Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
"Στα μισά" μεταρρύθμιση και προσωπικό

Είναι καλυμμένες μόνο οι μισές οργανικές θέσεις

Δίωρη στάση εργασίας (10π.μ. - 12 μ.) και συμβολική κατάληψη για περίπου μισή ώρα της Ιεράς Οδού έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρείο, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προχωρήσουν τη Δευτέρα στις 30 Ιούνη 1997 σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης. Παράλληλα, ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα. Το δίκαιο αυτό αίτημα των εργαζομένων και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα, θορύβησαν τον ισόβιο - λόγω κληροδοτήματος - πρόεδρο Ι. Τριπολίτη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και με ανακοίνωση του κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι κάνουν κινητοποιήσεις για να εκβιάσουν τη διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να χορηγηθούν σε κάθε υπάλληλο ετησίως 600 πλασματικές ώρες υπερωρίας. Για να ενισχύσει τη συγκεκριμένη κατηγορία, υποστηρίζει ότι η διοίκηση προχωράει σ' αυτή την αποκάλυψη, λαμβάνοντας υπόψη το δίκαιο, την ηθική και την κυβερνητική πολιτική... αρνούμενη να διαπράξει αυτήν την παρανομία. Μάλιστα, προχωρώντας ακόμα πιο πολύ κάνει λόγο για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του κράτους.

Οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρείο κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ψυχικά άρρωστους. Με τη χτεσινή κινητοποίησή τους έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με ελλείψεις και περικοπές δεν μπορεί να προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα. Το "Δρομοκαϊτειο" σήμερα "φιλοξενεί" 700 ασθενείς και ενώ οι οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 1.100, καλύπτονται μόνο οι μισές! Οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και σε βοηθητικό προσωπικό, κάνουν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες σε τμήματα που υπάρχουν 50 ασθενείς, βρίσκεται ένας μονάχα νοσηλευτής... Εξάλλου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, συχνά οι εργαζόμενοι χρειάζεται να κάνουν διαφορετικές εργασίες από την ειδικότητά τους και να εργάζονται περισσότερες ώρες. Οπως υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι, η επιχειρούμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει αφεθεί στην καλή θέληση των εργαζομένων, αφού δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός από τη διοίκηση για εκπαίδευση του προσωπικού και για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο νοσοκομείο επισήμαναν επίσης τους κινδύνους που διατρέχουν, εξαιτίας των συχνών "επισκέψεων" ατόμων που απειλούν τους εργαζόμενους για να τους χορηγήσουν φάρμακα.

Ομως, τα προβλήματα δε σταματούν εκεί, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Μιχ. Γιαννάκος τόνισε ότι "η στάση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου είναι αντιδημοκρατική και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Το ισόβιο Διοικητικό Συμβούλιο - λόγω κληροδοτήματος - τόνισε ο Μ. Γιαννάκος, αρνείται να δεχτεί τη θεσμοθετημένη λειτουργία των φορέων του νοσοκομείου και δε συζητάει καμία απόφαση μαζί τους. Ετσι οι αποφάσεις που παίρνονται είναι εν απουσία των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ