Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ
Μετά τις ματαιώσεις η ανάγκη... ιδιωτικοποίησης

Τη μεγάλη ευκαιρία για να διαφημίσουν την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής" άδραξε η κυβέρνηση με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις πτήσεις της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε ακριβώς γι' αυτόν το λόγο. Οι δηλώσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών, όσο και της υπουργού Ανάπτυξης, δεν αφήνουν περιθώρια άλλων ερμηνειών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε πιο πέρα, θέτοντας εν αμφιβόλω τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. "Αυτό είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσουμε σε μια κοινωνία όπου τα συνδικαλιστικά δικαιώματα επιτρέπουν τέτοιες διεκδικήσεις", είπε απαντώντας σε ερώτηση για την "επώδυνη για τους πολίτες κινητοποίηση".

Πίσω από όλα αυτά και την επίκληση του οικονομικού κόστους για τον τουρισμό, δεν κρύβεται τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιώσει στα μάτια της κοινής γνώμης τις επιλογές της για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής". Ετσι, ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης,σε συνέντευξή του χτες σε απογευματινή εφημερίδα, δεν αποκλείει την ιδιωτικοποίηση, αλλά το αφήνει για αργότερα... αφού, όπως είπε, προέχει το πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό που δεν ομολόγησε - ανοιχτά τουλάχιστον - ο υπουργός Μεταφορών, το έκανε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,η οποία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "το θέμα δεν είναι αν θα είναι ιδιωτική ή δημόσια η ΟΑ, αλλά αν είναι ανταγωνιστική...". Ταυτόχρονα επανέφερε παλιότερη πρόταση για την ίδρυση ιδιωτικής εταιρίας τσάρτερ με τη συμμετοχή της "Ολυμπιακής".

Παράλληλα με τα παραπάνω και με σκαιώδη συμπεριφορά, που ξεπερνάει τα εσκαμμένα, ο υπουργός Μεταφορών επιχείρησε και χτες να τρομοκρατήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας" κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε με πρωτοβουλία του. Σε μια καλοστημένη παράσταση ο υπουργός του "εκσυγχρονισμένου ΠΑΣΟΚ", επανέλαβε τις προχτεσινές απειλές του για απολύσεις και προσφυγή στον εισαγγελέα, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, και την απαίτηση να δουλέψουν οι τεχνικοί υπερωριακή απασχόληση άνευ αμοιβής!

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανοιχτής τρομοκρατίας και στα τετελεσμένα στα οποία είχε συμπράξει η ηγεσία του σωματείου τους, οι τεχνικοί, στη γενική συνέλευσή τους, "αποδέχτηκαν" τη συμφωνία που είχε μαγειρευτεί πίσω από τις πλάτες τους, με την υπογραφή προχτές βράδυ του σχετικού πρακτικού σύμβασης από τον πρόεδρο και τη διοίκηση της εταιρίας. Ετσι, η ηγεσία του σωματείου, εγκλωβισμένη στη λογική των παζαριών, απέσπασε την "έγκριση" των εργαζομένων στην ψηφοφορία, με ψήφους 50 υπέρ, 18 κατά και 3 λευκά, υποχρεώνοντάς τους να υποκύψουν στους εκβιασμούς κυβέρνησης και διοίκησης.Οπως σχολίαζαν στελέχη της ΕΣΚ, η πραγματική αιτία για τις ανωμαλίες που έχουν προκύψει στη λειτουργία της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", είναι η εμμονή της κυβέρνησης στη λογική της λιτότητας και η επιδίωξή της να περιορίσει τη ΣΣΕ του 1997 στο 7%. Σε αυτή τη λογική - σημειώνουν - κινούνται και ορισμένοι συνδικαλιστές, που επιχειρούν να κλείσουν συμφωνίες πολύ χαμηλότερα από τις αυξήσεις που πήρε η ΟΣΠΑ, μειώνοντας έτσι τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

Η ΕΣΚ καταγγέλλει τη διοίκηση και την κυβέρνηση για τις προσπάθειες μετάθεσης των ευθυνών στους εργαζόμενους, επιδιώκοντας να στρέψουν το επιβατικό κοινό και την κοινή γνώμη εναντίον τους, και τονίζει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την αποτυχία της περιβόητης εξυγίανσης, τη μη ένταξη της εταιρίας στο πρόγραμμα επενδύσεων του ομίλου της "Ολυμπιακής", την καθυστέρηση κάθε εκσυγχρονισμού στις λειτουργίες και το έργο της εταιρίας και τη μη κάλυψη με νέο προσωπικό ορισμένων τομέων.

Σημειώνεται ότι για σήμερα από την "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα" δε θα γίνουν τα εξής δρομολόγια: Από Αθήνα για Κοζάνη (832), Μύκονο (658), Κύθηρα (050), Πάρο (060, 078), Λέρο (032), Σητεία (030), Μήλο (044), Σκιάθο (790), Σύρο (014), καθώς και οι αντίστοιχες επιστροφές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη διακοπούν οι πτήσεις της «Ολυμπιακής» (2002-03-30 00:00:00.0)
Ξεπούλημα με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων (2002-02-20 00:00:00.0)
Αξιώνει νέο πάγωμα μισθών (1999-01-14 00:00:00.0)
Ομολογούν την αποτυχία της "εξυγίανσης" (1998-01-15 00:00:00.0)
"Ανώμαλη προσγείωση" διάλυσης και ιδιωτικοποίησης! (1997-09-26 00:00:00.0)
Αλλος ένας χρόνος λιτότητας για τους εργαζόμενους (1996-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ