Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μετά το Ρίο, το φιάσκο της Ν. Υόρκης

Σε φιάσκο οδηγείται η πολυδιαφημιζόμενη Διάσκεψη Κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη. Πέντε χρόνια μετά τη συνάντηση του Ρίο, οι ηγέτες των καπιταλιστικών κρατών επισημαίνουν πλέον την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό και αναθεώρηση όσων είχαν συμφωνηθεί, ομολογώντας ανοιχτά την υποκρισία τους απέναντι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για οικονομική ενίσχυση των φτωχών κρατών. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι είναι ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες, προκειμένου να υπάρξει η περιβόητη βιώσιμη ανάπτυξη, πριν να είναι αργά.

Το στίγμα της κατάστασης έδωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Ι. Ραζαλί,λέγοντας ότι "όσοι ήταν στο Ρίο και ανέλαβαν σοβαρές δεσμεύσεις, δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους".

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κούβας, Ρ. Αλαρκόν: "Η καπιταλιστική απληστία είναι αυτή που απειλεί σήμερα τον πλανήτη και που ευθύνεται για την ανισότητα και τις περιβαλλοντικές καταστροφές", επισήμανε, ενώ κατηγόρησε ευθέως την Αμερική για την παγκόσμια περιβαλλοντική και οικονομική κρίση. Παράλληλα, τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, σχετικά με την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι τεράστια αφού "οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει οικονομικό, πολιτικό και βιολογικό πόλεμο κατά της Κούβας".

Για υποκρισία κατηγόρησε τις ανεπτυγμένες χώρες και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος,ξεχνώντας ότι και η χώρα μας συγκαταλέγεται σ' αυτές που δεν τήρησαν τις συμφωνίες για οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, σε μια ανεπανάληπτη επίδειξη θράσους, είπε ότι η Ελλάδα θα πιέσει για να υπογραφεί νομικά δεσμευτική σύμβαση για την προστασία των δασών, την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας χαρίζει στην κυριολεξία χιλιάδες στρέμματα δάσους σε καταπατητές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ