Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μακριά από τη ζωή και τις ανάγκες της πόλης

Δύο χιλιάδες φοιτητές "μετράει" η Κομοτηνή και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αλλά το δεύτερο "μετράει" και σωρεία προβλημάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με την κτιριακή υποδομή. Η έλλειψη χώρων είναι τέτοια που το τμήμα της Νομικής στεγάζεται σε κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο της χούντας για σχολείο, το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στεγάζεται σε μια αίθουσα της Νομικής, αυτά της Ιστορίας - Εθνολογίας και της Φιλολογίας σε λυόμενα, ενώ τα ΤΕΦΑΑ στην πρώην Γεωργική Σχολή, που βρίσκεται εκτός της πόλης!

Εκτός από τα ζητήματα υποδομής όμως, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν κι έντονο στεγαστικό πρόβλημα, αφού η προσφορά στέγης είναι μικρή, η ζήτηση μεγάλη και τα ενοίκια στα ύψη. Ταυτόχρονα η φοιτητική εστία δεν αναπτύσσεται σε κλίνες. "Είναι δύο ζητήματα που μας απασχολούν έντονα", τόνισε ο Ν. Γαρδίκας,μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου. Δεν είναι όμως και τα μοναδικά. Ο φοιτητής επισημαίνει ότι κυρίαρχο θέμα είναι και αυτό της έλλειψης σχέσεων μεταξύ Πανεπιστημίου και κοινωνίας, με ευθύνη και της Πρυτανείας και των οργάνων των φοιτητών.

"Κάθε φορά - τονίζει - ακούς απ' όλους το επιχείρημα ότι το Πανεπιστήμιο βοηθά στην ανάπτυξη της πόλης, αυτό κατά τη γνώμη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας γίνεται μόνο στο οικονομικό μέρος και όχι και στο πολιτιστικό, όπου θα μπορούσε το Πανεπιστήμιο να συμβάλλει τα μέγιστα. Εμείς προτείναμε να γίνουν Πανθρακικοί Αγώνες Κολύμβησης με τη συμμετοχή όλου του κόσμου και τη βοήθεια του τμήματος κολύμβησης των ΤΕΦΑΑ, αλλά το υπουργείο αρνείται να χρηματοδοτήσει μια τέτοια πρωτοβουλία. Το Πανεπιστήμιο αποκόβεται σταδιακά από την πόλη και τα προβλήματά της, από την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργεί κι αυτό είναι αρνητικό. Ο ρόλος μας θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικός στην κατεύθυνση ανάπτυξης πολιτιστικών, αθλητικών κι άλλων εκδηλώσεων".

Ο φοιτητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για ένα ακόμα ζήτημα. Αυτό του εθνικισμού, μια και, όπως τόνισε, στην Κομοτηνή το εθνικιστικό στοιχείο είναι σε έξαρση. Τονίζει ότι πρέπει όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι, αλλά και οι φορείς της πόλης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αντιπαλέψουν τέτοια φαινόμενα, μια και ειδικά στην Κομοτηνή εξαιτίας της πληθυσμιακής σύνθεσης μπορούν να αποβούν καταστροφικά.

Η συζήτησή μας τελειώνει με μια καταγγελία που αφορά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη πρυτάνεων. Οπως μας κατήγγειλε ο φοιτητής: "Στο Πανεπιστήμιο ήταν υποψήφια τρία πρυτανικά σχήματα, οι 11 εκλέκτορες των ΠΚΣ ενημερώθηκαν εγκαίρως για τις θέσεις και των τριών και αφού αυτές δε μας εξέφραζαν, αποφασίσαμε να ψηφίσουμε λευκό. Στο δεύτερο γύρο είχαν απομείνει δύο σχήματα και τότε άρχισε η πίεση προς τους δικούς μας εκλέκτορες. Μας έπαιρναν τηλέφωνα στα σπίτια, ενοχλούσαν ακόμα και τα στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΚΕ, έχοντας την εντύπωση ότι θα μας επηρέαζαν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Μας τηλεφωνούσαν ακόμα και οι καθηγητές μας, που σε λίγο καιρό επρόκειτο να μας εξετάσουν. Καταλαβαίνετε τι πίεση μπορεί να δημιουργήσει αυτό το γεγονός στους εκλέκτορες. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να είναι καταδικαστέα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ