Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
Αλλος ένας χρόνος λιτότητας για τους εργαζόμενους

Αλλον ένα χρόνο λιτότητας για τους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" προβλέπει το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1996, που επικύρωσαν χτες με την ψήφο τους οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, στο έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ.

Το σχέδιο ΣΣΕ, που προβλέπει αυξήσεις γύρω στο 8,7%, συζητείται σήμερα στο ΔΣ της "Ολυμπιακής" και αναμένεται να υπογραφεί επίσημα τις επόμενες μέρες.

Τα στελέχη της ΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) καταψήφισαν το σχέδιο ΣΣΕ και τεκμηρίωσαν την πρόταση για την υπογραφή ΣΣΕ με γνώμονα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των εργαζομένων τα δυο τελευταία χρόνια από το"πάγωμα" των μισθών, που τους υποχρέωσε η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήθεν για την ανασυγκρότηση και την εξυγίανση της εταιρίας.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ Σωκρ. Μαντζουράνης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για τρίτη χρονιά η πολιτική λιτότητας, στο όνομα των οικονομικών δυσκολιών, του "ρεαλισμού" και της λογικής ότι οι εργαζόμενοι είναι συνυπεύθυνοι για την άσχημη κατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα. Επισήμανε ότι η συνεισφορά των εργαζομένων τα δυο τελευταία χρόνια ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, από το "πάγωμα" των μισθών και την αναίρεση εργασιακών κατακτήσεων. Ασκησε κριτική και για την παντελή έλλειψη προβολής θεσμικών αιτημάτων, για τη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος και την επαναφορά βασικών εργασιακών κατακτήσεων στο προ του νόμου "περί εξυγίανσης της ΟΑ" καθεστώς (νυχτερινά, ρεπό, αργίες, κλπ.).Αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΟΑ (μεταφορά στα Σπάτα, ορθολογική αξιοποίηση προσωπικού, αγορά αεροσκαφών κ. ά), επισημαίνοντας ότι αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν υπό τη λογική της αντίστασης στις επιλογές της ΕΕ και της ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του εθνικού αερομεταφορέα, τότε, σύντομα θα τεθεί θέμα επιβίωσης της εταιρίας.

Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ υπεραμύνθηκαν της ΣΣΕ που μονόγραψαν και δημόσια δήλωσαν ότι ουδέποτε διεκδίκησαν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των εργαζομένων από το διετές "πάγωμα" των μισθών.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, άσκησαν κριτική προσχημάτων, αλλά υπερψήφισαν το σχέδιο ΣΣΕ.

Υπέρ του σχεδίου ΣΣΕ ψήφισαν 72 σύνεδροι, 16 κατά, ενώ βρέθηκαν και δυο "λευκά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ