμετείχε κανένας εκπρόσωπός της στην επταμελή γνωμοδοτική επιτροπή, που επεξεργάστηκε την οριστική πρόταση για τις συνενώσεις, πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην πρόταση αυτή προβλέπεται ότι σε σύνολο εννέα δήμων μόνο οι δύο θα είναι μειονοτικοί.

Αντιδρώντας σ' αυτή την κατάσταση, 13 πρόεδροι κοινοτήτων, οκτώ νομαρχιακοί σύμβουλοι και έξι σύμβουλοι δήμων, εκπρόσωποι της μειονότητας, δημιούργησαν μια άτυπη επιτροπή αιρετών και συζήτησαν το θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων, με τις οποίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Ωστόσο - όπως τόνισε ο Μουσά Νουρή Αλή - αν τελικά υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε συνενώσεις, προτείνουν από τους εννέα δήμους που θα δημιουργηθούν, οι τέσσερις να είναι μειονοτικοί. Αν η πρότασή τους αυτή δεν έχει αντίκρισμα, σκέφτονται ακόμα και να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, να προσφύγουν στα δικαστήρια ή και να παραιτηθούν.

Ο Μουσά Νουρή Αλή κατήγγειλε: "Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, η Αρίσβη θα συνενωθεί με τις Σάππες. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί αν γίνει ο Δήμος στις Σάππες, δε θα έχουμε δικαίωμα στους βοσκότοπους. Αυτό είναι ένα από το θέματα. Η διαδικασία έγινε πρόχειρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη πολλά και σημαντικά ζητήματα. Η μειονότητα για μια ακόμα φορά παρακάμπτεται και αποκλείεται. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και πέρα για πέρα δίκαιη, ανταποκρίνεται στην τοπική πραγματικότητα, γεωγραφική, πληθυσμιακή και αναπτυξιακή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ίδια μοίρα (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ