Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας σωτηρίας του ΕΣΥ

Αρχίζει αύριο η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά

Μια σημαντική κινητοποίηση αρχίζουν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕνωσηςΝοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Προχωρούν σε πενθήμερη απεργία με αίτημα να αποσυρθεί το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο που δυναμιτίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και ανατρέπει το σύστημα χρηματοδότησης, ρίχνοντας το βάρος στα ασφαλιστικά Ταμεία.

"Πιστεύουμε ότι αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, θα καταρρεύσουν οι δομές της δημόσιας υγείας και έρχεται πιο κοντά η χειροτέρευση των δεικτών της δημόσιας υγείας που έχει μέχρι σήμερα η χώρα μας", τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και υπογράμμισε τρεις βασικούς λόγους της αντίθεσης των νοσοκομειακών γιατρών.

  • Το κράτος απεμπολά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη του για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του λαού.
  • Καταργούνται οι δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες και εγκαθίστανται αυταρχικές δομές που εκφράζονται με τους μάνατζερ και τους αρχιάτρους.
  • Καταργείται η μονιμότητα των λειτουργών της δημόσιας υγείας και οι νοσοκομειακοί γιατροί γίνονται ο πρώτος κλάδος στο δημόσιο τομέα που η μονιμοποίησή τους θα έρχεται, για όσους την κατακτήσουν, λίγο πριν απ' τη συνταξιοδότησή τους.

"Δεν είμαστε αδιάλλακτοι, είπε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης. Ζητούμε να μην το φέρει (η κυβέρνηση) στα θερινά τμήματα της Βουλής, αλλά στην Ολομέλεια, ώστε να αναλάβει την ευθύνη ενός τόσο σοβαρού νομοσχεδίου το σύνολο του νομοθετικού Σώματος. Στο διάστημα αυτό να προηγηθεί ένας γόνιμος διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους, απ' τους εκπροσώπους των λειτουργών της υγείας, των ευαίσθητων ομάδων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων εργαζομένων".

Ο αγώνας μας, τόνισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, είναι για να σωθεί το ΕΣΥ και ζήτησε απ' τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Επίσης ζήτησε τη συμπαράσταση των Ιατρικών Συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά αυξάνοντας τη λίστα των εφημερευόντων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, για να αποτραπούν οι πολλές προσελεύσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Ακόμα ζήτησε αυξημένη ετοιμότητα στο ΕΚΑΒ και στα ασθενοφόρα, ώστε το προσωπικό ασφαλείας να κάνει καλύτερη ισοκατανομή των επειγόντων περιστατικών.

Τέλος, ο Χ. Ζαχαρόγιαννης κάλεσε τους γιατρούς να περιφρουρήσουν την απεργία τους και να περιοριστούν στην αντιμετώπιση των αυστηρώς επειγόντων περιστατικών.

Ιστορικός ρόλος

Ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Στ. Τσούκαλος,θύμισε τον ιστορικό ρόλο της ΕΙΝΑΠ στην καθιέρωση του ΕΣΥ τονίζοντας: "Αν το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ διατηρεί κατ' ελάχιστον την κοινωνική ευαισθησία, ας το λάβει σοβαρά υπόψη καθώς οι αποφάσεις θα σημαδέψουν το σύστημα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ας το λάβει σοβαρά υπόψη ο ελληνικός λαός και οι νοσοκομειακοί γιατροί".

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γ. Ελευθερίου,επισήμανε ότι η αίσθηση του καθήκοντος κάνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο."Διεκδικούμε, πρόσθεσε, ένα καλύτερο σύστημα για τους ίδιους τους ασφαλισμένους, μέσα απ' το οποίο θα ικανοποιείται και ο νοσοκομειακός γιατρός, που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την αξιοπρέπειά του". Μάλιστα ο Γ. Ελευθερίου ανέφερε ότι στο "Γενικό Κρατικό", όπου εργάζεται, δε λειτουργεί ο κλιματισμός στα χειρουργεία.

Ο ταμίας της ΕΙΝΑΠ, Ι. Πολυθοδωράκης,επισήμανε ότι ο οικογενειακός γιατρός - που προβλέπει το νομοσχέδιο - είναι ήδη νομοθετημένος και επομένως εκείνο που έλειψε για την εφαρμογή του ήταν η πολιτική βούληση. Τέλος, σημείωσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα απεργήσουν από αύριο είναι εκείνοι οι γιατροί που ο ασθενής βρίσκει πλάι του καθημερινά στις εφημερίες.

Αμεση ικανοποίηση αιτημάτων

Ταυτόχρονα με την απόσυρση του νομοσχεδίου οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την ψήφιση νέου ιατρικού μισθολογίου. Πραγματική εξέλιξη και εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος. Τη μονιμοποίηση των επί θητεία γιατρών. Διαχωρισμό του ΕΣΥ απ' το πανεπιστήμιο και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς του ΕΣΥ. Αμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, εκεί όπου υπάρχουν άμεσες ανάγκες. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα ανά ειδικότητα και έλεγχο της εφαρμογής τους. Αμεση ενίσχυση των νοσοκομείων για την αγορά εξοπλισμού ψηλής τεχνολογίας.

Η ΕΙΝΑΠ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το υπουργείο Υγείας την 1η Ιούλη 1997 και καλεί τους φορείς να πάρουν μέρος. Επίσης στις 2.7.1997 θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση στο νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 πμ στην οποία θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την πλευρά του αρρώστου (1999-03-21 00:00:00.0)
Εκλογές για αγωνιστική συνέχεια (1999-03-06 00:00:00.0)
Επιμονή της κυβέρνησης στην υποβάθμιση (1999-02-13 00:00:00.0)
Ομόθυμη απάντηση στον τηλε-φασισμό (1997-07-04 00:00:00.0)
"Θερμός" μήνας στα νοσοκομεία (1997-06-14 00:00:00.0)
"Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο" (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ