Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην ίδια μοίρα

"Στην ίδια μοίρα με τους χριστιανούς είμαστε". Ηταν το πρώτο πράγμα που μας είπε ο Μουσά Νουρή Αλή,μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εβρου - Ροδόπης, από το μειονοτικό χωριό Αρίσβη,αναφερόμενος στα προβλήματα της μειονότητας. Προβλήματα που - όπως τόνισε - έχουν σημείο εκκίνησης την κυβερνητική πολιτική, που έχει στόχο τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση της μειονότητας.

Στην ίδια μοίρα με τους χριστιανούς, μόνο που καμιά φορά αντιμετωπίζουν κάποια επιπλέον προβλήματα, για τα οποία μας μίλησε ο Νουρή Αλή. Οπως το ότι σε κάποια μειονοτικά χωριά είναι πολύ δύσκολο να βγάλουν οικοδομικές άδειες. Οπως το πρόβλημα με την αφαίρεση της ιθαγένειας από κάποιους μειονοτικούς, οι οποίοι έχουν εδώ και χρόνια αποκλειστεί στην Τουρκία, χωρισμένοι από τις οικογένειές τους.

Το ζήτημα της παιδείας τούς απασχολεί επίσης έντονα. Ο Μουσά Νουρή Αλή κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, παρότι η μειονότητα διαθέτει και χώρους και δασκάλους, αφού σαν δικαιολογία για τη μη δημιουργία τους προβάλλεται η έλλειψή τους. Κατήγγειλε ακόμα ότι για τη συγγραφή των βιβλίων του δημοτικού και του γυμνασίου δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τη μειονότητα. "Στη συγγραφή πρέπει να συμμετέχουν μουσουλμάνοι - σημείωσε. Είναι λογικό, αφού έχουμε διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές παραδόσεις και έθιμα, άλλη θρησκεία κι ένας μη μουσουλμάνος δεν μπορεί να τα καταλάβει αυτά".

Μας εξέφρασε όμως και τους φόβους του για την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Πιστεύει ότι αν συνεχιστεί, θα υπάρξουν διαταραχές, ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί στα ύψη. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η κατασκευή ενός ταμιευτήρα νερού στο Ιάσιο, που όμως - καταγγέλλει ο Νουρή Αλή - είναι στην ουσία άχρηστος. Κι αυτό γιατί στο σημείο που θα κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας η ποσότητα του νερού είναι ελάχιστη, αντίθετα αν κατασκευαστεί φράγμα στη Νέα Σάντα ή στη Δαρμένη, όπως ζητείται από τους ντόπιους, θα αποταμιεύεται περισσότερο νερό που θα αρκεί για την άρδευση 50% περισσότερων χωραφιών, απ' αυτά που θα ποτίζονται από τον αποταμιευτήρα στο Ιάσιο.

Η Αρίσβη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το αποχετευτικό και τα σκουπίδια και τις εστίες μόλυνσης που δημιουργούν αυτά, ενώ κανείς αρμόδιος, παρότι τους έχει γνωστοποιηθεί το θέμα, δεν παρεμβαίνει. Εστία μόλυνσης όμως αποτελούν και οι χαβούζες, στις οποίες χύνονται λύματα σφαγείων δίπλα στον ποταμό Μακροπόταμο, πόσο μάλιστα όταν πολύ κοντά βρίσκονται οι γεωτρήσεις απ' όπου παίρνουν νερό 17 χωριά της περιοχής. Ορατός όμως είναι ο κίνδυνος να σπάσουν τα προστατευτικά αναχώματα του ποταμού και να προκληθούν καταστροφές, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αμμοληψίας για την κατασκευή της Εγνατίας οδού.

Ο Μουσά Νουρή Αλή καταλήγει αναφέροντας ένα ακόμα αίτημα της μειονότητας. Να κατασκευαστούν καλοί δρόμοι στα χωριά για να διευκολύνεται η πρόσβαση σ' αυτά, αλλά και η μετάβαση των αγροτών στα κτήματά τους. Ετσι, θα σταματήσει να υφίσταται και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους, αφού κανένας έμπορας δεν πάει στα χωριά εξαιτίας του άσχημου οδικού δικτύου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το ζόρι μειοψηφία (1997-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ