Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολυνομοσχέδιο για την Αστυνομία

Διέψευσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τα σενάρια για αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόθεση για πρόωρες κρίσεις αξιωματικών. Την απάντηση αυτή έδωσε με αφορμή το θόρυβο και την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στην Αστυνομία τόσο οι περιβόητες λίστες της ντροπής, όσο και τα τελευταία κρούσματα διαφθοράς μεσόβαθμων αξιωματικών του Σώματος.

Ανεξάρτητα πάντως από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού, το βέβαιο είναι ότι όλοι περιμένουν το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργείται από τον αττικάρχη Ι. Γεωργακόπουλο για το φακέλωμα των αξιωματικών. Μια υπόθεση που ταλανίζει την Αστυνομία, καθώς έχουν εμπλακεί σ' αυτήν τα ονόματα όχι μόνο ανωτάτων αξιωματικών, αλλά και του ίδιου του γενικού γραμματέα του υπουργείου και του διευθυντή του υπουργικού γραφείου.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία και είπε ότι δεν είναι επαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του. Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, που θα κατατεθεί στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, προβλέπεται η υποχρεωτική δήλωση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου όλων των περιουσιακών στοιχείων των αστυνομικών και των οικογενειών τους (πόθεν έσχες), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείου για τον εσωτερικό έλεγχο του προσωπικού. Με το ίδιο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα διερεύνησης των σοβαρών παραπτωμάτων απευθείας από εισαγγελικούς λειτουργούς, για να δοθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες που διστάζουν σήμερα να καταγγείλουν τους επίορκους αστυνομικούς, να το κάνουν στο μέλλον.

Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το δανεισμό ως τρόπο χρηματοδότησης της εκτέλεσης έργων ή κάλυψης των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας (οχήματα, κτίρια, δίκτυα πληροφορικής). Ηδη ανατέθηκε στον ΟΤΕ η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον περιορισμό της υπηρεσιακής αλληλογραφίας και τη βελτίωση του τρόπου διαβίβασης των διαταγών.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή των συνδικαλιστών στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων, τη σύσταση λογαριασμού αρωγής των ορφανών παιδιών του προσωπικού, την υποχρέωση όσων θεατρικών, κινηματογραφικών και άλλων επιχειρήσεων χρησιμοποιούν οχήματα ή προσωπικό της Αστυνομίας να μεριμνούν για την αποζημίωσή του κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ